Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996
Spørsmål 19
Rita H Roaldsen (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
Innføring av fordelsbeskatning på boliger for yrkesbefal i Forsvaret kan få negative bosettingskonsekvenser for mange forsvarskommuner. Yrkesbefal som blir beordret, kan velge å pendle i stedet for å ta med familien.
Hva vil forsvarsministeren gjøre for å unngå dette?
Statsråd Jørgen Kosmo: Yrkesbefalet i Forsvaret har et bosettingsmønster som på ingen måte er sammenfallende med det som er vanlig for den øvrige befolkningen. Forvaltningen av befalet medfører en betydelig større flyttehyppighet enn ellers i samfunnet. Dette skaper også spesielle problemer for boligsituasjonen for befalet. Den utstrakte flyttingen har som konsekvens at befalets familie gang på gang blir revet opp av et sosialt nettverk med jobb, skole osv., eller at befalet velger å etablere familien fast på ett sted, samtidig som de selv pendler kanskje fra landsdel til landsdel. Vi ser tendenser til at flere og flere velger denne siste løsningen. Dette svekker selvsagt skatteinngangen til forsvarskommunene.
Jeg er oppmerksom på at skattemyndighetene har foretatt en kartlegging av forholdet mellom faktisk utleiepris og markedspris på Forsvarets boliger. Mediefokuseringen rundt en eventuell fordelsbeskatning på boliger som befal bor i, viser at dette vil åpne for mange og vanskelige problemstillinger både for det personellet det gjelder, og for de typiske forsvarskommunene.
Regjeringen vil i statsråd kommende fredag fremme en stortingsmelding om Forsvarets boligvirksomhet. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg i dag ikke kan gå nærmere inn på de forhold som vil bli behandlet i meldingen. Stortinget vil imidlertid ved behandlingen av meldingen få god anledning til å gå grundig inn i alle sider ved Forsvarets boligvirksomhet, herunder de forhold som representanten Roaldsen tar opp i sitt spørsmål.
Rita H Roaldsen (Sp): Jeg takker forsvarsministeren for svaret. Det var gledelig å høre at en stortingsmelding om Forsvarets boligpolitikk skal passere statsråd på fredag, og at Stortinget skal få mulighet til en bredere drøfting av alle sider ved Forsvarets boligpolitikk.
Men til bakgrunnen for spørsmålet: Det har vært en stor uro i mange forsvarskommuner i Nord-Norge over innføringen av fordelsbeskatningen på boliger. Mange frykter at befal skal velge å bli pendlere i stedet for å ta familien med når de blir beordret til Nord-Norge. Dette kan medføre en uheldig befolkningssituasjon med mange yrkesbefal uten den sosiale tilknytningen som familien gir. Forsvarskommunene vil også tape økonomisk på å miste den viktige del av bosettingen som familien representerer. Videre har mange yrkesbefal etter endt beordringstid valgt å bosette seg i Nord-Norge for et lengre tidsrom, og det har medvirket til at det har vært lettere å rekruttere yrkesbefal i Nord-Norge. Beordringssystemet er med den økende pendlingen også en belastning for mange småbarnsfamilier i Forsvaret. Betyr da svaret til forsvarsministeren at innføringen av fordelsbeskatningen blir utsatt til stortingsmeldingen om Forsvarets boligvirksomhet er ferdigbehandlet?
Statsråd Jørgen Kosmo: For å legge forholdene best mulig til rette for et tilnærmelsesvis normalt familieliv for befalet er det en rekke element vi må vurdere i forhold til boligvirksomheten. Det er kostnadene ved å bo, kompensasjonsordninger for å måtte tåle beordring eller beordring etter søknad, spørsmål om barnehagetilbud, spørsmål om arbeidsplasser til ektefellene, osv. Det er et sett av problemstillinger som må tas hensyn til for at vi skal få befalet til å være lengst mulig og mest mulig fastboende på det stedet hvor de tjenestegjør. Dette er forhold vi berører i boligmeldingen, som vi vil komme til å berøre i en stortingsproposisjon om befalsordningen i Forsvaret, og som det ved siden av dette også må tas hensyn til i utformingen av den kommunale virksomheten i tilknytning til Forsvarets virksomhet.
Når det gjelder det konkrete spørsmålet om fordelsbeskatning, må jeg be om forståelse for at den saken må gå gjennom Regjeringen før jeg presiserer det nærmere.