Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Eilef A Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:

I Rogaland har fylkesrådmannen foreslått at det skal innføres egenbetaling ved innleggelse på sykehus med en døgnpris på kr. 50. Et tilsvarende forslag er tidligere avvist av departementet som lovstridig.

Hvordan vil statsråden forholde seg til denne aktuelle saken, som vedrører et lovfestet prinsipp om gratis sykehusopphold for befolkningen?

Statsråd Gudmund Hernes: Etter gjeldende rett er det ikke adgang til å kreve egenbetaling ved innleggelse på sykehus. Sykehusloven har ingen slik hjemmel.

Stortinget har imidlertid gjennom sykehuslovens § 12 ellevte ledd bestemt som en særregel at departementet kan fastsette egenandeler for poliklinisk behandling ved sykehus. Departementet har fastsatt slike egenandeler i forskrift.

Utviklingen i medisinsk teknologi medfører bl.a. at det i dag tilbys både poliklinisk og inneliggende behandling for identiske lidelser ved norske sykehus. Galleoperasjoner er et eksempel på et inngrep som i dag både foretas ved tradisjonell kirurgi og dagkirurgisk. I de tilfeller der inngrepet foretas dagkirurgisk, er operasjonen billigere for samfunnet, men pasienten betaler her en egenandel på 118 kr, mens bruken av tradisjonell kirurgi og innleggelse skjer uten at egenandel innkreves.

Med bakgrunn i denne og liknende problemstillinger har jeg bedt det nylig oppnevnte prioriteringsutvalg om å vurdere hensiktsmessigheten i utformingen av ulike typer egenandeler for helsetjenester.

Eilef A Meland (SV): Jeg takker statsråden for svaret, spesielt for klargjøringen av at det i dag er ulovlig å innføre egenbetaling ved sykehusopphold. Men det andre spørsmålet som reises etter det første svaret, gjelder forholdet poliklinisk behandling. Når Rogaland fylkeskommune forela departementet dette spørsmålet sist, var departementets klare vurdering at man ikke kunne sammenlikne disse forholdene. Det fremgår bl.a. av saksfremlegget fra helsesjefen i Rogaland at man ikke kan bruke dette argumentet om poliklinisk behandling for eventuelt å flytte grensene. Er ikke statsråden enig i at det går en prinsipiell grense mellom behandling med innleggelse og behandling uten innleggelse?

Statsråd Gudmund Hernes: I dag går det en slik lovmessig grense. Nå er jo representanten, som kommer fra Sosialistisk Venstreparti, vel kjent med samfunnsanalyser som tar utgangspunkt i at basis beveger seg, og at man derfor kanskje må tilpasse overbygningen. Det vi nå ser, er at den medisinske teknologi utvikler seg på en slik måte at pasienter som tidligere har vært innlagt, flyttes over til dagkirurgisk behandling, og det er nettopp fordi vi ser en slik forflytning av pasienter, vi bør se på det regelverk som gjelder. Departementet har ikke foretatt noen slik vurdering, men vi har bedt det utvalg som nå settes ned under ledelse av professor Lønning, også å ta opp denne problemstillingen, slik at vi får et bedre grunnlag å vurdere ut fra.

Eilef A Meland (SV): Takk for svaret og belæringen om at basis beveger seg. Nå er det jo slik at overbygningen også kan bevege seg i strid med basis. Kanskje statsråden er et godt eksempel på det fenomen i moderne samfunnsutvikling at man betegner det å overta tanker som andre har tenkt før, som nytenkning, og da prøver jeg å etterlyse et prinsipielt svar knyttet til nytenkning av egenandeler. Er statsråden for eller mot egenandeler på sykehus? Han bare henviser til at det i dag er ulovlig. Skal det utredes å endre et prinsipp, så spørs det om ikke overbygningen ligger foran basis.

Statsråd Gudmund Hernes: Dette begynner å bli interessant ut fra en marxistisk synsvinkel, må jeg si. Faren hvis man holder fast ved standpunkter som tilhører en annen overbygning, er at man går over i det Marx ville kalt fetisjisme, og det er en fare man også bør være oppmerksom på.

Jeg har ennå ikke noe standpunkt til spørsmålet om man bør ha egenandeler på sykehus. Det er nettopp for å få et grunnlag for å formulere et slikt standpunkt vi har bedt utvalget om å gjennomgå de problemer som reises når den nye teknologi gjør at pasienter flyttes over fra innleggelse til poliklinisk behandling eller til dagkirurgi. Men det er helt klart at inntil et annet standpunkt er tatt, gjelder dagens prinsipp, og det er at pasienter ikke betaler ved innleggelse.

: