Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:

Vil statsråden sørge for at det totale Schengen-regelverket, det såkalte « Schengen acquis », som Regjeringa formelt har godtatt, ifølge sluttkommunikeet fra møtet i Schengens eksekutivkomité 20. desember 1995, blir gjort kjent for det norske folk?

Statsråd Grete Faremo: Representanten Riis-Johansen stilte et tilsvarende spørsmål i spørretimen 20. mars. Jeg understreket da at det selvsagt er viktig for Regjeringen å informere om innholdet i Schengen-samarbeidet og hvilke konsekvenser det vil få for Norge å inngå en samarbeidsavtale med Schengen-landene. Dette vil bli gjort. Jeg kan for øvrig opplyse at jeg har anmodet Stortingets presidentskap om å få gi en redegjørelse om forhandlingene så langt, herunder om hovedtrekkene i de institusjonelle løsningene. Jeg finner imidlertid grunn til å understreke at forhandlingene på ingen måte er sluttført. Dette har selvsagt betydning for den informasjon som gis.

Det meste av Schengen-regelverket er nå oversatt til norsk. Det foreligger bl.a. en foreløpig norsk oversettelse av Schengen-konvensjonen. En autorisert oversettelse vil være ferdig i løpet av meget kort tid.

Hele Schengen-regelverket vil selvsagt bli lagt fram for Stortinget i forbindelse med behandlingen av en proposisjon om samtykke til ratifikasjon av en samarbeidsavtale mellom Norge og Schengen-landene.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker for svaret.

Når statsråden her kommenterer at jeg har reist dette spørsmålet tidligere, vil jeg jo si at det svaret som ble gitt den gangen, selvsagt er noe av årsaken til at jeg tar det opp igjen.

Jeg takker statsråden for at hun sier at også Schengen-regelverket vil bli lagt fram for Stortinget i forbindelse med den stortingsproposisjonen som kommer, men jeg har lyst til å si litt om hvorfor jeg ikke synes det heller er tidsnok. Vi holder på å diskutere f.eks. SIRENE. Statsråden har sagt at det ikke er noen særlig vesentlig del av Schengen-samarbeidet. Schengen-sekretariatet har f.eks. opplyst at hjemmelen for dette datasamarbeidet er et vedtak i eksekutivkomiteen, og at det således er en viktig del av Schengen acquis og Schengen-avtalen. Siden den manglende lovreguleringen når det gjelder SIRENE er et tema for en del av oss i Schengen-debatten, er det klart at det er helt vesentlig for den debatten som foregår i Norge at man får greie på hva som faktisk har skjedd i eksekutivkomiteen i forhold til SIRENE. Sånn sett er det ikke tilfredsstillende at dette kommer opp i forbindelse med proposisjonen om resultatet av forhandlingene, det burde være en del av den debatten vi har om Schengen nå.

Statsråd Grete Faremo: Schengen-samarbeidet er et vanlig mellomstatlig samarbeid, og om Norge blir med som observatør fra 1. mai, vil det likevel ikke innebære at vi i observatørperioden deltar i det operative samarbeidet.

Når det gjelder spørsmålet om lovregulering av vår deltakelse i Schengen Information System, planlegger vi å legge dette fram for Stortinget som egen sak.

Terje Riis-Johansen (Sp): Nå drar statsråden i og for seg inn litt nye ting her i forhold til hva som var spørsmålet. For det første var det SIRENE og ikke SIS som jeg tok opp i mitt spørsmål. Jeg må også få lov til å si at når statsråden omtaler Schengen og mellomstatligheten, regner jeg med at statsråden selvfølgelig er kjent med hva som skjer i EU nå rundt Schengen-problematikken. Men mitt poeng er altså at det faktisk foreligger ting gjennom Schengen acquis som er vesentlig for norsk debatt, og som det er viktig at vi har framme når vi diskuterer Schengen, så det ikke bare blir - jeg holdt på å si - en hemmeligstemplet debatt rundt Schengen i Norge. Vi trenger alle fakta på bordet, og en vesentlig del av fakta rundt Schengen er faktisk det som er Schengen acquis. Derfor er det veldig viktig at dette kommer på bordet jo før jo heller, og jeg nevnte ett eksempel i stad. Vi har også andre ting, f.eks. den såkalte grensevakthåndboka, som klart vil komme til å skape debatt i Norge, og som trengs å bli offentliggjort og ikke bare være en del av Schengen acquis som ligger bortgjemt og kanskje heller ikke blir oversatt. Det trenger vi i den norske debatten om Schengen.

Statsråd Grete Faremo: SIRENE er navnet på det nasjonale kontoret som skal håndtere en eventuell norsk deltakelse i Schengen Information System. Og selv om dette samarbeidet allerede skjer etter regler som er fullt ut forenlige med norsk personregisterlovgivning, har vi likevel med den interessen denne saken har, sett at det er riktig å legge den fram som egen lovsak, hvor vi får fastlagt i Stortinget hvilke opplysninger norske myndigheter skal kunne registrere om hvem og til hvilket bruk. Det er opplysninger som skal kontrolleres av det norske Datatilsynet, og det er et system som jeg tror det er riktig å understreke at vi vil kunne fastlegge rammene for bruken av fullt ut.

Presidenten: Vi går då tilbake til spørsmål 5.

: