Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg tillèt meg å stilla fylgjande spørsmål til helseministeren:

Kva kan helseministeren gjera for at kommunehelsetenestelova vert brukt for å få fram helsemessige konsekvensar ved hovudflyplassen på Gardermoen, no når støyforskriftene vert utarbeidde?

Statsråd Werner Christie: Kommunehelsetjenesteloven inneholder i § 4a-5 en bestemmelse om konsekvensutredninger. Under gitte forutsetninger gir denne bestemmelsen kommunestyret adgang til å pålegge den ansvarlige for et forhold ved en eiendom eller virksomhet for egen regning å utrede mulige helsemessige konsekvenser av dette forholdet.

I forarbeidene til bestemmelsen er det forutsatt at dersom en slik konsekvensutredning kreves etter flere regelverk, skal disse prosessene samordnes for å unngå et flersporet system. Det vil i denne sammenhengen si at det er forutsatt at den samordnede prosessen også ivaretar utredning av de helsemessige sider på en tilfredsstillende måte.

I forbindelse med Luftfartsverkets forarbeid til forskrift om inn- og utflygingstraseer på Gardermoen gjennomføres det et prosjekt der konsekvensene av alternative systemer for inn- og utflyging skal beskrives. Støymessige virkninger er blant de konsekvensene som skal utredes i dette arbeidet.

Arbeidsopplegget legger opp til grundig behandling for at de krav til analyser som eventuelt kan komme gjennom annet lovverk, f.eks. kommunehelsetjenesteloven og forurensningsloven, skal være ivaretatt.

Sosial- og helsedepartementet har oppnevnt en representant for Statens helsetilsyn til å delta i referansegruppen for Luftfartsverkets arbeid.

I vårt departements uttalelse til arbeidsopplegget er det lagt vekt på at utredning av støybelastningen er et hovedformål med arbeidet. I samsvar med intensjonene i kommunehelsetjenesteloven forutsettes det derfor at prosessen ivaretar utredning av alle helsemessige konsekvenser på en tilfredsstillende måte.

De helsemessige konsekvensene av flystøyen på Gardermoen vil i størst grad få betydning for befolkningen i nærområdene. Derfor har departementet også foreslått at kommunene som ligger i nærområdene, bør være representert i arbeidet. Gjennom egen deltakelse i referansegruppen vil kommunene kunne sikre at de helsemessige aspektene blir ivaretatt i prosessen.

På bakgrunn av bl.a. departementets innspill til arbeidsopplegget har Luftfartsverket invitert en representant fra de berørte kommunene, til sammen 13, til å delta i referansegruppen. Videre er Luftfartsverket av Sosial- og helsedepartementet gjort oppmerksom på at Statens institutt for folkehelse er i ferd med å bygge opp en enhet med særskilt kompetanse innen støy, som også vil kunne bidra i arbeidet med utredning av de helsemessige konsekvensene støyen ved Gardermoen-utbyggingen eventuelt måtte få.

Som det fremgår av det jeg foran har sagt, legges det opp til et nært samarbeid mellom luftfarts- og helsemyndighetene for å sikre at alle helsemessige hensyn blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte gjennom den samordnede prosessen som det nå er lagt opp til, før Gardermoen settes i drift.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar ministeren for eit positivt svar.

Men trass i svaret ser det ut til å vera ei sams oppfatning blant høyringsinstansar at saksområdet flystøy og helse er svært mangelfullt handsama, og at det ikkje ser ut som at den vidare prosessen betrar dette. Nannestad kommune har gitt utbyggarane pålegg om å ta omsyn til kommunehelsetenestelova på dette punktet. Deira pålegg har ikkje ført fram så langt, slik dei tolkar det i alle fall. Statsråden seier i sitt svar at kommunehelsetenestelova er dekt opp, og då er spørsmålet mitt til statsråden: Kan eg med dette stola på at kravet frå Nannestad kommune er innfridd?

Statsråd Werner Christie: Det er to sider ved det svaret. Det formelle kravet Nannestad kommune har stilt, er å få en egen konsekvensutredning, og det kravet vil ikke bli innfridd. Men intensjonen og realiteten i kravet som Nannestad kommune har stilt, nemlig at de helsemessige konsekvenser knyttet til utbyggingen og støybelastningen vil bli utredet - og det er det vesentlige - vil bli innfridd.

: