Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

En psykiatrisk fange ble satt i glattcelle i tre uker fordi Østfold Sentralsykehus nektet å legge mannen inn ved psykiatrisk avdeling. Selv om pasienten tidligere hadde vært innlagt ved sykehuset, ble vedkommende avvist og plassert på glattcelle ved Ila sikringsanstalt.

Hva kan statsråden bidra med for å rydde opp i forholdene?

Statsråd Gudmund Hernes: Sinnslidendes situasjon i fengsel er et tilbakevendende problem. Når det gjelder denne konkrete saken, som er tragisk og uverdig, kan jeg opplyse at pasienten i fjor ble overført fra Østfold Sentralsykehus til regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus og deretter overflyttet til Ila landsfengsel og sikringsanstalt. Jeg er videre kjent med at det er inngått et samarbeid mellom sentralsykehuset og anstalten dersom det skulle være behov for ytterligere behandlingsopphold.

Når det gjelder situasjonen for de sinnslidende i fengsel generelt, vil jeg minne om at helsetilbudet og behandlingsprinsippene er de samme som for befolkningen for øvrig. Ved søknad om innleggelse i institusjon er det overlegen som vurderer hvorvidt vedkommende fyller kriteriene for innleggelse, og i samråd med fylkeskommunen hvorvidt, når og eventuelt hvor vedkommende skal innlegges.

Et problem i saker som dette, er mangelen på adekvate behandlingsplasser i psykiatriske institusjoner. Det gjør det vanskelig å få disse pasientene innlagt og å etablere et mer langsiktig behandlingsopplegg. Statens helsetilsyn har nylig foretatt en kartlegging av plassbehovet for særlig farlige og vanskelige sinnslidende. Behovet anslås til 170-180 plasser. Det er avsatt 35 mill. kr i 1996-budsjettet for å styrke behandlingstilbudene til denne gruppen sinnslidende i og utenfor fengsel.

I Ot.prp.nr.87 (1993-1994) om strafferettslige utilregnelighetsregler og særreaksjoner, som nå er til behandling i Stortinget, er det foreslått at lovbrytere som var psykotiske eller hadde annen alvorlig psykisk lidelse på handlingstiden, skal kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern. Disse forslagene vil trolig i fremtiden kunne utløse vesentlig bedre forhold i omsorgen for lovovertredere med alvorlige sinnslidelser. Vi må imidlertid erkjenne at det alltid vil kunne finnes innsatte som utvikler sinnslidelser i fengsel. Ved siden av styrkingen av det psykiske helsevern, tror jeg også vi må vurdere tiltak som kan gjøre forholdene bedre innenfor fengselsmurene. I denne forbindelse kan jeg nevne at det foreligger en innstilling fra en arbeidsgruppe ved Ila landsfengsel og sikringsanstalt om tiltak for å bedre den aktuelle situasjon for de sinnslidende innsatte og for de tilsatte som arbeider ved fengslet. Innstillingen er avgitt til Sosial- og helsedepartementet og Justisdepartementet, og vil bli vurdert av de to departementene i samarbeid.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det ser ut som en i denne konkrete saken foreløpig har funnet en løsning. De fleste må være enig i at å plassere sinnslidende fanger i glattcelle er en uverdig situasjon. Ila landsfengsel måtte i fjor 44 ganger be om at psykiatriske fanger ble overført til sykehus. Problemene har vært belyst i flere omganger. Likevel svarte vår tidligere helseminister Werner Christie på et spørsmål i april 1994 at Ila sikringsanstalt hadde et poliklinisk tilbud som var godt nok. En kan spørre seg om dette henger sammen. Stortinget har også i november 1992 gått inn for å bygge et fengsel for fanger med store atferdsavvik. Det planlagte nybygg i Malvik i Sør-Trøndelag, som etter planen skulle stå ferdig i 1998, er omtalt i årets budsjettproposisjon fra Justisdepartementet. Det hevdes der at det muligens ikke lenger er behov for denne typen plasser. Etter det vi hører fra Ila, er dette meget betenkelig. Mener ikke statsråden at det nå er på tide at disse fangenes problemer blir tatt mer alvorlig?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er enig med representanten Hedstrøm i at de problemer som denne type fanger har, absolutt må tas alvorlig. Jeg mener at det er gjort på tre måter. For det første ved at det nylig er foretatt en kartlegging av plassbehovet for særlig farlige sinnslidende, og som jeg nevnte, anslås det fra Statens helsetilsyns side at dette ligger på mellom 170 og 180 plasser, hvilket jo betyr at vi må finne mulighet til å tilveiebringe slike plasser. For det andre har Stortinget på inneværende års budsjett avsatt 35 mill. kr for å styrke behandlingstilbudene til denne gruppen sinnslidende i og utenfor fengsel. For det tredje er det det samarbeid som er etablert mellom Sosial- og helsedepartementet og Justisdepartementet når det gjelder den analyse som er foretatt med hensyn til tiltak for å bedre forholdene innenfor fengslene. For det er jo ikke bare slik at man rekrutterer til kriminalitet folk som har sinnslidelser, også kriminelle i fengsler - som den øvrige befolkning - kan utvikle sinnslidelser.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og forstår av det engasjement han viser i svaret til meg, at han på den korte tid han har vært helseminister, har satt seg relativt godt inn i disse sakene.

Statsråden var inne på denne saken med Ila. Jeg leste i Aftenposten her om dagen at det foreligger et forslag om bygging av to fengselsavdelinger og et nytt aktivitetsbygg på denne institusjonen som skal vurderes av Sosial- og helsedepartementet og Justisdepartementet. Fremskrittspartiet var mot nedleggelse av Reitgjerdet sykehus før det fantes alternative behandlingsplasser. Mener ikke statsråden at en ombygging på Ila bare kan bli en nødløsning og gi et for dårlig psykiatrisk tilbud?

Statsråd Gudmund Hernes: Det tilbudet som skal etableres på Ila, er jo ikke det eneste man her vurderer, det er snakk om såkalte sterkavdelinger også i regionene, og det antall plasser som jeg oppgav, er da det samlede behovet slik vi har fått det vurdert av Helsetilsynet. Vi vil også her fra Sosial- og helsedepartementets side gå inn i forhandlinger med myndighetene regionalt for å få gode ordninger for den type pasienter det her gjelder, og Ila er bare ett av de tilbudene som vurderes.

: