Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede finansminister:

Beregninger utført av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) viser en økende handelslekkasje til Sverige som også overstiger rekordåret 1989. Lave avgifter på blant annet lokkevarene bensin, brennevin og sigaretter i nabolandet bidrar sterkt til kundeflukt over grensen.

Hva vil statsråden* bidra med for å redusere grensehandelslekkasjen?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg takker for den nye verdighet som representanten gav meg, men det er antakeligvis ikke aktuelt, for å si det sånn.

Når det gjelder spørsmålet, vil jeg si følgende: I revidert nasjonalbudsjett for 1995 ble det redegjort for enkelte spørsmål knyttet til nordmenns grensehandel i Sverige. Basert på omfanget av denne handelen og forslaget om endret merverdiavgift på matvarer i Sverige ble det konkludert med at det ikke var grunnlag for å gjennomføre endringer i norsk virkemiddelbruk, men at Finansdepartementet ville følge utviklingen i grensehandelen og de faktorer som særskilt antas å påvirke omfanget av denne handelen.

Beregningene som er utført av HSH-instituttet, gir anslag for utviklingen i grensehandelen fra 1979 til 1995. Det er her viktig å være klar over at anslaget for 1995 er framkommet ved hjelp av en annen og mer usikker metode enn anslagene for de øvrige år. Dette understrekes også av HSH-instituttet i deres rapport. Dette anslaget kan derfor ikke tas som noe annet enn et grovt anslag for hvordan utviklingen i grensehandelen var fra 1994 til 1995.

Det er videre slik at de tall representanten Hedstrøm refererer til i sitt spørsmål, er nominelle tall. I faste kroner er anslaget for 1989 snaut 300 mill. 1995-kroner høyre enn anslaget for 1995. Det har altså ifølge disse tallene vært en reell nedgang i grensehandelen i perioden.

I samme rapport fra HSH-instituttet gis det også anslag for grensehandelen som andel av samlet detaljomsetning i Norge. Målt på denne måten viser HSH-instituttets beregninger at grensehandelen i 1995 utgjorde 1,5 % av samlet detaljomsetning, mens tilsvarende andel i 1989 var 2,1 %. Denne måten å vurdere omfanget av grensehandelen på, antas å gi et langt bedre bilde av utviklingen. Det er derfor mitt syn at vi langt fra står overfor en dramatisk utvikling med hensyn til grensehandelen med Sverige.

I tillegg må en ta i betraktning at verdien på den svenske kronen var svært lav sommeren 1995, og siden har den blitt styrket kraftig. En sterk svensk krone vil isolert sett bidra til å redusere lønnsomheten for nordmenn ved å handle varer i Sverige.

Etter min mening gir ikke de nye tallene fra HSH-instituttet grunnlag for å gjøre endringer i norsk politikk, enten det gjelder avgiftspolitikken eller andre virkemidler. Finansdepartementet vil imidlertid nøye følge utviklingen i grensehandelen og de faktorer som påvirker denne handelen.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det finnes selvfølgelig mange måter å beregne og regne på når det gjelder grensehandelslekkasjen, som på mange andre områder, men jeg føler at det er viktig at vi ikke bagatelliserer dette. Om tallet er noe lavere eller høyere nå enn det var i 1989, kan vel vurderes, men jeg føler at det er for høyt, at vi hele tiden har en stor lekkasje. Jeg som østfolding og finansministeren som hedmarking vet jo at dette opptar veldig mange mennesker i grenseområdene, og jeg er sikker på at vi taper hundrevis av arbeidsplasser i Østfold på grunn av denne lekkasjen. Jeg vil spørre statsråden om han vil vurdere å tilpasse avgiftene i retning av svensk nivå. Vi har jo fått en harmonisering i Sverige til EU-nivå både før og etter svensk EU-medlemskap, så vidt jeg vet.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som representanten Hedstrøm sa, har vi felles interesse i den forstand at vi begge representerer grensefylker mot Sverige. Jeg får ofte påminnelser fra mine velgere og venner i Hedmark om denne problemstillingen, og det er klart at vi er nødt til å ta det på alvor. Jeg er enig med representanten Hedstrøm i at avgiftsnivået, særlig på det en kan kalle lokkevarer - tobakk og brennevin - er noe av det som drar grensehandelen i svensk favør. Jeg har ved noen anledninger forsøkt å legge fram forholdsvis moderate avgiftsopplegg, men de har blitt litt mindre moderate i løpet av budsjettbehandlingen. Jeg kan imidlertid forsikre om at en må utvise stor forsiktighet når det gjelder reelle påslag på disse avgiftene framover.

*Det ble sagt statsministeren.
: