Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995
Spørsmål 34
Ola T Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:
Hjemmebrenning er et stort problem mange steder i landet.
Hva vil departementet gjøre for å få bukt med dette problemet, og er det for eksempel aktuelt å kriminalisere også de som kjøper hjemmebrent?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Det sentrale mål i norsk alkoholpolitikk er å redusere alkoholskadene. Et vesentlig virkemiddel er å redusere totalforbruket av alkohol ved å regulere alkoholomsetningen slik at denne skjer i forsvarlige former.
Bruk av hjemmebrent er med på å undergrave effektene av vår alkoholpolitikk og bidrar dermed til å øke omfanget av alkoholskader i samfunnet vårt.
Dette var bakgrunnen for at Sosial- og helsedepartementet i 1993, som et ledd i Regjeringens nasjonale forebyggingsprogram « Trygghet og nærhet i hverdagen », satte i gang en treårig aksjon mot ulovlig spritomsetning i samarbeid med Justisdepartementet, Finansdepartementet, Toll- og avgiftsdirektoratet, A/S Vinmonopolet og Rusmiddeldirektoratet.
Hensikten med kampanjen er først og fremst å forsterke de negative holdninger som finnes i befolkningen med hensyn til hjemmebrenning, og da særlig gjennom å bedre vår kunnskap om problemene. Det er lagt stor vekt på å trekke inn lokale krefter og igangsette prosjekter på lokalt og regionalt nivå. Betydelig innsats er også rettet inn mot å effektivisere kontrolltiltakene.
Kampanjen blir forskningsmessig evaluert av Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning. Evalueringen så langt er svært oppløftende. Undersøkelsene viser at kampanjen ikke bare har ført til en nedgang i kjøp og bruk av ulovlig sprit, men synes også å ha vært med på å skape en økt forståelse for og oppslutning om norsk rusmiddelpolitikk generelt. Kampanjen vil derfor videreføres, med særlig vekt på de lokale initiativ og tiltak.
Sosial- og helsedepartementet er i gang med et arbeid for å revidere alkoholloven. Et høringsnotat om endringer i alkoholloven vil bli sendt ut i løpet av denne høsten. Blant de spørsmål som vurderes, er kriminalisering av kjøp av hjemmebrent, og her vil det framgå at min anbefaling er at kjøp av hjemmebrent bør kriminaliseres.
Ola T Lånke (KrF): Jeg vil takke statsråden for det jeg oppfatter som et positivt svar. Jeg synes også statsrådens analyse av problemet var sakssvarende og riktig.
Vi konstaterer ikke minst i enkelte deler av landet at barn og unge er i ferd med å gå til grunne på grunn av bruk av hjemmebrent, som de får kjøpt i brukerdoser i skolegården eller ved skoleporten. Det er økt tilgjengelighet - ifølge mer uoffisielle kilder i hvert fall.
Jeg har kikket litt i den offentlige utredningen fra Bull-utvalget, som har utredet alkoholpolitikken. Mitt inntrykk er vel at hjemmebrenning er lite berørt i denne utredningen. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er da: Vil det være aktuelt å foreta en tilleggsutredning av dette spørsmålet for å få et bedre beslutningsgrunnlag og mer informasjon om de faktiske forhold på området?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må få vise til at det har pågått to parallelle prosesser som er viktige for alkoholpolitikkens utforming fremover. Det ene er det offentlige utvalget, Bull-utvalget, som spørreren refererte til. I tillegg har det foregått et internt revisjonsarbeid av alkohollovgivningen i departementet. Resultatet av disse to prosessene skal parallelt ut på høring. Det vil være i tilknytning til den revisjonen av alkohollovgivningen som departementet har jobbet med, at spørsmålet omkring kriminalisering av kjøp av hjemmebrent vil bli vurdert.
Ellers er jeg enig med spørsmålsstilleren når det gjelder det store problem som knytter seg til at voksne personer er kjøpere og selgere faktisk i barnemiljøer. Det er en viktig begrunnelse for at jeg vurderer å anbefale at også kjøp av hjemmebrent kriminaliseres.
Ola T Lånke (KrF): Jeg takker igjen statsråden for positivt svar.
At voksengenerasjonen er det store markedet som avtar denne produksjonen i stort, er nok en korrekt beskrivelse.
Det er blitt hevdet at man må sette et skille mellom det å brenne små mengder hjemme og det å drive produksjon for omsetning i større omfang. Politimesteren i Inntrøndelag har gått ut mot dette og sagt at det må være samme trafikkregler enten det er små eller store biler - altså enten man brenner i smått eller driver produksjon for salg. Mitt siste spørsmål til statsråden er: Mener statsråden at det er naturlig å sette skille mellom produksjon til hjemmebruk og produksjon for salg?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Mitt svar er nei. Jeg finner et slikt skille unaturlig.