Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Oscar D Hillgaar (uavh): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB tar ut tiltale mot Bellona på grunn av miljøarbeidet i Nordvest-Russland og for angivelig å ha røpet Nordflåtens hemmeligheter. Uten at disse « hemmelighetene » var blitt kjent ville Europa ikke kunnet planlegge tiltak mot tidenes største miljøskandale i vår del av verden.

Hva kan utenriksministeren gjøre for å sikre Bellona fortsatte arbeidsmuligheter til beste for Barentsregionen og dets innbyggere?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Bellona har utvilsomt ytt viktige bidrag for å gjøre kjent miljøtruslene i Barentsregionen. Regjeringen har i de siste tre årene gitt pengestøtte til konkrete prosjekter i Bellonas regi. Det har vært en klar forutsetning at Bellona i gjennomføringen av disse prosjektene opptrer i fullt samsvar med gjeldende russiske lover og regler.

Vi har bedt Russland om å få all informasjon av betydning om de undersøkelser som russiske politimyndigheter har igangsatt mot representanter for Bellona. Jeg har også selv gjort utenriksminister Kozyrev personlig oppmerksom på saken.

I samarbeidet med Russland om miljøtruslene fra atomvirksomheten har Regjeringen lagt stor vekt på å få fram informasjon om og bygge opp en felles erkjennelse av problemenes omfang og karakter. Vi har en god og løpende dialog med russiske myndigheter og ikke grunnlag for å tro at politiaksjonen mot Bellonas kontor varsler en endret russisk holdning til åpenhet og samarbeid.

Vi vil i våre politiske og praktiske kontakter med Russland fortsette å framheve betydningen av å sikre de frivillige miljøorganisasjonene best mulige arbeidsvilkår. Det er en viktig del av Barentssamarbeidet å trekke ikke-statlige organisasjoner med.

Oscar D Hillgaar (Frp): Jeg har ingen som helst tro på at Bellona har vært involvert i spionasje til skade for Russlands sikkerhet. Bellona har gitt oss og russere flest verdifull innsikt i en ansvarsløs verden hvor miljøproblemene synes uten ende. Det må ikke kunne reises tvil hos russiske myndigheter om at eventuelle tvilsomme rettslige tiltak mot de mennesker og den organisasjon, dvs. Bellona, som har fremskaffet livsviktig kunnskap om miljøproblemene i Nordvest-Russland, vil bli tatt meget ille opp i Norge. Riktignok er ikke Norge EU-medlem, noe som kanskje hadde fått russiske myndigheter til å opptre noe mer varsomt, men vårt felles samarbeid i Europa er et godt utgangspunkt for et norsk arbeid med å få europeisk konsensus for at en forutsetning for fortsatte vestlige miljøinvesteringer er full russisk åpenhet om bl.a. radioaktivt avfall. Jeg håper at utenriksministeren vil ta et initiativ til en felles europeisk holdning og reaksjon i forlengelsen av denne konkrete sak.

: