Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

En funksjonshemmet ungdom i Oslo har søkt om parkeringstillatelse i 2 år, og har dokumentert behovet for dette. Nå forlanges det også at han skal legge sitt privatliv åpent ved å fortelle hvor og når han har behov for parkering.

Mener samferdselsministeren at Trafikksjefens kontor har krav på slike opplysninger?

Statsråd Sissel Rønbeck: Etter gjeldende forskrift er det den enkeltes bostedskommune som avgjør om vilkårene for tildeling av parkeringstillatelse for forflytningshemmede er oppfylt. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg ikke finner det riktig å kommentere enkeltsaker særskilt.

For tildeling av parkeringstillatelse for forflytningshemmede kreves det generelt at søkeren må kunne dokumentere særskilt behov for parkeringstillatelse. For å avgjøre om et slikt særskilt behov foreligger, vil kommunen i sin vurdering legge vekt både på dokumentasjon med hensyn til forflytningshemmingen og på opplysninger fra søker om vanlige situasjoner hvor behovet for parkeringslettelse gjør seg gjeldende. Dette for at søkerne f.eks. skal kunne komme seg til jobb eller skole.

Jeg vil videre opplyse at Samferdselsdepartementet den 31. mai 1996 fastsatte en endring i den nevnte forskriften. Endringen gikk ut på å fjerne det tidligere kravet om at en forflytningshemmet passasjer måtte ha konstant tilsyn. Denne endringen ble foretatt bl.a. etter signaler fra tidligere diskusjoner i Stortinget.

I tillegg vil jeg nevne at det er lempet noe på kriteriene for behovsprøvingen for både forflytningshemmet fører og passasjer. Endringene ble gjort gjeldende fra 1. juli i år.

Jeg håper at disse endringene gjør at mange forflytningshemmede får en enklere hverdag. Men selvsagt avhenger dette av at kommunene finner gode løsninger, og at de legger godviljen til for å finne løsninger som er til beste for alle trafikanter. Her som ellers - la meg legge til det - er det tillatt å utvise et forstandig skjønn fra saksbehandlere.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. I går stod det i VG:

Først når Trafikksjefen vet alt om hvor og når Karl-Wilhelm skal rundt i Oslo, vil han vurdere om rullestolbrukeren skal få handikapplass.

Denne saken er blitt en farse. For to år siden fikk han avslag fordi han bare var lam og ikke var senil, og siden har denne saken pågått. Jeg trodde faktisk den var løst inntil hans mor ringte meg for en kort tid siden og fortalte at den fremdeles pågikk, og at nå var det krav om at han skulle fortelle hvor og når han skulle parkere.

Jeg er klar over at dette er kommunens ansvar. Men som statsråden sa, ble forskriftene forandret for at forholdene skulle gjøres lettere nettopp for denne typen mennesker. Da er mitt spørsmål: Vil statsråden foreta seg noe i forhold til Trafikksjefens kontor, eller vil det bare være avhengig av hva trafikksjefen nå fortsatt vurderer er riktig å kunne kreve?

Statsråd Sissel Rønbeck: Som sagt er det altså slik at statsråden i Samferdselsdepartementet ikke kan gå direkte inn i den typen enkeltsaker som det her snakkes om. Det forhindrer ikke at det nok skal kunne la seg gjøre å få formidlet det synspunktet jeg har gitt uttrykk for i denne spørretimen, nemlig at det faktisk er tillatt å utvise et forstandig skjønn på alle trafikkontorer.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden igjen for svaret. Jeg setter pris på at hun vil formidle at det skal brukes skjønn, men saken er faktisk ganske stygg.

Jeg fikk oppringning i går fra far til en som var i samme situasjon. Han har da fått brev fra Trafikksjefens kontor der de ber om at tilhørende gateadresse og eventuelt telefonnummer blir oppgitt dersom dette ikke fremgår av allerede foreliggende opplysninger. Man skal altså ha telefonnummer til de stedene der han kan forventes å parkere. Vedkommende har svart på dette, regnet opp en rekke steder som en ungdom har behov for å komme til, det kan være fra skole til å gå i butikk eller utøve hobbyer. Mitt spørsmål er: Har trafikksjefen fått tillatelse til å opprette et register for slike opplysninger? For det må jo være et register som dette skal føres inn i. Vet statsråden om trafikksjefen har fått tillatelse til å ha et slikt register?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vet ikke om noen slik tillatelse.

La meg presisere at jeg synes det er viktig ikke bare å bruke skjønn, men faktisk forstandig skjønn.

: