Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996
Spørsmål 23
Tore Nordtun (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:
Norge har vært med på å fremforhandle en avtale gjennom OECD om forbud av subsidiering for bygging av fiskebåter.
Er det riktig at denne avtalen ikke hindrer EU i å fortsette sitt støtteprogram til fiskebåtredere som vil bygge nytt?
Statsråd Jens Stoltenberg: Innledningsvis vil jeg presisere at Norge har vært med på å framforhandle en avtale om avvikling av støtteordninger for skipsbygging, ikke primært en avtale om « forbud av subsidiering » av fiskebåter. OECD-avtalen om normale konkurransevilkår i skipsbyggingsindustrien omfatter all bygging og reparasjon av skip på minst 100 bruttotonn. Avtalen har imidlertid noen få unntak, bl.a. Artikkel 2.2-b, som unntar fiskefartøy som er bygd for fiskeflåten, til bygge- eller reparasjonsparten. Dette unntaket for fiskefartøy til egen flåte gjelder generelt, dvs. for alle partene i avtalen, og er således ikke et unntak som kun gjelder EU. Norge gikk under forhandlingene mot dette unntaket, men vi vant ikke fram.
EU har vedtatt en forordning som skal gjennomføre OECD-avtalen i EU når denne avtalen trer i kraft. I denne forordningen gjenspeiles unntakene i OECD-avtalen, slik at leveranse av fiskefartøy innen EU ikke vil bli regulert av denne rettsakten. For tiden diskuteres det om vi skal innføre tilsvarende regelsett i EØS-sammenheng, og spørsmålet om fiskefartøy står sentralt i denne diskusjonen.
Tore Nordtun (A): Jeg takker statsråden for et svært oppklarende svar. Det betyr egentlig at vi har et stykke arbeid å gjøre innenfor EØS, slik at vi kan få ryddet opp. Det vil være en stor ulempe for norske verft at vi ikke kan konkurrere på lik linje med EU-området når de nå internt subsidierer opp mot 60 % ved bygging av nye fartøyer, mens vi derved får ulempen i forhold til EU-området. Jeg ser det som en stor ulempe. Vi vet jo at norske verft er på verdenstoppen, vi har gode konkurransevilkår, vi er flinke til å bygge, men en slik dreining som nå er oppstått med denne konkurranseulempen, er det for oss nesten umulig å svare på.
Men jeg la merke til at statsråden svarte at en vil føre dette videre gjennom EØS, og jeg ser med forventning fram til hvilket resultat det kan medføre, og jeg ser ikke bort fra at vi må komme tilbake til ytterligere forbedringer her.
Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Nordtun tar opp et viktig spørsmål, og han tar opp en svakhet ved OECD-avtalen. Derfor var det også at Norge motsatte seg unntaket for fiskebåter. Men vi vant ikke fram - det var flertall for å ha et slikt unntak. Likevel fant vi at fordelene for norsk skipsbyggingsindustri var klart større ved å gå inn i en slik avtale enn ved å stå utenfor, selv om avtalen inneholder svakheter som vi skulle ønske ikke var der.
Det som er tilfellet, er at hoveddelen av norsk skipsbyggingsvirksomhet omfattes av OECD-avtalen og blir ikke rammet av unntaket, mens det for leveranser av fiskefartøy i EU-land er et åpenbart problem. Det er grunnen til at vi nå også ser på mulighetene for å håndtere dette innenfor EØS-avtalen. Hvorvidt vi lykkes i å nå fram der, er for tidlig å si, men vi ser i hvert fall på mulighetene.