Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Erlend Grimstad (Sp): Jeg har følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

I den senere tid har man sett tendenser til at familiebarnehager startes opp på kommersiell basis, mens foreldrepar viker tilbake for å starte slik virksomhet på grunn av et massivt regelverk og skjemavelde. Dette er særskilt uheldig i en tid med for lav barnehagedekning.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å gjøre det enklere for foreldre å starte opp en familiebarnehage?

Statsråd Grete Berget: Det er en glede for meg å få anledning til å besvare spørsmål om familiebarnehage. Den barnehageform som ble sett på som nærmest annenrangs, er i dag et velkjent og godt utviklet barnehagetilbud, ikke minst for de små barnehagebarna våre. I løpet av få år har antall barnehageplasser i familiebarnehagene økt med 300 %, og vi har nå en jevn økning på om lag 2.000 nye plasser i året. Det er ikke noe tegn på at interessen for denne barnehageformen er dalende.

I arbeidet for å etablere familiebarnehagen som et mer stabilt, trygt og kvalitativt godt tilsynsalternativ, har det også vært nødvendig å stille krav til godkjenning og drift. Familiebarnehagene skal kunne erstatte dagmammavirksomheten. Fra 1. januar i år er familiebarnehagene regulert i lovs form med egen forskrift. Det er et pluss for barna, for de ansatte og for foreldrene. Det skal jo gi større trygghet for alle parter. Barnehageloven legger ikke opp til at denne driftsformen skal være tung å etablere. Derfor har det vært viktig å få utarbeidet veiledning rettet både mot kommunene og andre eiere. Departementets « Veileder for etablerere av familiebarnehager » og heftet « Familiebarnehager og skatt » fra Skattedirektoratet er eksempler på dette. Det er også laget kortversjoner om hvordan etablerere skal gå fram når de skal danne en familiebarnehage.

Det har kommet flere forskrifter som gjelder alle barnehageeiere, og når flere forskrifter kommer på en gang, kan det forståelig nok virke som et hinder for å komme i gang. Samtidig er det i alles interesse at de som ønsker å etablere familiebarnehage, blir gjort oppmerksomme på hva det innebærer, og at de som får godkjent sin familiebarnehage, er i stand til å drive den.

Den hjelp den enkelte etablerer får fra sin kommune, er viktig for hvordan det å starte opp vil oppleves. Dette gjenspeiler seg også i BFDs satsingsområder på familiebarnehagerområdet, der vi gjennom ulike tiltak ønsker å styrke og utvikle den kommunale kompetansen på området. Både i lov, i veiledningsmateriell og i brev til kommunene er BFD svært tydelige på kommunens veiledningsansvar også overfor private barnehager og ansvar for å tenke helhet innen barnehagesektoren.

Til slutt: Etter at loven har virket en stund, ser vi at enkelte formuleringer i forskriften kan bli mer presise. På nyåret skal forskriften og veiledningsmaterialet gjennomgås med tanke på å luke ut uklarheter. Med dette ønsker vi å bli tydeligere med tanke på hva loven stiller av absolutte krav, hva som ligger til arbeidsgiver å regulere, og hvor det skal utvises skjønn.

Erlend Grimstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Først en liten kommentar til denne veilederen, som sikkert er utarbeidet i god hensikt, men som dessverre inneholder flere feil, bl.a. når det gjelder registreringsplikt for de organisasjonsformer som man har når det gjelder familiebarnehager. Så det er nok en del å gjøre også på det området.

Men, så vidt jeg forstår statsråden, er den viktigste grunnen til at dette er komplisert i dag, at man skal starte opp familiebarnehager som en generell og alminnelig næringsvirksomhet, og at man derved naturlig nok har plikt til å forholde seg til det generelle skatte- og avgiftsregelverket, registreringsregelverket og slike ting. I og med at denne virksomheten er så vidt lett å avgrense, burde det etter min oppfatning være mulig å forenkle regelverket også på dette generelle næringsområdet, slik at man kan få gjort terskelen vesentlig lavere enn i dag for vanlige foreldre som ønsker å starte opp familiebarnehager. Vil barne- og familieministeren vurdere å ta initiativ til å forenkle det generelle regelverket for næringsvirksomhet når det gjelder familiebarnehagevirksomhet?

Statsråd Grete Berget: I arbeidet med familiebarnehagen som en god barnehageform har vi jobbet for å ha en lav terskel når det gjelder foreldrenes mulighet til å etablere, men samtidig er vi svært opptatt av at både barna og foreldrene skal ha dette som et trygt tilsynsalternativ. Det stilles krav til drift og til godkjenning, ellers ville det ikke kunne virke som et trygt og godt alternativ til vanlig barnehage. Det er denne balansegangen jeg har vært veldig opptatt av: Det skal være kvalitet, samtidig skal ikke terskelen være for høy for etablerere. Hvis det er ting her som man kan regulere og endre uten å redusere kvalitetskravet, er jeg innstilt på å se nærmere på det.

: