Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996
Spørsmål 14
Meiner statsråden det er rett å bygge parkeringsplass over bakken på Norges dyraste tomt ved den nye Gardermoterminalen? Desse parkeringsplassane bør leggast under bakken.
Kan statsråden ordne opp i dette?
Statsråd Sissel Rønbeck: For passasjerene er det viktig at atkomsten til flytogterminalen på Oslo S blir på samme høydenivå som inngangen til terminalen. Atkomstsonen må av denne grunn bygges opp en halv etasje over bakkenivå. Rommet under atkomstsonen bygges ut til et parkeringsanlegg med 650 plasser i to etasjer, hvor en og en halv etasje ligger under bakkenivå.
På taket til parkeringsanlegget foran hovedinngangen skal det ikke være parkeringsplasser, men et atkomsttorg for drosjer og busser. Bare et mindre areal i østre del av torget er foreløpig avsatt til parkering, ca 50 plasser.
Etter min oppfatning er det viktig å sørge for at tilgjengeligheten til den nye flytogterminalen blir best mulig, slik at målet om minst 50 % kollektivreisende til Gardermoen kan nås.
Atkomsttorget foran flytogterminalen er en attraktiv tomt. Med hensyn til det planarbeidet som nå pågår for utvikling av Bjørvika-området, har NSB og NSB Gardermobanen AS funnet det riktig å forsterke konstruksjonen for parkeringsanlegget, slik at det - om ønskelig - kan være mulig å utnytte deler av atkomsttorget til utbygging.
Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret. Eg håper styresmaktene nå ikkje gjer same tabba som den gongen dei bygde Sinsenkrysset. Da bygde dei første etasje først, andre etasje etterpå, og så fann dei ut etterpå at dei skulle ha kjellar under. Og det veit me er ein dyr måte å bygge på. Eg håper Det norske hus, og også Gardermoterminalen, ikkje blir bygd etter det prinsippet.
Når me nå har Oslotunnelen og Ekebergtunnelen som etter kvart vil møtast ved østbaneområdet, var det ikkje da naturleg at trafikken som går to, tre etasjar under vassflata, kunne førast på same nivået inn til terminalen? Eg kan ikkje skjøne at det kan vere noko problem å ha ei rulletrapp eit par etasjar opp til avgangshallen. Det må da vere mykje betre - slik at det over bakken kan vere berre gang- og sykkelfelt og grøne, fine parkområde, og at taxiar og andre må kunne kjøre under bakken - om me gjer det rett nå og ikkje bygger eit såkalla mellombels hus. Kan ikkje statsråden sjå på dette på nytt?
Statsråd Sissel Rønbeck: Representanten Haukvik og jeg har det samme utgangspunktet, tror jeg, i forhold til ønsket om å utvikle det området som vi her snakker om, på en positiv måte og til et plussområde for Oslo og landet. Derfor er jeg glad for at dette parkeringsanlegget stort sett vil komme til å ligge under bakkenivå. I den grad det blir aktuelt, som sagt, å bygge på anlegget senere, forutsetter jeg at det blir lagt veldig strenge føringer, ikke minst fra kommunens side, på hvordan det eventuelt skal gjøres. Jeg har forståelse for at det for en del reisende kan være mindre enkelt enn tilfellet ville være for meg, å ha med seg bagasje og komme seg greit opp til terminalen f.eks. ved hjelp av til og med en rulletrapp.
Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret. Eg skal minne om at eg hadde den gleda å vere til stades da Sissel Rønbeck la ned grunnsteinen til det nye operabygget i Bjørvika, og me får sjå fram til om det lar seg løyse. Kan eg også be om at statsråden ser litt på nybygget for Gardermoterminalen, og at me ikkje får same skrekkens døme som me har ved stilreine Kristiansand stasjon, som nettopp fylte 100 år, og som fekk ein utvekst, ei vorte - eit skrekkens døme - i 1950-1960-åra?
Kan Oslo bli spart for eit tilsvarande misfoster av eit tilbygg til gamle ærverdige Østbanestasjonen? Eg ber statsråden om å sjå på heile dette området slik at me kan utnytte det på best mogleg måte - også stilmessig - med tanke på framtida. Det er håplaust om me nå skal begynne å seie at all trafikk må vere over bakken, når me har sjansen til å legge den under bakken. Da må me ta til i botnen, og det er ikkje halvannen etasje under bakken.
Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg regner med at Oslo kommune vil arbeide intenst med å få en helt konkret reguleringsplan for dette området i løpet av ganske kort tid, og at et av hensynene som vil bli tillagt stor vekt i den forbindelse, også er den estetiske siden ved den byutviklingen som skal finne sted i dette området. Det vil selvfølgelig også måtte få konsekvenser, og jeg forutsetter det er bevissthet om det allerede når det gjelder arbeidet som gjøres i tilknytning til Gardermoprosjektet.