Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

I budsjettbehandlingen før jul vedtok Stortinget, som en midlertidig løsning, at tilskuddet til de ikke-partipolitiske barne- og ungdomsorganisasjonene skulle fordeles ut fra samme regler for 1996 som i 1995. Samtidig ble Regjeringen bedt om å nedsette et utvalg som skal utarbeide forslag til nye tilskuddsregler som omfatter samtlige barne- og ungdomsorganisasjoner.

Hvilken framdriftsplan har statsråden for dette arbeidet?

Statsråd Grete Berget: I budsjettproposisjonen for 1996 la jeg fram forslag om nye retningslinjer for tildeling av driftstilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene. Jeg foreslo samtidig at disse retningslinjene bare skulle ha virkning for en avgrenset tidsperiode, og at det skulle nedsettes et utvalg som bl.a. skulle utarbeide forslag til nye retningslinjer. Stortinget sluttet seg til forslaget om å sette ned et utvalg.

I stortingsdebatten orienterte jeg om at dette utvalget ville bli nedsatt så snart som mulig etter Stortingets behandling av Riksrevisjonens rapport om statens ordning med tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner. Jeg orienterte videre om at det ville være urealistisk å forvente at utvalget ville være ferdig med arbeidet før senhøsten 1996, og at forslaget til endringer ville legges fram for Stortinget etter en høringsrunde og behandling av disse uttalelsene.

Riksrevisjonens rapport og behandlingen av denne er betydelig forsinket, noe som vil få innvirkning på tidsplanen for utvalgets arbeid. For at ikke utvalgets arbeid skal bli ytterligere utsatt, vil jeg derfor nedsette utvalget før Riksrevisjonens endelige rapport foreligger. Etter Stortingets drøfting av Riksrevisjonens rapport, må utvalget få et tilleggsmandat som tar opp Stortingets konklusjoner i saken. Utvalget vil få en bred sammensetning, hvor også brukerne vil være representert. Utvalget vil bli oppnevnt med det aller første.

Utvalget vil nødvendigvis trenge en viss tid for sitt arbeid. Jeg tar sikte på at utvalget kan legge fram sin innstilling høsten 1996. Innstillingen vil så bli sendt på høring. Deretter vil departementets oppsummering og forslag bli lagt fram for Stortinget.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden nedsetter dette utvalget før den endelige behandlingen i Stortinget. Jeg tror også det er riktig fordi mange av spørsmålene nok er avklart gjennom rapportene når de foreligger.

Jeg vil spørre statsråden om man også vil legge avgjørende vekt på definisjonen av medlemskriterier - dette også ut fra at man på fylkesbasis nå har opplevd at man her kanskje ikke har så gode kriterier - når man nå først har en slik gjennomgående og grundig drøfting i dette utvalget av hvordan støtteordningen skal være. Vil man også ta med hva medlemskriteriene skal inneholde, og da slik at man også kan bruke dem på fylkesbasis?

Statsråd Grete Berget: La meg først si at jeg er veldig godt fornøyd med støtte til at utvalget nedsettes nå før Riksrevisjonens rapport foreligger, og før Stortinget har behandlet den. Jeg vil bare bemerke at det er jo i respekt for Stortinget og Stortingets kontrollorgan at vi i utgangspunktet ville avvente Riksrevisjonens endelige rapport og Stortingets behandling.

Når det gjelder medlemskriteriene og fylkene, er det synspunkter som jeg tar med når jeg nå jobber med mandatet, uten at jeg her i dag kan love noe endelig.

Kjellaug Nakkim (H): Dette blir kanskje mer en meningsytring enn et spørsmål til statsråden. Jeg er glad for at man ser på dette med medlemskriterier som også kan brukes i fylkene. Jeg håper at dette kan bli gjennomgått, for jeg tror det er viktig for å få gjennomført likhet på fylkesplan og i den statlige støtteordningen at man har fellesbegrep for hva medlemskriteriene skal inneholde.

: