Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996
Spørsmål 8
Oddvard Nilsen (H): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Sjøfartsdirektoratet har kommet med krav til økt bemanning på 50 PBE-ferger fra og med 1. januar 1996. Flere fergeselskap har utlyst og besatt stillinger i samsvar med dette kravet. Kravet vil øke utgiftene knyttet til fergetrafikk. Kravet til økt bemanning og konsekvensene av det er ikke nevnt i St.prp.nr.1 (1995-1996) for Samferdselsdepartementet.
Kan statsråden gjøre rede for hvilke konsekvenser pålegget fra Sjøfartsdirektoratet vil medføre for fergetilbudet for 1996?
Statsråd Kjell Opseth: Samferdselsdepartementet vart først etter at budsjettet for 1996 var lagt fram, gjort kjent med Sjøfartsdirektoratet sitt pålegg om at alle ferjer av storleiken 50 personbileiningar skal ha ekstra styrmann.
Saka er i heile si breidd no til vurdering i Samferdselsdepartementet.
Når Regjeringa har teke standpunkt i saka, vil Stortinget bli orientert. Krev løysinga endringar i budsjettet, vil sjølvsagt dette bli lagt fram for Stortinget på vanleg måte.
Oddvard Nilsen (H): Bakgrunnen for spørsmålet er den uklarhet og manglende ansvarsfordeling som i denne saken og i flere saker er avdekket mellom Sjøfartsdirektoratet og Samferdselsdepartementet. De krav som Sjøfartsdirektoratet her har framsatt om økt bemanning, vil selvsagt ha økonomiske konsekvenser. Så vidt jeg vet, tilsier god forvaltningsskikk at en sak skal utredes, bl.a. når det gjelder økonomiske konsekvenser. Da er det helt naturlig at saken forelegges Samferdselsdepartementet, som, i egenskap av bevilgende myndighet i denne sammenheng, selvsagt bør være høringsinstans.
Et naturlig oppfølgingsspørsmål er derfor: Er statsråden fornøyd med de rutinene som her framkommer mellom Sjøfartsdirektoratet og hans eget departement?
Statsråd Kjell Opseth: Det spesielle i denne saka er at det er ei eldre forskrift som i stor grad har sove fram til no, som er sett i verk. Dermed har det ikkje vore den vanlege og normale prosessen når ein utarbeider forskrifter. Dette kom derfor overraskande på både Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet, med dei følgjer det har hatt. I det eg no har sagt, ligg det at her har ikkje prosessen vore god nok.
Oddvard Nilsen (H): Jeg takker statsråden for svaret og konstaterer at han ikke er særlig fornøyd med de rutinene som eksisterer, og jeg regner med at han vil gjøre noe med det. Men det er vel slik at når dette kravet til Sjøfartsdirektoratet er sendt ut, oppfatter på mange måter fergeselskapene det som en del av de forpliktelsene de må påta seg i henhold til sjøfartsloven. Og hva skal så ferjeselskapene nå gjøre? Hva er konsekvensene hvis det skulle skje et uhell og fergemannskapene ikke følger opp Sjøfartsdirektoratets krav? Hvordan ser statsråden på det? Hva skal de gjøre i det tilfellet, skal de rette seg etter Sjøfartsdirektoratets krav eller det brevet som jeg er kjent med at statsråden har sendt ut, og som på mange måter annullerer Sjøfartsdirektoratets krav?
Statsråd Kjell Opseth: Det er rett at Samferdselsdepartementet har prøvd å få utsett gjennomføringa av dette til dess ein hadde fått avklart konsekvensane. Det som i den samanhengen er avdekt i eit brev frå Rederienes Landsforening, er at ferjeselskapa allereie har gjennomført desse tiltaka, og ekstra styrmann er tilsett. Det er ut frå den situasjon ein må vurdere denne saka vidare.