Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Carl I Hagen (Frp): Jeg beklager å måtte stille dette spørsmålet til statsministeren:

Shell « rådet » eller « presset » Bird Technology til å kjøpe en aksjeopsjon fra statsråd Terje Rød-Larsen som Bird selv ikke ønsket, hadde behov for eller fordel av å kjøpe. Motivet var sannsynligvis et ønske hos Shell og Bird Technology om positiv vurdering av AP-nettverket i fagbevegelse, regjering og stortingsgruppe.

Vil statsministeren undersøke om det er eller var en ukultur i det offentlige beslutningssystem med såkalte « vennetjenester » som påvirkningsmetode?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Representanten Carl I Hagen reiste et spørsmål om mulige motiver for beslutninger som ble fattet i to private bedrifter for om lag ti år siden. For meg er det primære i de spørsmål som er reist med tilknytning til Terje Rød-Larsens skattesak, å få avklart om det fortsatt kan være i strid med de til enhver tid gjeldende skatteregler.

Terje Rød-Larsen har derfor selv bedt Oslo likningskontor på nytt å gjennomgå ligningen for 1986. Jeg legger selvsagt til grunn at offentlige myndigheter følger norsk lov.

Jeg kjenner overhodet ikke til noen slike nettverk som spørreren antyder. Jeg kjenner heller ikke til at avgjørelser er blitt påvirket på en usaklig måte, slik at ett selskap er blitt favorisert i forbindelse med tildeling av f.eks. oljelisenser. Oversikter over disse tyder ikke i den retningen. Jeg har allerede bedt olje- og energiministeren gå dypere inn i dette for å se om det kan trekkes andre konklusjoner. Resultatet vil bli meddelt Stortinget.

Carl I Hagen (Frp): I mange land har det etter hvert fremkommet påstander om smøring som en metode til å oppnå gunst hos dem som styrer i samfunnet. Hittil har vi vært forskånet for slike anklager i vårt land. Men nå er de fremkommet i media i de seneste dager. I dag hevdes det i Dagbladet at viktige dokumenter i Rød-Larsen-saken muligens er fjernet fra ligningskontoret og Skattedirektoratet. Det kan tyde på at det også i Norge kan ha skjedd at man har et vennetjenestesystem og det som alle vi andre kjenner til som et arbeiderpartinettverk.

Når statsministerens sier at han ikke kjenner til at det skulle være noen slike forhold, må jeg nesten spørre: Har ikke statsministeren lest avisene de siste dagene? Og vil han nå sørge for at alle kort kommer på bordet, og at alle myndigheter gjør den jobben de skal gjøre for å kontrollere at slikt ikke skjer i vårt land?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Forhold rundt skattesaken er jeg ikke i stand til å kommentere, og jeg vil heller ikke gjøre det av rettssikkerhetsmessige grunner. Det synes jeg ikke er mulig eller riktig å gjøre i stortingssalen.

Til det siste spørsmålet som representanten Hagen stilte om alle myndigheter skal gjøre det de skal gjøre, vil jeg svare et utvetydig ja. Jeg sa også i mitt første svar at jeg legger til grunn at norske myndigheter følger norsk lov. Gjør de ikke det, er det meget alvorlig, selvfølgelig. Men jeg kjenner ikke til noen av de nettverkene som Hagen sier skal eksistere. Jeg har aldri vært borti det, og jeg finner ikke spor av det. Men jeg har sagt at i forbindelse med denne saken og Shell, skal vi se om det finnes spor av påvirkning i den retningen.

Carl I Hagen (Frp): Jeg er tilfreds med at statsministeren nå erkjenner alvoret i disse spørsmålene, og jeg vil få lov til å referere til at det også i Dagbladet står at:

Det er derimot ingen i skatteetaten som tviler på at Terje Rød-Larsen burde vært etterliknet for beløp i flere hundre tusenkronersklassen

Og det står:

I Skattedirektoratet og ved Oslo likningskontor er det fortsatt en gåte hvordan Terje Rød-Larsen kunne slippe unna etterlikning på grunn av sin opsjonsavtale.

Vil statsministeren også synes det vil være en naturlig oppgave for påtalemyndigheten ved Økokrim å undersøke hvorledes det kan ha seg at skattemyndighetene behandlet saken slik de gjorde den gangen, og undersøke om det medfører riktighet at dokumenter er fjernet fra ligningskontor og skatteetat? Vil han si at det vil være helt naturlig at Økokrim nå kom på banen og begynte å etterforske de mange påstander som er fremsatt?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Representanten Hagen brukte uttrykket « gåte », og det er nettopp det vi må få klarhet i, hva dette består i.

Når det gjelder spørsmålet om Økokrim bør på banen, vil jeg si at det iallfall vil være det aller beste. Jeg vil ikke legge meg borti hva Økokrim gjør, men det ville være det absolutt beste om man fikk en skikkelig klargjøring av om skattemyndighetene har behandlet denne saken på en urettmessig eller kanskje også ulovlig måte. Det må vi få klarhet i. For hvis det har vært slike ting inne i bildet, er det meget alvorlig, og det må rettes opp.

Presidenten: Presidenten må be om ro i salen.

: