Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Peter Angelsen (Sp): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Fra fiskerihold er det ved flere anledninger rettet sterk kritikk mot at fiskerimyndighetenes uttalelser i høringsrunden foran utlysning av nye oljeblokker på sokkelen er hemmeligstemplet.

Hva er grunnen til denne hemmeligstempling?

Statsråd Jens Stoltenberg: Fiskerimyndighetenes uttalelser i høringsrunden foran åpningen av nye petroleumsområder på norsk sokkel er ikke hemmeligstemplet.

I forbindelse med åpningen av nye områder for letevirksomhet foretas det grundige og omfattende konsekvensutredninger. Disse strekker seg over flere år. Konsekvensutredningene sendes deretter på høring til berørte parter, herunder fiskerimyndighetene og fiskeriorganisasjonene. Fiskerimyndighetenes uttalelser i høringsrunden er ikke hemmeligstemplet. Alle høringsuttalelsene er offentlige og ble eksempelvis trykt som vedlegg til stortingsmeldingen om åpningen av de nye leteområdene i Norskehavet i 1994. Stortinget sluttet seg her i all hovedsak til Regjeringens anbefaling. Regjeringen tildeler deretter konsesjoner innenfor de rammene Stortinget har trukket opp. I denne forbindelse står alle parter fritt til å uttrykke sine synspunkter på i hvilken rekkefølge blokkene skal tildeles, men det foretas ikke noen detaljert høring av interesserte parter i denne sammenheng. Tildelingen foregår innenfor Stortingets opptrukne rammer.

Det har likevel vært praksis at fiskeriorganisasjonene har vært gjort kjent med runden, og de er blitt invitert til å uttale seg. Jeg kan med dette ikke se at det skulle være grunnlag for noen kritikk av åpenheten i disse sakene.

Peter Angelsen (Sp): La meg presisere at jeg ikke har innhentet mine opplysninger fra de underliggende etater i fiskeriforvaltningen. Men de henvendelser jeg har fått, går på at Fiskeridirektoratets, fiskerisjefenes, Havforskningsinstituttets og videre underliggende etaters uttalelser i høringsrunden er hemmeligstemplet. Når det gjelder Fiskeridepartementet og deres uttalelser, er det en annen sak - da er man kommet opp på politisk nivå.

Spørsmålet mitt var kanskje lite presist i forhold til problemstillingen jeg tok opp - det skal jeg innrømme. Men jeg vil be statsråden, så langt han kan, kommentere akkurat det spørsmålet, for det er nettopp det næringen som sådan i hvert fall er interessert i, at uttalelsene fra de såkalte faginstansene i fiskeriforvaltningen blir åpne og tilgjengelige før de kommer til politisk behandling. Jeg synes det kan være viktig for Stortinget også at man i fremtiden i alle fall får full åpenhet omkring de uttalelsene som blir gitt fra faglig hold innenfor fiskeriforvaltningen.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er litt usikker på hva vi snakker om, og hva som er problemstillingen. Det som er situasjonen, er at før Regjeringen går til Stortinget og ber om at nye områder åpnes for letevirksomhet, gjennomføres det en veldig omfattende utredningsvirksomhet gjennom konsekvensutredningene. Det sendes på høring, og da får vi inn høringsuttalelser også fra en rekke faginstanser, fagmyndigheter og fiskerimyndigheter. Det er fullt og helt offentlig, så det er en helt åpen prosess. Deretter, etter at Stortinget har bestemt at her skal vi åpne for letevirksomhet på bestemte vilkår, foregår det lisenstildelinger gjennom konsesjonsrundene. Deler av den prosessen er lukket, for når vi til slutt tar stilling til hvilke blokker som skal tildeles, er det f.eks. veldig børssensitiv informasjon, og det er klart at det kan vi ikke ha en åpen høring om. Der er vi nødt til å ta en beslutning, og så offentliggjøre den.

Peter Angelsen (Sp): Det er i første rekke når de konkrete blokkene skal tildeles at det oppstår et meget sterkt behov for åpen informasjon om hva slags konsekvenser dette får for naturen og for fiskerinæringen. Vi skal huske at her dreier det seg om en konkurranse om havområdene mellom to næringer, oljevirksomheten og fiskerinæringen. Det dreier seg også om et forurensningsspørsmål som kan få katastrofale følger for fiskerinæringen. Jeg vil be statsråden se litt nærmere på de problemstillingene som er tatt opp her, slik at man i framtiden kan få et mer åpent forhold til utviklingen i oljevirksomhetens bruk av havet, for det er et meget sentralt og viktig spørsmål for fiskerinæringen.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg skal selvfølgelig se på alt - også på spørsmålet om det kan bli mer åpenhet, men mitt poeng er bare at det kan vanskelig bli mer åpent. Når det gjelder spørsmålet om man skal lete i et havområde etter petroleum, er det en fullstendig åpen prosess med åpne konsekvensutredninger, alt sammen ute til åpen høring, og der uttalelsene trykkes som vedlegg til Stortinget. Mer åpenhet måtte være at vi publiserte det på Tekst-TV. Dette er altså fullt tilgjengelig offentlig informasjon.

Stortinget og Regjeringen har tatt stilling til at i disse områdene skal man lete etter olje og gass, og det har skjedd i full åpenhet, der det har vært nøye avveininger og en nøye drøfting av konsekvensene for andre næringer, herunder fiskerinæringen.

Dersom man så finner olje og gass og det er snakk om å bygge ut, blir det ny konsekvensutredning, med nye åpne høringer og heller ikke der noen hemmeligstempling. Så vi har en åpen praksis på dette området, og det er fordi vi er opptatt av at alle hensyn skal være ivaretatt før vi fatter beslutninger - først om leting og deretter eventuelt om utbygging.

: