Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille eit spørsmål til justisministeren. Eg må først seie meg lei for at spørsmålet er litt snirklete formulert, men det handlar iallfall i stor grad om det å vere reieleg. Spørsmålet er følgjande:

Reisende til Rest-Jugoslavia må passere jugoslavisk grensekontroll. Statsråden har opplyst at denne innreisekontrollen av to avviste asylsøkere fra Norge den 14. august 1995 foregikk i den italienske havnebyen Bari, før ferja forlot italiensk territorium.

Vet statsråden om at det foreligger en permanent eller midlertidig avtale mellom Rest-Jugoslavia og Italia om at innreisekontroll skal utføres av italiensk politi på italiensk territorium?

Statsråd Grete Faremo: Spørsmålet om en stat på vegne av en annen stat kan foreta innreisekontroll på annen stats territorium, er et forhold som reguleres mellom de to aktuelle stater - og jeg viser her til prinsippet om staters suverenitet. Det vil også avhenge av de enkelte staters interne lovgivning om de kan tillate at en annen stat foretar innreisekontroll på deres vegne, eventuelt på deres territorium.

Jeg kjenner ikke til om italienske og restjugoslaviske myndigheter har inngått noen avtale om gjensidig eller ensidig innreisekontroll, eller om de har avtale om at innreisekontroll kan skje på det annet lands territorium. Dette er et forhold mellom Italia og Rest-Jugoslavia og berører som sådant ikke norske myndigheter.

Som det ble opplyst i mitt brev av 3. oktober i år til bl.a. representanten Folkvord angående tilbakesendelse av kosovoalbanske asylsøkere, ble de to aktuelle personene innreisekontrollert ved ombordstigningen på fergen. Dette forløp uten problemer. Innreisekontrollen ble foretatt av tjenestemenn fra Rest-Jugoslavia og ikke av italiensk politi, dvs. en såkalt fremskutt grensekontroll. Vi har ikke kunnskap om hvilket rettslig grunnlag denne ordningen har. Jeg viser igjen til at dette er et forhold mellom Italia og Rest-Jugoslavia.

Erling Folkvord (RV): Eg tar for gitt at justisministeren ikkje blandar omgrepa « innreisekontroll » og « utreisekontroll ». I dette konkrete tilfellet handlar det om kontrollen i samband med utreise frå Europaunionen og innreise til Rest-Jugoslavia. I brevet frå justisministeren av 3. oktober er det to sentrale påstandar: For det første at kontrollen i samband med innreise til Rest-Jugoslavia gjekk føre seg ved ombordstiging på ferja i italiensk hamn, og for det andre at norske politifolk den 14. august sjølve kunne observere at denne innreisekontrollen vart gjennomført utan problem. I politirapporten, som er det dokumentet politifolka har utarbeidd, finst det ikkje eitt ord om at den jugoslaviske innreisekontrollen var flytta over til italiensk territorium.

Eg vil derfor spørje justisministeren om ho held fast ved at desse to punkta i hennar svar av 3. oktober var korrekte, og at heile den jugoslaviske innreisekontrollen, som er omtala, gjekk føre seg i italiensk hamn.

Statsråd Grete Faremo: Justisdepartementet har forsikret seg om at de ledsagende norske polititjenestemenn observerte at innreisekontroll faktisk ble foretatt av tjenestemenn fra Rest-Jugoslavia om bord på båten i forståelse med italiensk politi, som brakte de returnerte asylsøkerne om bord.

Erling Folkvord (RV): Denne framstillinga frå justisministeren er ikkje haldbar. No seier ho at dei jugoslaviske polititenestemennene var om bord på ferja. Men det ho omtala i brevet av 3. oktober, var kontrollen i samband med innreise til eit land som i november i fjor sa frå at det ikkje lenger var villig til å ta imot avviste asylsøkjarar frå sitt eige land. Eg er ganske overtydd om at dersom det hadde vore slik at Rest-Jugoslavia hadde flytta heile innreisekontrollen av asylsøkjarar frå sitt eige territorium til italiensk hamn, hadde det gitt seg slike fysiske utslag at dei norske politifolka ville ha observert det og funne grunn til å nemne det i rapporten sin. Det står ikkje eitt ord som tyder på at så er tilfellet.

Eg kan berre trekke den konklusjonen at justisministeren i svaret sitt har gitt ei usann framstilling, og at vi frå RVs side vil arbeide vidare for at justisministeren skal bli stilt til ansvar for det.

Statsråd Grete Faremo: Jeg tar selvsagt fullstendig avstand fra de påstandene representanten Folkvord kom med her. Man kan egentlig spørre seg: Hva vil Folkvord? Norske utlendingsmyndigheter avklarer jo hvorvidt en asylsøker har grunnlag for opphold i Norge. Her gjaldt det saker hvor oppholdsgrunnlag ikke var til stede, og med avslag var det opp til norske politimyndigheter å iverksette det vedtaket.

Vi har senere hatt kontakt med en person som jeg antar er en av dem Folkvord sikter til i dette spørsmålet, og vedkommende opplyser at han er i god behold. Det synes jeg må være det helt sentrale i denne saken, som det er i andre saker hvor tvungen retur dessverre må gjennomføres.

: