Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996
Spørsmål 16
Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:
Stortinget har ved årets budsjett bevilget tilskott til rock. Samlet Norsk Rock administrerer bevilgningene, og ønsker å bygge ut ca 30 faste konsertsteder i landet. Samlet Norsk Rock krever blant annet at disse ungdomsstedene må servere alkohol for, som det heter, « å kunne ha stabile inntekter ».
Mener statsråden at det må stilles krav om alkoholservering til ungdomsmiljøene for å kunne få støtte fra statens bevilgning til rock?
Statsråd Åse Kleveland: Statlige bevilgninger til rock utgjør i 1996 om lag 16 mill. kr. Av disse ble 5 mill. kr overført til Samlet Norsk Rock. 2 mill. kr går til etablering av stabile organisasjonsstrukturer innenfor feltet rock, mens 3 mill. kr skal anvendes til etablering av et turnénett i Norge.
Dette arrangørnettet som utvikles av Samlet Norsk Rock, går under betegnelsen « Norgesnettet », og prosjektet ble startet i 1995. I praksis innebærer prosjektet at turnering i Norge, gjennom ulike tiltak, skal gjøres billigere og enklere. Sentralt i utviklingen er utplassering av teknisk utstyr på de aktuelle konsertstedene.
I henhold til komiteens uttalelse er bakgrunnen for etableringen av « Norgesnettet » rockens behov for « ikke kommersielle fremførings- og øvingslokaler », jf. B.innst.S.nr.2 (1994-1995), side 26. Bevilgningene til « Norgesnettet » har altså vært en bevilgning til selve musikksjangren rock. Ungdomsaspektet har her ikke vært det sentrale.
Men som det fremgår innledningsvis, utgjør statens samlede bevilgninger til rock i 1996 om lag 16 mill. kr. Musikkverkstedordningen for rock, jazz og folkemusikk ble i år videreført med 10,2 mill. kr. Formål innenfor rock utgjør her over halvparten av bevilgningen, og midlene skal anvendes til bl.a. innkjøp av musikkutstyr. Ungdomsaspektet er for denne bevilgningen særlig fremtredende, og dette er også uthevet i St.prp.nr.1 (1995-1996), der det fremgår at ordningen for fremtiden bør få en klarere ungdomsprofil.
Uavhengig av dette er det klart at skjenkebevilling ikke kan være et vilkår for at et konsertsted skal komme i betraktning som mottager av statlig finansiert musikkutstyr. Tvert imot bør det være en målsetting at rockekonserter skal være tilgjengelige i et rusfritt miljø.
Denne sak synliggjør klart et behov for å utarbeide retningslinjer for tilskudd til etablering av « Norgesnettet », som godkjennes av departementet.
Odd Holten (KrF): Jeg kan trygt si at jeg var svært glad for den konklusjonen som kom i kulturministerens svar. Det var nødvendig, i hvert fall for det flertall vi er med i når det gjelder bevilgninger, å legge denne ballen død omgående. Det kan umulig være slik at f.eks. den type ungdomslokaler som vi nå har ved St Croix-Huset i Fredrikstad, som er et alkoholfritt ungdomsmiljø, må pålegges å ha alkoholservering for å kunne få støtte.
Jeg er glad for at jeg kan konstatere allerede nå etter første runde at det som da vil skje fra statsrådens side, er at statsråden vil ta opp overfor Samlet Norsk Rock den praksis som legges til grunn, slik at vi kan forvente at i framtiden vil det altså ikke stilles denne type krav.
Statsråd Åse Kleveland: Jeg kan forsikre om at et slikt initiativ vil bli tatt omgående. Det ville jo sånn sett være helt absurd hvis statlige midler som var knyttet til støtteordninger, skulle gjøres avhengig av at det ble servert alkohol, i en tid hvor vi på mange forskjellige måter forsøker å bidra til å redusere rusbruken og rusmisbruket blant unge.
I visse miljøer ønsker man å skape et inntrykk av at alkoholservering er helt nødvendig for at unge skal finne tilbudet interessant. Det tilbudet som er på St Croix, har vist at det ikke er tilfellet. Derfor bør nettopp de vellykkede eksemplene på dette stimuleres, de bør ikke straffes.
Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret, og jeg håper at det blir en fortgang i denne saken.
Da jeg fikk saken presentert gjennom media, tok jeg for meg statuttene for Rikskonsertene og vedtektene for Samlet Norsk Rock, og faktum er: Det står ikke noe om disse kravene der. Når det ikke var andre ting som gjorde at St Croix-Huset i Fredrikstad ikke kunne få bevilgning, forventer jeg at dette ungdomsmiljøet da har mulighet for å kunne bli tatt inn igjen i rekken av kontaktpunkter som kan få støtte, og håper på den måte at også andre ungdomsaktiviteter av lignende karakter slipper denne type - etter mitt skjønn - overtramp.