Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996
Spørsmål 3
Roy N Wetterstad (uavh): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
Dersom det medfører riktighet at norske myndigheter har gitt løfte om statlige garantier til bedrifter som vil etablere seg på Cuba, vil utenriksministeren sørge for at dette blir revurdert etter cubanernes nedskyting av to amerikanske privatfly?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er ikke riktig at norske myndigheter har gitt løfte om statlige garantier til bedrifter som vil etablere seg på Cuba. Slike tilsagn kan bare gis etter en grundig vurdering av konkrete søknader fra interesserte bedrifter. Verken Garanti-Instituttet for Eksportkreditt eller NORAD har mottatt slike søknader. Men i prinsippet er både GIEKs garantier og NORADs næringslivsordninger åpne når det gjelder Cuba.
Roy N Wetterstad (uavh): Jeg vil takke utenriksministeren for svaret.
Han avkrefter at det er gitt tilsagn om garantier, men allikevel vil jeg peke på at det kom frem positive signaler fra utenriksministeren og norske myndigheter da den cubanske utenriksminister nylig avla Norge et besøk. Og hvorfor skal Norge gå foran og åpne for mer positive forbindelser med sosialistiske diktaturregimer? Cuba er et brutalt diktatur, og ikke noe tilsier at vi burde begynne å lefle med dem. Utenriksministeren burde vite at et norsk ønske om å stimulere til næringsetableringer, slik det kom frem i pressen etter den cubanske utenriksministerens besøk, blir oppfattet som en anerkjennelse og utnyttet i propagandaøyemed i Cuba.
Nedskytingen av to amerikanske småfly har ført til sterke internasjonale reaksjoner. Hvorfor er ikke de norske reaksjonene sterkere?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Hvis representanten hadde hatt rett i sin framstilling, hadde han jo hatt et poeng - men det har han ikke. Det er faktisk slik at de aller fleste land i verden har normale økonomiske forbindelser med Cuba og ønsker å fremme det, fordi vi tror det på lang sikt også tjener en demokratisk og sosial utvikling på Cuba.
Det er ikke riktig at vi ikke har protestert i kraftige former. Kort etter nedskytingen av de to amerikanske småflyene i farvannet utenfor kysten av Cuba sendte jeg for min del, sammen med mange kollegaer, et brev til utenriksminister Robaina, hvor jeg fordømte den cubanske handlemåten og bad ham sørge for at slike hendelser ikke gjentar seg. Jeg tok selvsagt også opp grunnleggende menneskerettighetsspørsmål med ham under hans besøk her. Så det er ikke slik at hvis en har en normal samhandel med et land, holder en munn når det gjelder spørsmål som dette. Tvert imot, det er utgangspunktet for en kritisk dialog.
Roy N Wetterstad (uavh): Den reaksjonen som Norge har kommet med overfor Cuba, som jeg har sett gjengitt deler av i pressen, oppfatter jeg som en forsiktig pekefinger og en langt mildere reaksjon enn den andre land har kommet med, da særlig amerikanerne. Det som kunne ha vært en effektiv reaksjon fra norsk side, var å gjøre det klinkende klart overfor cubanerne at noen økonomiske garantier fra norsk side ikke vil være aktuelt, særlig ikke etter en slik alvorlig hendelse som den vi var vitne til da de to småflyene ble skutt ned.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg må bare gjenta at jeg i mitt skriftlige budskap til min cubanske kollega var helt glassklar i min fordømmelse av det inntrufne, og det er ikke dekning for å si at dette var en mildere reaksjon enn det en så fra de aller fleste representanter for andre lands regjeringer. Men det er riktig at USA har en annen linje i forhold til økonomisk samkvem med Cuba. De fleste land i verden er uenig i en slik linje ut fra hva som tjener en demokratisk og sosial utvikling på Cuba. Det tror jeg vi gjør klokt i å respektere. Det kan ikke være slik at fordi Amerikas forente stater inntar et standpunkt i lys av sitt nære naboskap, skal alle følge det, og at det skal være det eneste uttrykk for en skikkelig effektiv reaksjon mot cubanske overgrep. Da ville det stille de aller fleste land i skammekroken, og det kan vel representanten med respekt å melde neppe mene.