Stortinget - Møte onsdag den 28. februar 1996
Spørsmål 13
Magnar Sortåsløkken (SV): Det er en travel dag for den nye helseministeren i dagens spørretime, men kjenner jeg statsråden rett, så lengter han etter å komme i gang.
Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
For snart åtte måneder siden bad Stortinget Regjeringen « ta initiativ til at det opprettes et nasjonalt kompetansesenter om aldersdemens ».
Når kan Stortinget forvente at romertallsvedtak XIV i Innst.S.nr.165 (1994-1995) kan bli iverksatt, slik Stortinget har forutsatt?
Statsråd Gudmund Hernes: Det er rett at dette er en travel dag, men på den annen side gir det jo litt mosjon å trave fram og tilbake til talerstolen. Vi kunne kanskje hatt noen flere trinn, så ville mosjonen blitt bedre.
Når det gjelder representantens spørsmål, er aldersdemens en av de største eldrepolitiske utfordringene vi står overfor i årene fremover. I dag er det ca 55.000 personer med aldersdemens i Norge, og vi regner med om lag 7.000 nye tilfeller hvert år.
For å møte denne utfordringen er det to forhold som er viktige: kunnskap om aldersdemenssykdommer og utvikling av differensierte tilbud til aldersdemente. Dette er bakgrunnen for at Sosial- og helsedepartementet gjennom flere år har finansiert to utviklingsprogram på dette feltet, et aldersdemensprogram og et program om alderspsykiatri. Gjennom disse programmene har en bl.a. fått mer kunnskap og erfaring om diagnostikk og utredning av demenstilstander, behandling av vanskelig atferd hos demente og gode omsorgstilbud overfor demente.
Utviklingsprogrammet om aldersdemens skal avsluttes i inneværende år. I dette programmet har man bl.a. vurdert ulike former for informasjonsformidling og opplæring. Erfaringene fra aldersdemensprogrammet og fra programmet om alderspsykiatri vil være et viktig grunnlag for det videre arbeidet med etableringen av et kompetansesenter om aldersdemens.
I sosialkomiteens innstilling om samarbeid og styring - mål og virkemidler for en bedre helsetjeneste uttaler komiteen at det vil være både hensiktsmessig, ressursbesparende og effektivt å opprette et nasjonalt kompetansesenter om aldersdemens. For at senteret skal oppfylle disse målene og bidra mest mulig effektivt til oppbygging av kompetanse i kommunene, er det viktig med en oppsummering av erfaringer fra tidligere arbeid og en grundig utredning av senterets formål, oppgaver og organisering.
Sosial- og helsedepartementet iverksetter nå en slik utredning. Utredningen skal i tillegg til å bygge på erfaringer fra forskning og forsøksvirksomhet også ses i lys av anbefalinger fra Steenfeldt-Foss-utvalgets innstilling om regionale funksjoner i voksenpsykiatrien.
Utredningen skal foreligge i løpet av første halvår 1996, altså innen utgangen av juni, med sikte på at kompetansesenteret skal kunne etableres i løpet av 1997.
Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
La meg slå fast med en gang: Stortinget har vedtatt at et kompetansesenter om aldersdemens skal etableres. Det viser seg nå at Helsedepartementet først åtte måneder etter det enstemmige vedtaket i Stortinget setter i gang en utredning, og det er etter mitt syn ganske oppsiktsvekkende. Jeg må derfor spørre statsråden om hvorfor det har tatt hele åtte måneder før politisk ledelse i departementet har tatt initiativ til å følge opp Stortingets vedtak. Jeg er imidlertid glad for at statsråden nå tar sikte på at Stortingets vedtak kan realiseres i løpet av 1997. Mitt spørsmål blir: Vil en slik realisering kunne skje i første halvdel av 1997?
Statsråd Gudmund Hernes: For det første regner jeg med at vi i løpet av en tre måneders tid vil ha våre anbefalinger klare, og jeg regner også med at det da vil gi grunnlag for etablering av et slikt senter i første halvår. Nå må en jo samtidig ta innover seg at når et slikt senter skal etableres, innebærer det ikke bare et vedtak, man skal rekruttere personale, og også de rommessige og andre forhold må bringes på plass. Men jeg vet at det foreligger ulike forslag fra forskjellige lokale miljøer som er interessert i den typen konstruksjon som det her er snakk om, og jeg regner i hvert fall med at det skulle gå relativt greit å få hele ordningen på plass i første halvår neste år.
Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker for et positivt svar.
Det er viktig for meg å få presisert at utredningen som departementet nå iverksetter, ikke skal avgjøre om det skal være et kompetansesenter eller ikke, for det har Stortinget allerede avgjort. Utredningen må da ha som utgangspunkt hvordan dette mest praktisk og på best mulig måte skal kunne realiseres. Det er det som kommer til å bli hovedproblemet.
Jeg vil til slutt bare si at gruppen eldre med aldersdemens er økende. Derfor vil behovet for et slikt kompetansesenter også være økende, og det er viktig at vi kommer i gang så raskt som mulig.
Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er klar over hva Stortingets vedtak er, og da er de kritiske spørsmålene hvordan det skal løses, slik representanten sa, og hvordan det best skal løses. Og det er nettopp for å gi svar på de to spørsmålene at vi har dette arbeidet i gang og at det skal være avsluttet nå i løpet av dette halvåret. Det gir jo kanskje også opphav til en lokalsport her i huset som er ganske interessant, og det er spørsmålet ikke bare om hvordan det skal løses og best løses - men hvor senteret skal ligge.