Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Anne Helen Rui (A): Jeg vil stille justisministeren følgende spørsmål:

Justisministeren har det siste året ved flere anledninger slått fast at soningskøen anses som avviklet. Likevel har pressen den siste tiden fortalt om uholdbare soningsforhold, særlig for varetektsfanger, og nye lovbrudd begått av dømte personer mens de venter på å få sone.

Kan justisministeren forklare hvordan slike situasjoner kan oppstå dersom soningskøen er avviklet?

Statsråd Grete Faremo: Det er riktig, som representanten Rui påpeker i sitt spørsmål, at soningskøen er avviklet. Det betyr at alle domfelte skal ha mottatt innkalling til soning innen tre måneder etter at rettskraftig dom foreligger.

De forhold domfelte personer gis under soning, er gode. Norske fengsler holder gjennomgående en høy materiell og faglig standard og står for en straffgjennomføring som blir stadig mer fokusert på metoder for å redusere tilbakefallet.

Trøgstad Kretsfengsel har vært mye omtalt i media med uverdige soningsforhold og er også tatt opp i spørretimen tidligere av representanten Tømmerås. Jeg har også for min del hatt et møte med Norsk Fengselstjenestemannsforbund om bl.a. denne saken. Trøgstad vil få styrket sin bemanning med både en fengselsbetjent og en verksbetjent. I tillegg har jeg allerede varslet en reduksjon i antallet innsatte. Samlet vil dette bidra til å avhjelpe den spesielle situasjonen som er beskrevet ved denne anstalten.

Et viktig tiltak i arbeidet med å avvikle soningskøen har vært å øke beleggsprosenten i anstaltene, slik at utnyttelsen til enhver tid er optimal. Dette har gitt mindre fleksibilitet når det gjelder varetektskapasitet.

1996 er et krevende år for kriminalomsorgen. Oslo kretsfengsel har midlertidig redusert cellekapasiteten. Denne anstalten har i lengre tid arbeidet med et omfattende opplegg for rehabilitering av bygningsmassen. Et svært viktig element i dette har vært å sørge for bedre ventilasjon i de innsattes celler. Som kjent har det tidligere vært reist kritikk mot anstalten på grunn av høye temperaturer i cellene om sommeren. I den forbindelse har også Arbeidstilsynet vært inne med pålegg. Disse soningsforholdene kunne ikke fortsette. Det ville ikke være mulig å gjennomføre det arbeidet med innsatte i bygningen. Det ble derfor utarbeidet et opplegg for erstatningsplasser før D-fløyen i avdeling B i Oslo kretsfengsel ble stengt.

Denne kapasitetsreduksjonen, sammen med mindre fleksibilitet som følge av høyere beleggsprosent, har i en overgangsperiode gjort oss mer sårbare for uforutsette situasjoner. En kombinasjon av økt antall domssonere og økt behov for varetektsplasser den senere tid, bl.a. som en følge av varetektsfengslinger av større gjenger, har gitt oss problemer med å finne varetektsplasser i fengslene raskt nok.

Denne situasjonen er møtt med ulike midlertidige tiltak, bl.a. fortløpende innrapportering til Justisdepartementet av ledige plasser i samtlige fengsler og en midlertidig senket takt i domsinnkallingen.

Det er også iverksatt strakstiltak i politiarresten i Oslo i samarbeid med Oslo kretsfengsel for å etablere tilnærmet like forhold for dem som nå sitter utover fem dager, med øvrige varetektsinnsatte. Jeg har sett det som viktig at forutsetningen om at innsatte ikke skal sitte lenger enn fem dager i politiarresten, ikke rokkes. De midlertidige tiltakene må ses i dette lys.

Det arbeides også med tiltak for en permanent økning av varetektskapasiteten i Bergen. Vi vurderer også fortløpende nye tiltak for å frigjøre varetektsplasser.

Personer som sitter i varetekt når dom faller, og som dømmes for alvorlige lovbrudd, vil normalt bli sittende i varetekt inntil soningen påbegynner.

Ved mindre alvorlige forhold vil ofte ikke den siktede være undergitt varetekt når saken kommer opp til hovedforhandling. Med mindre retten beslutter noe annet, vil de således ikke bli undergitt fengsling før de innkalles til soning. Slike forhold lå til grunn i saken i Drammen omtalt i media for en tid tilbake, og som jeg antar spørreren sikter til. Dette har altså ingen sammenheng med kapasiteten i fengslene.

I forbindelse med stortingsmeldingen om den fremtidige kriminalomsorg vil kapasitetsbehovet fremover bli vurdert nærmere, både i forhold til de ulike fengselsdistrikter og i forhold til særskilte behov for spesielle grupper innsatte.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker justisministeren for svaret. Jeg er spesielt glad for at Trøgstad nå vil få styrket sin bemanning, og at antallet innsatte vil bli redusert der. Men når justisministeren sier at 1996 er et krevende år for kriminalomsorgen, da lurer jeg på om justisministeren kan si noe om når situasjonen blir bedre for kriminalomsorgen?

Statsråd Grete Faremo: Ja, det er lys i den berømmelige tunnelen. Den oppussingen som er iverksatt ved Oslo kretsfengsel, er planlagt ferdig før 1. august, og som vi vet, vil fengselet på Ringerike stå ferdig i desember dette år. Direktøren i Søndre fengselsdistrikt har allerede invitert meg til åpningen - og den vil være storslått - den 12. desember kl. 12. Etter min oppfatning er vi, med det vi har av erfaring når det gjelder domssoning, i løpet av sommermånedene kommet over den verste kneika ut i mai.

: