Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 1996
Spørsmål 4
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Bastø Fosens sikkerhetsmessige avvikling av riksveitrafikken Moss-Horten er bekymringsfull. 30. mars 1996 braste « Einar Tambarskjelve » inn i moloen ved Stena-kaia i Moss ved klarvær og vindstille. 8. mai måtte ferja returnere til Moss grunnet « vanskelige vind- og strømforhold » med 8 sekundmeters vind (frisk bris). Konsesjonsvilkårene brytes fortsatt hyppig med hensyn til kapasitet og regularitet.
Hva vil statsråden foreta seg slik at sikkerheten kan bedres?
Statsråd Kjell Opseth: I sambandet Horten-Moss blir det no nytta tre ferjer med avgang kvar halve time. Etter mi vurdering gjev dette tilfredsstillande kapasitet og regularitet. Ulempene for dei som må vente til neste ferje, er dessutan mindre enn ved tidlegare oversitting, då det var avgang kvar time.
Dei uhella som er nemnde i spørsmålet, ser eg på som hendelege uhell. Slike uhell og vanskar skjer også i andre riksvegferjesamband frå tid til anna. Det som skil uhella på dette sambandet frå liknande episodar i andre riksvegsamband, er først og fremst den ekstra merksemd media og politikarar har retta og framleis rettar mot det som skjer i dette sambandet.
Ferjene har vore gjennom ein særs grundig sjekk av Skipskontrollen, der all sertifisering er godkjend. Eg reknar tryggleiken for tilfredsstillande og kan ikkje sjå at konsesjonsvilkåra er brotne.
Bjørg Hope Galtung hadde her teke over presidentplassen.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
For meg er det vanskelig å forstå at statsråden mener sikkerheten og kapasiteten er tilfredsstillende, for Bastø Fosen har fått mange riper i lakken. En innkjøring i moloen under optimale forhold skal ikke forekomme. Likevel skjer dette på ferjestrekningen Moss-Horten, en av de farligste ferjestrekningene i landet. Når det blåser 7-8 sekundmeter, grenser forklaringene faktisk til det komiske, mener jeg, når rederiet sier at « Einar Tambarskjelve » måtte returnere med passasjerer og biler til Moss. Man kan altså få så store manøvreringsproblemer at det kan gå på sikkerheten løs. Ferjeselskapet foretar heller ikke frivillige sikkerhetstiltak som anbefales fra sjøfartsdirektørens side. Skoleelever får høyt fravær på grunn av manglende regularitet, og kanskje de heller ikke får eksamen. Ja, det er mange vansker og problemer med Bastø Fosen.
Ved behandlingen i Stortinget for en måned siden bad et flertall i komiteen departementet se til at konsesjonsvilkårene blir oppfylt. Mener statsråden ut fra det som skjer, at departementet virkelig følger opp Stortingets pålegg?
Statsråd Kjell Opseth: Det er mange påstandar ute og går om både vindstyrke og straumforhold og årsaka til eller kva som var medverkande til dei uhella som har skjedd. Eg trur det er lite formålstenleg å drøfte desse gjennom eit kort spørjetimespørsmål. Eg vil berre slå fast at vi har ein fast rutine for å følgje opp det som skjer i dette sambandet, fyrst og fremst fordi det er eit samband som er omfatta med særdeles stor interesse frå politikarar og frå media. Det er ulike grunnar til at det er tilfellet. Hovudgrunnen er nok at vi hadde vanskar i starten med å setje inn ny konsesjonær, men no går det stadig betre.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret og konstaterer bare at vi er uenige i denne saken.
Fra Bastø Fosen har det vært hevdet at kapasiteten på dagens ferjer er større enn noensinne. Dette bygde statsråden og saksordføreren for saken på da saken ble debattert i Stortinget. Men fagfolk har ikke tillit til disse tallene som nå presenteres. En erfaren sjøkaptein i Moss mener man har en feiltelling på så mye som 50 biler, og da er det snakk om bare én av de tre ferjene som nå benyttes. Jeg har innhentet fra tidligere eiere, altså uhildede rederier, informasjon i denne saken som kan tyde på at den reelle kapasiteten er langt lavere enn det som er blitt oppgitt.
Vil statsråden gjøre noe, slik at de reelle tallene kan komme på bordet?
Statsråd Kjell Opseth: Eg kjenner ikkje til kva fagfolk representanten Hedstrøm har sine opplysningar frå.
Det faktiske forhold er at ferjene er sertifiserte for kor mange personbileiningar dei kan ta. Det er relativt enkelt å rekne det om til kor mange personbilar og kor mange lastebilar det går på dei ulike ferjene, så eg stiller meg nokså tvilande til at dei talla som er oppgitt frå Vegdirektoratet, ikkje er korrekte, for det er trass i alt vår fremste ekspert på dette området.