Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Hallgrim Berg (H): Eg vil få stilla følgjande spørsmål til den vyrde kulturministeren:

Kvifor går det så skrekkeleg seint med oppnemning av statens representantar til styret for diverse kulturelle knutepunktinstitusjonar, til dømes Festspillene i Nord-Norge?

Statsråd Åse Kleveland: I kulturmeldingen, som ble lagt frem for Stortinget våren 1993, ble det tatt initiativ til gjennomføring av en ny funksjonsdeling for institusjonene på kultursektoren, og i den forbindelse ble det lagt opp til bedre styring av virksomheten ved institusjonene ved hjelp av målstyring.

Spørsmålet om statlig styrerepresentasjon ble ikke berørt i kulturmeldingen; det var Stortinget som tok opp dette spørsmålet i forbindelse med behandlingen av meldingen. Det ble da satt som forutsetning for et økt statlig ansvar at staten skulle ha styreflertall i de 17 regions/landsdelsinstitusjonene.

I tråd med dette har departementet tolket Stortinget slik at staten også skal ha en viss styrerepresentasjon i knutepunktinstitusjonene og de nasjonale institusjonene. Stortinget sluttet seg til dette under behandlingen av statsbudsjettet for 1995 og 1996. Staten oppnevner etter dette et flertall av styremedlemmene i de 18 nasjonale institusjonene, inkludert styreleder - bortsett fra i tre institusjoner - og som hovedregel styreleder og i tillegg ett eller to styremedlemmer i de 13 knutepunktinstitusjonene.

Det betyr at det til sammen er 350 medlemmer og varamedlemmer som skal oppnevnes.

Departementet gikk på denne bakgrunn i gang med arbeidet med oppnevnelsene. Dette har - det ber jeg om forståelse for - vært en meget omfattende og tidkrevende oppgave, fordi vi legger veldig stor vekt på styrenes både kvalitet og bredde hva gjelder kompetanse, og fordi vi har ønsket å se oppnevnelsene mest mulig under ett og ut fra de forskjellige kriterier som man har ønsket å legge til grunn ved utvelgelsen av representanter. Det har også vært helt nødvendig med en samlet behandling av styreoppnevnelsene av hensyn til departementets praktiske arbeid med oppnevnelsesprosessen.

Departementet uttalte i budsjettproposisjonen for 1996 at de statlige styrerepresentantene ville bli oppnevnt i løpet av 1995. Det har dessverre ikke vært mulig å få klar alle oppnevnelsene så raskt som opprinnelig planlagt. Men det har ikke vært noe som har tilsagt at departementet skulle prioritere arbeidet med de 13 knutepunktinstitusjonene fremfor de øvrige institusjoner som omfattes av funksjonsdelingen. Knutepunktinstitusjonene har derfor ikke vært gitt særskilt behandling.

Departementet er nå i avslutningsfasen av arbeidet. De langt fleste styrerepresentanter vil være utpekt i løpet av de neste to ukene. Når det gjelder Festspillene i Nord-Norge, er statens styrerepresentanter oppnevnt i disse dager.

Hallgrim Berg (H): Eg takkar for svaret, som eg synest var oversiktleg og greitt. I B.innst.S.nr.2 (1995-1996) skreiv Høgres komitemedlemer i ein merknad:

Desse medlemene viser til at enkelte institusjonar har gjeve uttrykk for at regelen om statleg fleirtal kan gje urimeleg store styre i dei tilfelle der institusjonen har fleire eigarar. Enkelte institusjonar har også hatt innvendinger mot at styreleiar utan vidare skal oppnemnest av staten.

Me bad difor om at styreoppnemningane måtte skje på ein fleksibel måte som kunne etterkoma rimelege ønske frå institusjonane si side, sjølv om dette kunne avvika litt frå hovudmønsteret. Har departementet teke omsyn til ei slik rimeleg og, eg vil seia, fornuftig påpeiking frå Høgre si side, eller har ho blitt oversett i den prosessen som no går føre seg?

Statsråd Åse Kleveland: Når vi nå formelt sett har tre kategorier institusjoner, kan dette forlede en til å tro at dette er en ryddigere institusjonsmasse enn det i virkeligheten er. Det er, som representanten Berg vet, en voldsom blanding både hva gjelder størrelse og form for aktivitet. Vi har derfor vært opptatt av at det har vært nødvendig å vise en viss fleksibilitet. Litt avhengig av historikk, litt avhengig av tidligere eier- og styringsforhold, har man derfor jenket det til der hvor det har vært sterke synspunkter lokalt. Men vi har ikke kunnet tilfredsstille alle. Da hadde vi kunnet sitte igjen med forskjellige modeller ved hver eneste institusjon. Og hele poenget med den prosessen vi har vært gjennom, har nettopp vært å få en større oversiktlighet i systemet.

Hallgrim Berg (H): Eg takkar statsråden på nytt. Det er ein ting eg lurar på. Når departementet dei seinare åra både har blitt kvitt arbeidsoppgåver som gjeld høgre utdanning, forsking osv, og delegert ei lang rekkje spørsmål og saksområde til diverse råd og utval, skulle ein jo tru at det vart større kapasitet og betre tid i departementet til å få unna dei gjenverande sakene ganske raskt. Då undrar det meg at det likevel skal ta så vidt lang tid å få desse styrerepresentantane på plass. Kan ein no rekna med at denne prosessen, som først var lovd ferdig før sommaren, og i alle fall før jul - no går vinteren og snart kjem påska - vil vera ferdig til påske eller til pinse?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg vil gjerne gjenta det jeg avsluttet mitt første svar med, nemlig det faktum at langt de fleste styrerepresentanter vil være utpekt i løpet av de neste to ukene. Når det gjelder samtlige, er det bare snakk om dager. Så dette skal vi klare før påske, det er helt klart.

Jeg skulle gjerne invitere representanten Berg over til departementet en dag og presentere hva vi driver med. Samtidig som vi delegerer en del oppgaver, er det ikke til å se bort fra at også Stortinget bidrar til å pålegge oss stadig nye oppgaver. Den prosess som denne funksjonsdelingen har betydd, med forhandlinger med fylker og kommuner og kontrakter som skulle på plass, har vært et veldig stort løft. Jeg minner om at den avdelingen i vårt departement som driver med dette og mye annet, er på ca 30 mennesker. Men vi gjør vårt beste, og dette vil være klart med det første.

: