Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Tor Nymo (Sp): « De mange narkotika- og dopingbeslagene setter Kripos i en alvorlig knipe. Med hele seks måneders ventetid for å få gjennomført laboratorieundersøkelser av beslag velger ofte påtalemyndigheten å reise straffesak før analyseresultatene foreligger.

Hva vil statsråden gjøre for å unngå opphoping av analyser ved kjemisk institutt på Kripos? »

Statsråd Grete Faremo: Jeg er kjent med at det i perioder har vært kapasitetsproblemer ved Kripos knyttet til laboratorieundersøkelser av beslaglagt narkotika. For å bedre analysekapasiteten fikk derfor Kripos i juli i år en tilleggsbevilgning som bl.a. skulle dekke utgifter til tre engasjementer for å styrke arbeidet på dette feltet. Dette medfører en ikke ubetydelig styrking av arbeidet med disse sakene.

Utviklingen vil bli fulgt nøye både av Kripos og departementet med sikte på en forsvarlig bruk av de samlede ressurser for å løse oppgavene. Forholdet vil også bli vurdert i forbindelse med fordeling av midler for 1996.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg finner lite tilfredsstillende.

Situasjonen for Kripos er at økningen i mengden av oppdrag er på 40 % i forhold til i fjor. Det tilsvarer seks-sju årsverk. Når statsråden sier at man har styrket bemanningen med tre midlertidige stillinger, er det faktisk med på å bygge ned den kapasiteten man egentlig har behov for.

Det som er problemet, er at kjemisk avsnitt ikke har ressurser til å gjøre jobben raskt nok, og det er alvorlig. Svært alvorlig er det også at en ikke har ressurser til å drive utvikling og forskning og dermed bygge opp kompetansen. De jobber så trangt der at det kan være fare for rettssikkerheten ved at det f.eks. er fare for oversmitte. De tjenestemennene som jobber der, gjør en god jobb og kan ikke lastes for den situasjonen man er oppe i.

Mitt spørsmål til statsråden er: Vil justisministeren ta initiativ og sørge for at det blir stilt nødvendige ressurser til disposisjon for denne viktige jobben?

Statsråd Grete Faremo: Jeg klarer ikke å få det til å rime at det å tilføre Kripos tre nye stillinger egentlig er å bygge ned kapasiteten. Men jeg er enig med representanten Nymo i - når vi nå ser det gledelige at politiet og Tollvesenet gjør stadig større narkotikabeslag, selv om narkotikakriminaliteten er egnet til å bekymre, la meg understreke det - at det kanskje er nødvendig for oss å tilføre Kripos ytterligere ressurser for å kunne ta av for også en ytterligere økning når det gjelder analysebehovet. Vi følger dette nøye. Og når jeg snakker om en mulig tildeling av ytterligere ressurser i 1996, er det grunn til å minne om at vi når årsskiftet allerede om tre-fire uker.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Vi er nettopp ferdig med budsjettbehandlingen her i Stortinget. Regjeringen sier i sin budsjettproposisjon at kampen mot narkotikakriminalitet vil være et viktig innsatsområde på justissektoren i 1996. Det er det ingen politisk uenighet om - snarere tvert imot. Flertallet på Stortinget vedtok - mot Arbeiderpartiets stemmer - å plusse på budsjettet flere titalls millioner kroner. At denne ekstrainnsatsen er svært nødvendig, er blitt synliggjort gjennom store narkotika- og dopbeslag i den senere tid.

Derfor er det viktig at man fra departementets side ser på utviklingen; i den akutte situasjonen man nå er kommet, har man ikke mulighet for å gjøre en skikkelig jobb, og behandlingstiden ved kjemisk avsnitt er faktisk et halvt år. Mitt spørsmål er: Er det mangel på kommunikasjon som gjør at man nå plutselig er oppe i denne akutte situasjonen, eller er det en feilaktig prioritering?

Statsråd Grete Faremo: Kommunikasjonen med Kripos er meget god. Det er noe av bakgrunnen for at vi også nå er enige om å etablere en egen sentral kriminaletterretningsenhet ved Kripos, noe som også vil være svært viktig for en effektiv narkotikabekjempelse. Vi følger selvsagt de vanlige budsjettrutinene for 1996, som også Stortinget er godt kjent med. Tildeling til de enkelte enheter skjer derfor rett over nyttår, etter at Stortinget har sagt sitt avsluttende ord vedrørende budsjettet for 1996. Men allerede nå er det viktig for meg å understreke at innsatsen mot narkotikakriminaliteten vil bli ytterligere styrket i 1996 gjennom en rekke tiltak, derfor denne kontakten med og oppfølgingen av Kripos, som er helt sentral også når det gjelder analysekapasitet.

: