Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Johan J Jakobsen (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsministeren, som i statsministerens fravær vil bli besvart av justisministeren:

Stortinget bad i et vedtak av 19. juni 1995 Regjeringen innskjerpe overfor departementenes politiske ledelse og embetsverk « at offentlighetslovens bestemmelser og intensjoner blir etterlevd og departementenes journalføring praktisert på en måte som sikrer offentlig innsyn i forvaltningen ». I året som er gått, er det avdekket en rekke brudd på offentlighetsloven.

Hva har Regjeringen gjort for å oppfylle Stortingets vedtak av 19. juni 1995?

Statsråd Grete Faremo: Regjeringen ser det som helt sentralt og nødvendig at departementene etterlever offentlighetslovens bestemmelser, og at journalføringen i departementene gjennomføres på en slik måte at allmennheten gis mulighet til å utøve innsynsrett i samsvar med offentlighetslovens bestemmelser.

Forvaltningen generelt - og departementene spesielt - håndterer et betydelig antall dokumenter. Det er derfor dessverre neppe til å unngå at det fra tid til annen begås feil fra forvaltningens side ved praktiseringen av reglene som direkte eller indirekte regulerer allmennhetens rett til innsyn i forvaltningens saksdokumenter. Regjeringen har imidlertid gjennomført og gjennomfører en rekke tiltak for å sikre at forvaltningen - og departementene spesielt - etterlever regelverket.

Når det gjelder særlige tiltak som er iverksatt i tiden etter at Stortinget traff sitt vedtak den 19. juni i fjor, har disse dels bestått i en styrking av opplæringstilbudene på området og dels en innskjerping av rutiner omkring anvendelsen av offentlighetsloven og arkivinstruksen.

I et brev av 23. august i fjor fra Statsministerens kontor ble alle departementene bedt om å vurdere om den interne kunnskap om offentlighetsloven og journalføringen var god nok i sentralforvaltningen, eller om det var behov for ytterligere opplæringstiltak for å høyne bevisstheten om disse spørsmålene.

Som ledd i oppfølgingen av dette foretok Administrasjonsdepartementet, Justisdepartementet, Statens informasjonstjeneste og Statskonsult en vurdering av det sentrale opplæringstilbudet på området. Etter dette er det foretatt en styrking av Statskonsults generelle arkivkurs, og man har videreført Statskonsults kurstilbud når det gjelder forvaltningsloven, offentlighetsloven og god forvaltningskultur. I tillegg er det bestemt at Statskonsult skal utvide sitt opplæringstilbud, og i den forbindelse arrangeres det nå i juni et seminar for arkivledere der problemstillinger omkring offentlighet og journalføring skal drøftes. Videre er det lagt opp til seminarer for toppledere med vekt på holdningsformidling fra og med høsten 1996.

I tillegg til dette vil jeg nevne at Administrasjonsdepartementet i brev av 25. oktober i fjor overfor departementene innskjerpet betydningen av at arkivering og journalføring gis den nødvendige oppmerksomhet i forvaltningen.

Jeg nevner til slutt at Stortinget i sitt vedtak av 19. juni 1995 også bad Regjeringen legge fram en stortingsmelding som grunnlag for en bred drøfting av offentlighetsprinsippet og behovet for større åpenhet og innsyn i forvaltningen. I meldingen vil Regjeringen gjøre nærmere rede for ulike tiltak som kan iverksettes for å sikre at offentlighetsloven og dens intensjoner etterleves. Jeg tar sikte på å fremme meldingen i inneværende år.

Johan J Jakobsen (Sp): Jeg takker justisministeren for svaret.

Justisministeren nevnte en rekke tiltak som er iverksatt for å oppfylle Stortingets ett år gamle vedtak. At dette er gjort, er vel og bra, men det har ikke vært til hinder for at offentlighetsloven er brutt også i det året som er gått siden Stortinget hadde en bred debatt om dette. Og da reiser det seg et naturlig spørsmål, om det her ikke mer er tale om en holdningsbrist enn manglende instrukser og opplæring - som for så vidt er bra nok - og det inntrykket blir forsterket når vi ser at administrasjonsministeren f.eks. prioriterer å opprette et råd for informasjonssikkerhet i staten framfor å prioritere arbeidet med økt åpenhet. Mitt spørsmål til justisministeren blir derfor: Er ikke dette å begynne i feil ende? Og er ikke dette å prioritere unntak framfor åpenhet i forvaltningen?

Statsråd Grete Faremo: Jeg har lyst til å understreke at på dette området står det bra til når man sammenlikner Norge med en rekke andre land, og slik skal det selvsagt være.

Muligheten for åpenhet og innsyn i forvaltningens gjøremål er helt sentral når det gjelder demokratiets infrastruktur. Selv om utgangspunktet er bra, har også vi sett på mulige punkter der det kan foretas forbedringer, og vil komme bredere tilbake også til dette i den bebudede melding.

Holdninger står helt sentralt, og la det være sagt med en gang fra min side at det er en selvfølge for Regjeringen at offentlighetsloven følges og praktiseres i henhold til intensjonene, og dette er også viktig i det arbeidet som nå pågår i forvaltningen, som jeg nevnte i mitt hovedsvar.

Johan J Jakobsen (Sp): Justisministeren er opptatt av at Norge står langt framme når det gjelder åpenhet i forvaltningen. Men vi sitter igjen med et inntrykk av at det snarere skyldes at andre land står tilbake, enn at situasjonen i Norge er så utmerket som vi kunne få inntrykk av.

Jeg vil ta opp en side ved dette som angår elektronisk post, som også er en del av dette bildet. Elektronisk post har fått et stadig økende omfang i kommunikasjonen, ikke minst mellom departementene, og Presseforbundet og andre har reist spørsmålet om dette kan føre til redusert innsyn. Mitt spørsmål til justisministeren blir da: Hvordan håndterer departementet denne utvikling i retning av stadig mer elektronisk post, for å hindre at dette innebærer at det blir manglende registrering og manglende journalføring, og dermed manglende innsyn og åpenhet i forvaltningen?

Statsråd Grete Faremo: Etter min oppfatning har vi med offentlighetsloven fått anvisning på løsninger som er fornuftige etter en avveining av en rekke ulike hensyn - og jeg tolker representanten Jakobsen dit hen at han mener det samme om den norske offentlighetsloven - en avveining av hensynet til åpenhet og offentlighet opp mot behovet for taushetsplikt i saker hvor det er nødvendig, og hvor også intern saksbehandling må gis den ro som er nødvendig for at saker skal kunne være grundig belyst før beslutning fattes.

Jeg legger ikke skjul på at ny teknologi kan innebære utfordringer på en rekke områder, så også på dette området. Derfor er den såkalte e-posten gjenstand for vurdering i Administrasjonsdepartementet, og vi vil komme tilbake med forslag til løsninger på det området.

: