Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996
Spørsmål 5
Johanne Gaup (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Jeg er gjennom media kjent med at Forsvaret ønsker å kjøpe inn 70 firehjuls motorsykler til bruk ved øvelser ved garnisonen i Porsanger. Det har i lengre tid vært arbeidet for å få redusert bruken av terrenggående motorkjøretøyer i Finnmark. Fylkesmannen i Finnmark har gått imot denne investeringen, og saken er nå til behandling i Miljøverndepartementet.
Vil statsråden gripe inn for å hindre at Forsvaret bidrar til ytterligere ødeleggelser av naturen i Finnmark?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Miljøverndepartementet har på bakgrunn av en henvendelse fra fylkesmannen i Finnmark bedt om en orientering fra Forsvarsdepartementet om Forsvarets planer om anskaffelse av firehjuls terrengmotorsykler. Mitt departement har spurt om hvilke vurderinger av miljøkonsekvensene som er eller vil bli foretatt i forbindelse med planer om anskaffelse.
I forbindelse med representanten Gaups spørsmål i spørretimen har vi fått en orientering fra Forsvarsdepartementet.
Forsvarsdepartementet opplyser at Hæren i perioden fra august 1996 til sommeren 1997 har planlagt å gjennomføre troppeprøver av et helt nytt konsept for bruken av Infanteriets lette jegeravdelinger i Finnmark. Prøvene vil foregå ved et av kompaniene ved Garnisonen i Porsanger.
Et avgjørende element i det nye konseptet vil være høy grad av mobilitet, kombinert med evnen til å operere mest mulig skjult til alle årstider.
Forsvarsdepartementet opplyser at det planlegges anskaffet 68 snøscootere og 68 lette hjulgående terrengkjøretøyer. Disse er planlagt brukt i utviklingssammenheng for å skaffe et best mulig beslutningsunderlag for eventuelle videre anskaffelser til mobiliseringsavdelingene.
Prøvene har i tillegg til de rent militære sider til hensikt å kartlegge de miljømessige konsekvenser ved innføring av lette hjulgående terrengkjøretøy, samt se på konkrete tiltak i utdanning av ledere og menige for å redusere belastningen på miljøet. Basert på de erfaringer som høstes, vil det bli gjennomført en mer dyptgående miljøstudie.
Forsvarsdepartementet opplyser at bruken av de lette hjulgående terrengkjøretøyene både av miljø- og kostnadshensyn vil foregå i mindre omfang og i tilknytning til eksisterende veier, oppmerkede traseer og militære øvingsfelt.
For egen del legger jeg vekt på at Forsvaret skal gjennomføre grundige vurderinger av miljøkonsekvenser som en del av grunnlaget for å ta standpunkt til om det skal foretas videre anskaffelser av hjulgående terrengkjøretøyer. Dette er også i tråd med St.meld.nr.21 (1992-1993), Handlingsplan for miljøvern i Forsvaret, der det er lagt til grunn at miljøvirkninger av nytt materiell må kartlegges og klarlegges og miljøhensyn må inngå som et kriterium ved utvikling og nyanskaffelse av ulike produkter.
Som en del av vårt løpende samarbeid om oppfølging av handlingsplanen, ser jeg det som naturlig at det gjennomføres en felles evaluering av miljøvirkningene ved forsøket i Finnmark.
Etter loven om motorferdsel i utmark er alle typer motorferdsel tillatt i forbindelse med Forsvarets øvelser, forflytninger og transporter. Men jeg vil understreke at Forsvarets motorferdsel, som all annen motorferdsel i utmark, er underlagt en alminnelig bestemmelse om at ferdselen skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe på naturmiljø og mennesker.
Johanne Gaup (Sp): Jeg vil takke for svaret. Jeg syns første del av svaret var veldig positivt. Men det er klart at det skaper uholdbare situasjoner når Forsvaret skal investere i kjøretøyer som andre i årevis har vært kritisert for å bruke. Jeg tror ikke man trenger å lage nye spor for å utføre studier av hvordan dette påvirker naturen. Det er spor overalt. Og jeg vil be miljøvernministeren å studere noen av de rapportene som allerede har vært utarbeidet. Mitt tilleggsspørsmål blir da: Vil man vurdere det materialet som allerede foreligger, før man gir sin endelige anbefaling til at Forsvaret kan kjøpe inn disse kjøretøyene?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vil ikke gå nærmere inn på de militærstrategiske og militærtekniske sider ved denne saken. Det er ikke mitt direkte ansvar, og det har jeg ingen spesiell kompetanse for å gjøre. Men jeg ser jo at Forsvaret har behov for å teste ut eventuelt framtidig utstyr. Vi er jo enige om at vi skal ha et forsvar i Norge, og at det bør kunne fungere etter sin hensikt i en gitt situasjon. Skulle det først gå galt, kan jeg tenke meg andre effekter og virkninger av en konfliktsituasjon f.eks. i Finnmark som vil sette mye mer alvorlige spor etter seg enn en snøscooter. Men når det er sagt, vil jeg si at miljøvernmyndighetenes målsetting er å redusere bruken av motoriserte kjøretøyer i utmark mest mulig, og det vil selvfølgelig også gjelde for Forsvarets vedkommende.
Johanne Gaup (Sp): Jeg kan til slutt bare konstatere at etter at freden kom og jernteppet mot øst falt, tar man i bruk snøscootere og terrenggående motorsykler og bygger hemmelige byer i Forsvaret i Nord-Norge. Man skulle tro at det var det motsatte som hadde skjedd, og ikke at det er freden som fører til dette.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg er helt enig i at det er mye man kan gruble over her i verden, og en av de tingene er at når det nå ser ut til at jernteppet er borte, kunne vi kanskje ha lagt ned hele Forsvaret. Jeg synes det hadde vært veldig fint hvis man hadde gjort det rundt omkring, men dessverre er det ikke sånn.
Men for å gjenta det jeg sa til slutt: Vi vil uansett, iallfall i den grad det er fredstid, arbeide for en minst mulig omfattende bruk av motoriserte kjøretøyer i utmarka, også i Finnmark. Og jeg må ærlig talt si at når det kommer til stykket, tror jeg ikke det er Forsvaret som kommer til å bli den verste parten å ha med å gjøre i denne sammenhengen. Det er mange snøscootere på Finnmarksvidda, og jeg har et sterkt inntrykk av at ikke alle blir brukt med den skjønnsomhet og nøkternhet som de egentlig burde i visse sammenhenger. Så det er et alminnelig problem som vi har våre øyne på.