Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996
Spørsmål 15
Arne Haukvik (Sp): « Ifølgje Aftenposten er statsråden nå villig til på ny å vurdere søknaden frå Seniorteatret om støtte for 1996. Det vil vere gledeleg om ho vil kome fram til ei ordning som sikrar vidare drift av Seniorteatret.
Vil statsråden det? »
Statsråd Åse Kleveland: Fordi dette er en sak som er blitt gitt relativt bred omtale i pressen, ser jeg det som ønskelig å kunne redegjøre for noen av fakta i saken, og ber om å få lov å trekke litt over i tid - det skal ikke være mye.
Kulturdepartementets støtte til Seniorteatret har vært støtte til å vise teaterforestillinger av høy kunstnerisk kvalitet for eldre og uføre på dagtid. I tilsagnsbrevet om støtte for 1995 er dette presisert. Videre ble det satt en del vilkår for utbetaling. I tilsagnsbrevet står det bl.a.:
Av regnskapet for 1993 og revisors beretning fremgår det at aksjekapitalen er tapt. Dette er et forhold som krever en nærmere forklaring. Vi ber om å få en oppgave over spilleplaner og aktiviteter som er gjennomført i 1994. Samtidig ber vi om styrets forklaring på hvordan man vil takle den økonomiske situasjonen som nå er oppstått. Før tilskudd for 1995 kan anvises, må vi også få tilsendt et arbeidsbudsjett i balanse for 1995, sammen med en spilleplan for 1995.
Departementet mottok fra teatret noen generelle opplysninger om virksomheten ved teatret og en skisse av et arbeidsbudsjett for 1995. Man bad derfor skriftlig om å få tilsendt et mer gjennomarbeidet arbeidsbudsjett og en mer utførlig beskrivelse av hvordan den offentlige støtten til teatret var tenkt disponert. Departementet anbefalte Seniorteatret å ta kontakt med Riksteatret for råd og hjelp ved utformingen av materialet.
Departementet mottok i september 1995 et nytt arbeidsbudsjett for 1995, som heller ikke gav tilfredsstillende opplysninger i forhold til formålet med det statlige tilskuddet.
Når Kulturdepartementet gir støtte til et tiltak, har vi også en plikt - og den har Stortinget pålagt oss - til å sørge for at bruken av de statlige midlene er i samsvar med formålet. Departementet krever derfor rapporter og regnskap fra alle institusjoner som mottar støtte. Slik rapportering gir departementet og i sin tur Riksrevisjonen mulighet for å kontrollere at statens midler brukes etter sin hensikt. Alle faste teatre og også alle teaterprosjekter som mottar statlig støtte, må sende inn opplysninger om antall oppsetninger, antall forestillinger og publikumstall. Denne informasjon om virksomheten ved de faste teatrene er samlet i en oversikt som årlig presenteres i budsjettproposisjonen som legges fram for Stortinget.
Departementet mottok ikke materiale fra Seniorteatret for 1994 som gav grunnlag for å vurdere hvorvidt de statlige midlene hadde blitt benyttet i samsvar med forutsetningene, selv om departementet skriftlig hadde bedt om slike opplysninger. Seniorteatrets årsmeldinger mangler bl.a. det meste av det tallmaterialet som er helt nødvendig for å gi et tilfredsstillende bilde av virksomheten, deriblant samlet tall for forestillinger og publikumstall.
Det var på denne bakgrunn departementet ikke fant grunnlag for å gi støtte til teatret for 1996. Det ble meddelt teatret i brev av 5. desember 1995.
Først etter at det ble sendt melding til Seniorteatret om at tilskuddet for 1996 falt bort, har vi fra styreformann og juridisk rådgiver fått oversendt regnskap og årsmelding for 1994. I klagen som er sendt fra vedkommende til Sivilombudsmannen, er det gjengitt en del tall for Seniorteatrets virksomhet, men disse er ikke tatt inn i årsmeldingen. Kopi av styreformannens brev til Sivilombudsmannen er sendt departementet til orientering, og vi er således pr. dato noe bedre informert om Seniorteatrets virksomhet.
I brev til Seniorteatret har vi bedt om regnskap og årsmelding for 1995 innen 1. mai i år, og vi har fått tilbakemelding om at dette materialet vil bli sendt oss.
Dersom årsberetningen og regnskapet tilfredsstiller de krav som vi er forpliktet til å stille, er vi selvsagt åpne for å vurdere en eventuell søknad fra Seniorteatret om støtte til et nytt teaterprosjekt tilpasset eldre og uføre og spilt på formiddagstid, slik forutsetningen har vært.
Jeg vil også tilføye at Kulturdepartementet har vært den viktigste bidragsyteren til Seniorteatret, og vi ser på dette tilbudet som svært viktig. Men som sagt: Det er et spørsmål om å oppfylle de forutsetninger som bevilgningene blir gitt på.
Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret.
Sjølvsagt har departementet plikt til å kontrollere at ting går riktig føre seg, slik som Stortinget har vedtatt. Det er det ikkje nokon tvil om.
Det er hyggeleg å høyre at statsråden er positiv og gjerne vil finne fram til ei løysing. Eg har eigentleg aldri tvila på statsrådens vilje til å hjelpe folk som vil noko. Men eg tillèt meg å oppmode statsråden om at ho ikkje må la sine tilsette bli så ansvarlege at resultatet blir uansvarleg - noko det ville ha vore om vi ikkje hadde funne ei løysing slik at Seniorteatret kunne halde fram.
Eg tillèt meg å sitere direktøren i Norsk kulturråd, Lidvin Osland, som meiner det er viktig å støtte sunn galskap, iallfall somme tider: Alt kan ikkje bli godkjent på førehand. Dersom ikkje folk hadde gjort meir enn det dei hadde fått lov til på førehand, så hadde det ikkje blitt skapt stor kulturaktivitet i fedrelandet. Eg synest det var sunne tankar av ein aktiv kulturarbeidar, og eg håper dette vil smitte over på Kulturdepartementet og oss andre. (Presidenten klubbar.)
Eg tillèt meg å spørje om statsråden, når ho får det nødvendige materialet, vil forfølgje saka.
Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at både spørsmål og kommentarer må ligge innenfor 1 minutt.
Statsråd Åse Kleveland: Jeg har ingen ting imot sunn galskap, men når det gjelder bevilgningene i forhold til søknader, og hvor man skal gå inn med statlige og offentlige midler til dette, må det være klart definert hvilke aktiviteter som skal gjennomføres, slik at det fremkommer hvorvidt man har oppfylt forutsetningene eller ei. Jeg vil vel tro at ikke representanten Haukvik med dette innlegget sånn sett signaliserer at Kulturdepartementet skal ha en spesiell absolusjon fra de regler og de krav om kontroll som Stortinget ellers stiller. Det er ikke signaler som jeg har oppfattet tidligere, og jeg tror heller ikke det ville være tilrådelig.
Arne Haukvik (Sp): Eg har ikkje tenkt å oppmode om altfor mykje galskap, for eg trur at statsråden og eg er nokså på line når det gjeld kva vi skal støtte opp om og på kva grunnlag. Eg ønskjer statsråden lykke til med å finne ei løysing som me alle er tente med når det gjeld Seniorteatret.