Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Fergekapasiteten på riksveisambandet Moss - Horten er sterkt redusert etter nyttår, hvilket har ført til betydelige problemer for trafikkavviklingen over Oslofjorden.

Hvordan har slike problemer overhodet kunnet oppstå, og hvilke øyeblikkelige tiltak vil statsråden foreta seg for å få avviklet trafikken i henhold til de konsesjonsvilkår som er satt som forutsetning for å betjene denne trafikken?

Statsråd Kjell Opseth: Bastø Fosen AS, som er eit dotterselskap av Fosen Trafikklag AS, starta drifta av sambandet Moss - Horten den 1. januar i år. Problem på Borresida knytte til ombygginga av ferjekaier medførte at sambandet vart stengt for kjøretøy 13. - 15. januar i år. Passasjertrafikken vart likevel avvikla som normalt. Stenginga medførte problem for trafikkavviklinga i hovudsak knytt til vogntogtrafikken.

Sambandet Moss - Horten har hatt ekstraordinært mykje vogntogtrafikk frå 10. januar. Gjennomsnittet for januar 1995 viste rundt 210 vogntog pr. dag, medan det den 16. januar i år vart frakta 450 vogntog.

Den ekstraordinære trafikkauken medførte at Bastø Fosen AS søkte om å få auka talet på avgangar i sambandet fram til 24. januar. Vegstyresmaktene stilte seg positive til at selskapet iverksette nødvendige tiltak for å avhjelpe den ekstraordinære situasjonen. Frekvensen vart difor mellombels auka til 45-minutts avgangar torsdag 18. januar i år, og trafikken blir no rapportert avvikla på ein tilfredsstillande måte.

På vårparten er det forventa auka trafikk. Samferdselsdepartementet har difor sett som konsesjonsvilkår at Bastø Fosen AS frå påske skal setje inn ferje nummer tre når trafikken gjer det nødvendig.

Til slutt vil eg leggje til at vegstyresmaktene vil følgje denne saka og trafikkavviklinga i sambandet nøye i tida som kjem.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke på noen måte finner tilfredsstillende. Jeg skal nevne at endelig havneavtale ble gjort for Borre 5. januar, og i Moss, der staten selv er eier, så sent som 11. januar. Resultatet av konsesjonsbehandlingen er at kvaliteten og kapasiteten er dramatisk redusert, og trafikkavviklingen står ikke i forhold til tidligere. Jeg kan nevne at den kapasitet som var tidligere, med letthet hadde avviklet dagens trafikk. Her kan umulig være foretatt noen som helst kvalitetssikring, verken når det gjelder departementets eller konsesjonærens evne til å gi trafikantene et forsvarlig tilbud.

Jeg vil spørre statsråden: Er konsesjonstildelingen foretatt på grunnlag av statsrådens ønske om statlig overtakelse av ferjesambandene i henhold til St.prp.nr.1 (1995-1996), noe Stortinget blankt avviste, og er han stolt av de resultatene han nå ser?

Statsråd Kjell Opseth: Eg kunne godt tenkt meg ein meir smidig overgang frå den tidlegare konsesjonæren til den nye, men eg er overtydd om at den gevinsten som trafikantane får gjennom skifte av konsesjonær, på sikt vil bli lagd merke til. Så kan ein seie at den gamle konsesjonæren hadde større kapasitet. Men det faktiske forholdet er at det var gjensetjing også i januar 1995 - den var oppe i 4,5 % - og slik trafikken no går i sambandet, er vi omtrent på samme nivå. Eg trur representanten Brunæs og andre skal smørje seg med litt tålmod, så vil ein sjå at effekten av dette skiftet slår ut positivt, ikkje minst på kostnadene for brukarane.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg kan fortelle statsråden at i dag er kapasiteten under halvparten av det den var. De økonomiske tap dette medfører, er store og står ikke i forhold til prisreduksjonen. Det vil ta lang tid før den tredje ferjen vil bli satt inn. Det er masse tekniske problemer med den, og resultatet er at pendlere, studenter og skoleelever kommer for sent. Det er min påstand at hele konseptet lider av en katastrofal mangel på forberedelser og planlegging. Avdelingsdirektør Arnfinn Øen i departementet uttaler til Sandefjords Blad at vi måtte regne med litt kluss i vekslingen. Det er ikke på den måten vi jobber i vår del av landet, og det er brukerne som lider. Sambandet ligger igjen som Oslofjordens Dunkerque - det er de faktiske forhold. Jeg vil be statsråden vurdere å gjøre om hele konsesjonskonseptet. Det vil det stå respekt av. Slik som det er nå, går det ikke. Men vil han? Det er spørsmålet.

Statsråd Kjell Opseth: Eg skal leggje meg på minnet at representanten Brunæs, som representerer Høgre, er imot at vi prøver å gjennomføre konkurranse på dette området. Her er det to konsesjonærar som har søkt, og den eine har et tilbod som er 25 % lågare enn tilbodet frå konkurrenten. Eg skulle gjerne visst kva for kritikk eg hadde fått dersom eg hadde valt den dyraste løysinga. Då hadde det vore god grunn for kritikk. Eg trur representanten Brunæs bør vurdere ordbruken litt nærare ein annan gong, for eg er nokså sikker på at utviklinga i trafikken på dette sambandet berre vil gå ein veg. Vi kan snakkast om eit par månader.

: