Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg tillèt meg å stille fylgjande spørsmål til sosialministeren:

Departementet har sendt brev til kommunane og fylkesmenn med oppmoding om utflytting av unge funksjonshemma, mellom anna frå spesialsjukeheimar.

Gjeld denne oppmodinga om utflytting også for dei som bur på Hjemmet for døve og andre institusjonar som er nemnde i NOU 1995:14?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Representanten Svarstad Hauglands spørsmål er knyttet til Rundskriv I-8/96 til kommunene og fylkesmennene om tilskudd til utskriving av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner og spesialsykehjem.

Retten for mennesker med alvorlige fysiske funksjonshemninger til å leve et selvstendig liv utenfor institusjon er et satsingsområde i Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede, og den ble også trukket fram i velferdsmeldingen. I sosialkomiteens innstilling til denne meldingen, Innst.S.nr.180 (1995-1996), påpeker komiteen at det er en uverdig situasjon at yngre funksjonshemmede bor i alders- og sykehjem, og at de bør få tilbud om å flytte ut så snart som mulig.

Regjeringens forslag i statsbudsjettet for 1996 om et stimuleringstilskudd til kommunene for planlegging av utflytting og etablering av alternative tilbud i kommunene for unge funksjonshemmede som ikke ønsker å bo i aldersinstitusjon over lengre tid, fikk Stortingets tilslutning.

I rundskrivet om ordningen er det presisert at målgruppen primært er yngre fysisk funksjonshemmede med eller uten ervervede hodeskader som bor i kommunale alders- eller sykehjem.

Når det gjelder spesialsykehjemmene, er det vist til at utflytting fra disse er spesielt omtalt i NOU 1995:14 « Fylkeskommunale langtidsinstitusjoner ». Forslagene i utredningen er etter høring til behandling i departementet, og Regjeringen vil senere legge saken fram for Stortinget.

Departementet vil ikke foregripe eventuelle endringer i ansvarsforhold når det gjelder beboere i spesialsykehjem. Derfor er Rundskriv I-8/96 stilet til kommunene, som blir bedt om å kartlegge antall yngre beboere i kommunale institusjoner og anslå hvor mange det kan bli aktuelt å søke stimuleringstilskudd for i 1996.

Fra departementets side er det ikke aktuelt å oppfordre til utflytting fra Hjemmet for døve eller lignende spesialinstitusjoner gjennom dette tilskuddet. Fylkeskommunene har derfor bare fått kopi av rundskrivet til orientering.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar statsråden for svaret. Eg er glad for det svaret statsråden gav meg. Eg har òg lyst til å legga til at eg er glad for det vedtaket som vi gjorde i samband med velferdsmeldinga om stimuleringstiltak for at unge funksjonshemma skal få flytta ut av aldersinstitusjonar og spesialsjukeheimar i den grad dei bur der. Eg skjønar at vi kjem tilbake til problemstillinga som eg reiser i spørsmålet mitt, i eiga sak ut frå NOU 1995:14 « Fylkeskommunale langtidsinstitusjoner ».

Men eg har lyst til å nytta høve til å minna om at Hjemmet for døve eller ein annan institusjon, spesialsjukeheimen Røysumtunet Bo- og behandlingssenter for sterkt ramma epileptikarar, dekkjer eit behov for særskilde grupper som treng akkurat desse institusjonane. Mitt oppfølgingsspørsmål blir då: Kan statsråden gje noko signal om at Regjeringa ønskjer at spesialtilbod for slike grupper som dei to eg nemnde - det finst kanskje andre òg - skal oppretthaldast også etter at vi eventuelt har handsama ferdig den saka som kjem til Stortinget ut frå nemnde NOU?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Som jeg sa i mitt første svar, ønsker jeg ikke å foregripe eventuelle endringer som måtte komme når det gjelder forholdet mellom de kommunale tjenestene og behov for spesialtjenester som i dag er dekket gjennom spesialsykehjem. Saken er til behandling i departementet og vil bli lagt fram for Stortinget. Men generelt vil jeg antyde at jeg vanskelig kan se for meg at løsningen i framtida vil bli at enhver spesialinstitusjon skal avvikles. All sannsynlighet tilsier at det for enkelte grupper vil være nødvendig å opprettholde slike spesialtjenester, uten at jeg knytter det til enkelte sykdommer eller enkelte grupper.

: