Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. februar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Luftfartsverket har fått tillatelse av Statens forurensningstilsyn til fortsatt å slippe glykol ut i Lysakerfjorden.

Mener statsråden dette er forenlig med god miljøvernpolitikk?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Hvis jeg skulle svare kort, kunne jeg sagt at svaret er nei. Men jeg skal forsøke å si litt til.

Statens forurensningstilsyn krevde i sitt opprinnelige vedtak fra 1993 eliminering av utslippene av glykol til Lysakerfjorden. På bakgrunn av tekniske problemer og kostnadsmessige aspekter forbundet med gjennomføringen ble dette vedtaket omgjort. Statens forurensningstilsyn fattet et nytt vedtak den 19. februar i år, som innebærer at utslippene av glykol blir halvert i løpet av en måneds tid. Ut fra en totalvurdering av miljøaspektet, Fornebus begrensede gjenstående levetid som flyplass, kostnadene forbundet med ytterligere reduksjoner m.v., mener Statens forurensningstilsyn at vedtaket innebærer en akseptabel løsning.

Siden Statens forurensningstilsyns vedtak i saken kan påklages til Miljøverndepartementet, kan jeg ikke her og nå gå nærmere inn i sakens realiteter.

Eva R Finstad (H): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det var for så vidt interessant det han sa til å begynne med, at svaret er nei. Han synes heller ikke det er forenlig med god miljøvernpolitikk, men han kan ikke gå inn i sakens realitet.

Jeg vil tillate med å gå inn i sakens realitet. For det som er et faktum her, er at det i 1993 var et vedtak i SFT om at utslippet skulle kobles til kommunalt nett. I oktober 1995 ble det nytt vilkår - innen 1. januar 1996 skulle alt utslipp opphøre. SFT sa også at hvordan det skal opphøre, får Luftfartsverket selv ta stilling til. Men det skulle opphøre, og det var jo egentlig ganske sterkt. Så opplever man da på nytt at vi får en halv løsning, dvs. at man tillater å slippe ut halvparten. Det er fint at man kan gjøre det innen en måned, ja - og hvis man skulle fortsette å redusere utslippet, hadde det vært bra. Men her er det meningen at man skal fortsette med halvt utslipp, og det er det jeg reagerer sterkt på. Så jeg undres egentlig på SFT - statsråden sa at noen ganger er de strenge, andre ganger er de ikke så strenge. Jeg synes de skulle vært litt strenge mot et en offentlig bedrift som Luftfartsverket er.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg bare konstaterer at SFT har vurdert dette som en tilfredsstillende løsning, og det forholder jeg meg til. De som eventuelt ønsker å innklage den saken for departementet, og som har faglig sterke argumenter for at dette ikke er godt nok, kan gjøre det, og så får vi se på saken. Men jeg har tillit til at SFT her har gjort en faglig forsvarlig vurdering, og at det som nå skjer, om det ikke er helt bra, så er det halvt bra - og det er halvt bra.

Eva R Finstad (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og registrerer at miljøvernministeren synes at halvt godt er bra. Det kan man nok sette spørsmålstegn ved, særlig, tror jeg, de som bor rundt det stedet der utslippet pågår vil gjøre det, fordi det tidligere har vært luktproblemer der, og det vil også komme igjen når varmen kommer.

Vi får nå se hvem det er som påklager dette, men det ville ikke forundre meg om det blir påklaget f.eks. av Bærum kommune, som har vært opptatt av at man skulle stoppe dette utslippet. Det er vist til at en lastebil i uken kan være nok til å ta dette bort og kjøre det til et sted der det kan bli renset totalt. Problemet er altså ikke større enn dette. Man opplever av og til at man er veldig streng mot private bedrifter, og da undres jeg på: Gjør man litt forskjell her, statsråd?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vi har ikke den vinklingen som tydeligvis representanten Finstad har, at man skal være strengere mot offentlige bedrifter enn mot private bedrifter. Vi ønsker å behandle alle likt - det skulle jo bare mangle. Det kan jo tenkes at det kan bli et bedre resultat, for nå skal denne glykolen samles opp og ledes ut til VEAS, altså det renseanlegget som ligger ute i Asker. Dersom det ligger til rette for en større kapasitet på det som skal ledes over til VEAS, er det bare bra. Men SFT mener at det opplegget som nå er lagt, er holdbart ut fra en miljømessig vurdering. Det forholder jeg meg til, og så får vi da se, som jeg sa i stad, om det er noen som ikke kan akseptere det, og da har de anledning til å innklage dette. Jeg har en viss fleksibilitet, og kommer det gode forslag, er det selvfølgelig ikke meg imot.

Presidenten:Før vi går videre på spørrelisten vil presidenten anmode om at alle forsøker å holde seg innenfor de gitte tidsbegrensninger.

: