Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Beredskapsplanarbeidet ved flere damanlegg har ligget langt etter tidsskjema.

Hva har statsråden gjort for å få fortgang i dette, og hva er nå status for beredskapsplanene?

Statsråd Jens Stoltenberg: Landets 271 eiere av dammer som er pålagt offentlig tilsyn, er pålagt å utvikle beredskapsplaner mot unormale situasjoner i vassdrag og ved damanlegg.

I dag mangler tilfredsstillende beredskapsplaner fra 39 kraftverkseiere og 68 kommunale vannverk. Med få unntak er nå de store kraftverkseierne med de største dammene dekket med beredskapsplaner.

Departementet og NVE prioriterer arbeidet med beredskapsplaner høyt. NVE har gjentatte ganger purret på de dameierne som ikke har utarbeidet tilfredsstillende planer. Det er videre gjennomført veiledende møter med flere dameiere. I samarbeid med Energiforsyningens Fellesorganisasjon, EnFo, ble det i 1995 arrangert fem regionale seminarer i beredskapsplanlegging. I tillegg har også EnFo etter initiativ fra NVE nylig purret på sine medlemmer spesielt.

Det er nå særlig i kommunale vannverk at arbeidet med beredskapsplaner mot vassdragsulykker henger etter. NVE forutsetter imidlertid at planene kommer på plass i forbindelse med det generelle arbeidet med risiko- og sårbarhetsanalyser som nå pågår i kommunene.

NVE vil fortsatt følge opp dette arbeidet nøye, slik at tilfredsstillende planer blir utarbeidet.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret

Jeg vil si det var litt artig at han viste til seminarene som er holdt, for så vidt jeg vet, kom de i gang som et direkte resultat av at jeg tok opp dette spørsmålet for vel et år siden. Det er bra at det går an å ha et samspill mellom Stortinget og Regjeringa på denne måten.

Nå svarte statsråden på hvor mange eiere som mangler beredskapsplaner, da jeg spurte om status. Ettersom de samme eierne kan ha flere dammer, er jeg litt interessert i å få vite hvor mange dammer som mangler planer, da det er det som er viktig i denne sammenheng.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg tør ikke å si noe sikkert om hvor mange dammer som mangler beredskapsplaner. Det som jo er utgangspunktet, er at det har foregått en betydelig forbedring av beredskapsplanleggingen ved at det nå er pålagt krav om beredskapsplaner, så situasjonen er jo tross alt bedre enn tidligere, men departementet og NVE er selvfølgelig ikke tilfreds med at altfor mange dameiere ikke har fulgt opp vårt opplegg med å utarbeide beredskapsplaner. Derfor vil vi, som jeg sa, fortsette å purre og fortsette å følge opp til vi har en tilfredsstillende dekning med beredskapsplaner.

Det er utmerket hvis det kan være et godt samspill mellom Stortinget og Regjeringen i forhold til å purre på en sak som egentlig burde kunne gått mye enklere og greiere enn det den har vist seg å gjøre.

Det er også kanskje greit å understreke at det først og fremst er i de kommunale vannverkene det er problemer, og det er ikke de største dammene og vannverksdammene, det er jo kraftverksdammene.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Hvor viktig dette spørsmålet av departementet vurderes å være, vil gjenspeile seg i de initiativ og det engasjement departementet viser. Jeg synes ikke det er nok med purring. Tidligere har statsråden sagt at han ville utstede tvangsbøter hvis det tok for lang tid før alle planer kom på plass, og jeg vil spørre om han har satt i verk det, eller om han nå vil gjøre det. Samtidig er det viktig med lokalkunnskap for å ha et aktivt beredskapsarbeid. Nærhet gir føling med det som skjer, og det kan være helt avgjørende i krisesituasjoner.

Nå foregår det et utredningsarbeid i Statkraft når det gjelder driftssentralstruktur. Vil det være et spørsmål som blir knyttet opp til beredskapsplanene?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er riktig at vi har sett på mulighetene og også vurdert å bruke sanksjoner, f.eks. tvangsmulkter, for å sikre at også de gjenværende dameiere som ikke har beredskapsplaner, utarbeider slike.

Det som imidlertid er problemet vårt, er at den eksisterende lovgivningen ikke åpenbart inneholder tilstrekkelige lovhjemler for departementet til å iverksette sanksjoner. Vi er nå midt i et arbeid med å revidere lovverket på dette området, bl.a. på grunnlag av en offentlig utredning om lov om vassdrag og grunnvann, og i den forbindelse vil det være mulig for oss å skjerpe lovverket slik at myndighetene har sterkere virkemidler overfor dameiere til å pålegge dem å utarbeide beredskapsplaner og eventuelt også iverksette sanksjoner. Men parallelt med arbeidet med å endre lovgivningen jobber vi altså med fortsatt purring og oppfølging av dameierne.

: