Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Regjeringen vil gi økte ressurser til hovedstaden for å intensivere kampen mot narkotika. Narkoflommen når nye høyder også over Svinesund og andre grensestasjoner i Østfold. De mange narko- og spritsakene krever store ressurser til Tollvesenets grensekontroll og til etterforskerne ved politi- og lensmannsetaten i Halden.

Hva vil statsråden bidra med til dette arbeidet?

Statsråd Grete Faremo: Samarbeidet mellom politiet i Halden og Tollvesenet fungerer meget bra. Et slikt samarbeid er meget viktig, spesielt ved en grenseovergang som Svinesund, hvor det passerer ca. 6 mill. personer hvert år. De gode kontrollrutinene har medført at det i Halden politidistrikt pågripes stadig flere personer som er i besittelse av narkotika ved grensen, og at det har vært en merkbar økning i det kvantum som beslaglegges.

Justisdepartementet har i år gitt betydelige ekstramidler til Halden politikammer for å styrke polititjenesten i distriktet.

Halden politikammer er videre med i « Østfoldgruppa », som er en samarbeidsgruppe som ble opprettet i 1987, hvor de fire politikamrene i Østfold inngår. De samarbeider i saker hvor det er behov for større ressurser, eller i saker med forgreininger til andre deler av fylket. « Østfoldgruppa » har også i 1995 fått tilført ekstraordinære ressurser.

Jeg er opptatt av at man i Halden politidistrikt, som i andre politidistrikter, skal ha en så god polititjeneste som mulig, og at man skal være i stand til å beherske de særlige politimessige problemer et grensepolitidistrikt vil ha.

Vi vil ta hensyn til disse særlige problemene i politidistriktet også ved tildeling av ressurser for kommende år.

Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at departementet og justisministeren er klar over at problemene er akselererende også i Østfold. Jeg tolker svaret som at hun følger utviklingen nøye og vil bidra til økte bevilgninger.

Jeg har selv vært i kontakt med det lokale lensmannskontor og det lokale politikammer, og de er selvfølgelig glad for de økte ressursene. Men etter at Tollvesenet nå gjør stadig større beslag, krever det også mer etterforskning, og lensmannskontoret har behov for hjelp fra politikamre osv. Dette gir ringvirkninger som krever store ressurser - ikke bare til etterforskning, men reiser, transport og fremstilling. Vi har en rekke utenlandske statsborgere involvert, noe som gjør at man trenger tolketjeneste osv. Så jeg vil konkret stille spørsmålet: Vil det nå bli fulgt opp med ytterligere bevilgninger, altså økte bevilgninger i forhold til de bevilgningene som allerede er gitt de samarbeidskonstellasjonene som justisministeren tidligere har nevnt?

Statsråd Grete Faremo: Representanten Hedstrøm peker på helt sentrale problemstillinger. Generelt kan jeg si at ressursene til politi- og lensmannsetaten er økt også for det kommende år, men det er for tidlig å si noe mer konkret om tildelingen til et bestemt politidistrikt. Jeg har likevel gleden av å referere fra et brev fra Halden politikammer, underskrevet av politiinspektør Grete Dahlgaard Berntzen. Hun skriver i et brev til Eidsivating statsadvokatembeter den 3. august i år:

For ordens skyld vil jeg tilføye at vi har mottatt de ressurser vi har bedt om så langt fra Justisdepartementet.

Det er hyggelig for oss også å få slike meldinger fra tid til annen i departementet.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Jeg vil gå noen år tilbake i tid, da det under Golf-krisen ble satt inn ganske store ressurser til kontroller ved grensen. Man klarte da i løpet av en 6-ukersperiode å avvise 220 utlendinger ved illegale innreiseforsøk, og man tok også en rekke våpen og annet utstyr som skulle brukes til kriminell virksomhet. Man hadde altså en stor nytte-kosteffekt i forhold til innsatsen. Mener statsråden at det kunne være fornuftig å øke antallet stikkprøvekontroller for å få til en bedret avskrekkingseffekt?

Statsråd Grete Faremo: Ordet « stikkprøvekontroller » kan gi iallfall to assosiasjoner: helt tilfeldige kontroller, og kontroller som tilsynelatende ser tilfeldige ut. Med den nye kriminaletterretningsenheten ved Kripos, som skal gjøre analyser av kriminalitetsbildet både her i Norge og i land rundt oss i samarbeid med andre nordiske lands politi, vil vi kunne få opplysninger som gjør vårt arbeid ved grensen stadig mer effektivt. Det er mitt ønske at vi skal kunne bekjempe de ulike former for kriminalitet bedre enten de skjer på grensen eller andre steder innenfor vårt lands grenser.

Presidenten:Vi går så til spørsmål 21.

: