Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996
Spørsmål 27
Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:
I Rjukan og på Rena har de ansatte og kommunen under dramatiske omstendigheter greidd å berge viktige arbeidsplasser. Nå kjempes en tilsvarende kamp i Mehamn og i Lysøysund mot stripping av typiske hjørnesteinsbedrifter.
Er statsråden fornøyd med den hjelp staten har gitt og kan gi i disse tilfellene for å sikre arbeidsplassene og bosettingsgrunnlaget?
Statsråd Jens Stoltenberg: En viktig forutsetning for å lykkes med omstillingsprosjekter i krisebedrifter er et lokalt engasjement i og omkring bedriftene det gjelder. Jeg har stor respekt for de personer og organisasjoner som selv gjør en innsats for å få til løsninger.
Støtte til bedrifter som har problemer, må være basert på vurderinger av hvorvidt bedriftene er liv laga også på lengre sikt, eventuelt ved tiltak som kan styrke bedriftenes konkurranseevne.
Gjennom Statens nærings- og distriktsutviklingsfond har staten en rekke økonomiske virkemidler som bl.a. kan brukes for å sikre utsatte bedrifter. Fondets personell har lang erfaring og omfattende kompetanse i å behandle slike saker. SND må selvfølgelig følge det regelverk vi internasjonalt er forpliktet av, men innenfor det regelverket er det gode muligheter for å stille opp overfor bedrifter som kommer i vanskeligheter, for å bidra til å styrke deres konkurranseevne.
I Gamvik har bostyrer for bedriften Nordkyn Products i samarbeid med panthaverne arbeidet aktivt med å finne nye interessenter til selskapets to anlegg. I dette arbeidet har det vært nær kontakt med lokale og fylkeskommunale myndigheter. Det er full enighet mellom alle parter at det er viktig at det brukes nødvendig tid for å få inn seriøse interessenter. Bakgrunnen for den situasjonen som er oppstått i Lysøysund, kommer fiskeriministeren til å redegjøre for i sitt svar til representanten Lund senere i dag. Derfor har jeg ikke noe å føye til det som fiskeriministeren legger fram i spørretimen senere i dag.
Selv om man i spesielle situasjoner må ty til ekstraordinære tiltak, er det likevel slik at det er de generelle rammebetingelsene som er avgjørende for næringslivet. Lav pris- og kostnadsvekst er en grunnleggende forutsetning for lønnsomhet i alle bedrifter. Dette er det viktig å holde fast ved også når vi diskuterer problemer i enkeltbedrifter. Lykkes vi ikke med å bedre vilkårene for industrien generelt, vil vi oppleve mange enkeltbedrifter som får problemer. Derfor er det gledelig å registrere at industrien samlet nå står sterkere enn på lenge, selv om vi opplever problemer en del steder, bl.a. i fiskeindustrien i Finnmark.
Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.
Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg vil understreke at her dreier det seg ikke bare om bruk av virkemidler, men det dreier seg om holdningene til politiske ledere. Godtar vi at norske industristeder forsvinner? Hjørnesteinsbedriftene lar seg sjelden erstatte. Vi har prøvd mange steder, og vi ser bare tydeligere og tydeligere at vi må satse på dem og ta vare på dem vi har. Det er naturlig at en lokalt ser dramatikken ved en sånn nedlegging best, og derfor reagerer ansatte og kommuner sterkt når deres bedrift blir truet.
Jeg tror at mye kan læres av aksjonene i Rena og på Rjukan. Jeg tror at de kommer til å lykkes, og jeg tror at de også kommer til å lykkes i Lysøysund hvis de får statlig hjelp. Staten må ha stor interesse av at sånne aksjoner lykkes. Jeg er forundret over at statens folk er så sene og avventende i forhold til gevinstmulighetene. Det tok altså fem måneder før fiskeriministeren kom til Mehamn. Vi har ikke for mange steder med industritradisjon i Norge. Lysøysund er et av dem. I 85 år har de hatt denne industrien der, og det er et av de lengste 1. mai-togene på Trøndelagskysten som går i Lysøysund, og det har det vært i lang tid.
Jeg vil da stille følgende tilleggsspørsmål: Står det i instruksen til dem som bestyrer de statlige virkemidlene, at vi ikke har ett industristed å miste i Norge?
Statsråd Jens Stoltenberg: Nei, det gjør det ikke. Vi kan ikke formulere en politikk som handler om at vi ikke har et eneste industristed å miste i Norge. Det ville være pussig om den strukturen vi har akkurat i dag på industrien, er den eneste rette og den vi skal ha til evig tid.
Derimot står det i retningslinjene til SND at de skal fremme lønnsomme virksomheter og industribedrifter over hele landet. Vi lykkes bedre med det enn på svært lang tid. For første gang på mange år øker antallet industriarbeidere i Norge. Industriproduksjonen øker, og det er altså flere industriarbeidere nå enn det var tidligere. Det er gledelig, men det er klart at den typen gjennomsnittsbetraktninger er en mager trøst for de industriarbeidere som mister jobben sin på ensidige industristeder. Det er også grunnen til at SND og det statlige virkemiddelapparatet går inn i de konkrete prosjektene, ikke for å holde kunstig liv i bedrifter som ikke greier å stå på egne ben, men for å bidra til at de får en økonomi og en kompetanse som gjør at de i framtiden greier å stå på egne ben.
Morten Lund (Sp): Jeg vil fastholde at vi må kjempe hardere for å beholde de industristedene vi har.
I Lysøysund fattes det nedleggingsvedtak av eiere med god økonomi. Medregnet et nedleggingstilskott vil man få betydelige millionbeløp med seg fra dette anlegget som har bidratt mye til utviklingen av sildemelindustrien i Norge. Vi har i dag regler om meldeplikt til myndighetene ved eierskifte i større selskap. Man kan der stille krav til de nye eierne om å ta vare på arbeidsplassene. Eiere av mange mindre hjørnesteinsbedrifter har visstnok bare moralske forpliktelser til å bidra med noe etter nedleggelser. Slike moralske forpliktelser burde føles meget tungtveiende når et helt samfunn har bidratt til verdiskapingen i et selskap i 85 år.
Jeg vil da stille følgende to tilleggsspørsmål til statsråden: Vil statsråden kontakte Lysøysund-eierne for å forklare dem dette med moralske forpliktelser overfor samfunnet? Og så: Vil statsråden vurdere å innføre en særskilt meldepliktsordning for hjørnesteinsbedrifter, slik at sentrale og lokale myndigheter blir koblet inn tidlig i prosessen ved eventuelle nedleggingsplaner?
Statsråd Jens Stoltenberg: Fiskeriministeren skal senere i dag svare inngående på spørsmål om akkurat situasjonen i Lysøysund.
Generelt kan jeg si at Stortinget for kort tid siden vedtok en ny lov om erverv, der man grundig lister opp de vilkår og retningslinjer som skal gjelde for meldeplikt ved oppkjøp og eierskifte i bedrifter. Regjeringen har ikke noen planer nå om å endre de retningslinjene og lovbestemmelsene Stortinget for kort tid siden vedtok knyttet til nettopp meldeplikt ved eierskifte i bedrifter. Så hovedbudskapet er fortsatt at det viktigste bidraget til å sikre industrien er å sørge for at den er lønnsom. Det er et stort paradoks at vi ikke greier å få mer lønnsomhet gjennom foredling av fisk i Norge. SND har vært betydelig inne for å sikre virksomheten på Finnmarkskysten, men det har så langt altså ikke vært tilstrekkelig.
Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 2.