Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Magnhild Meltveit Kleppa: Mitt spørsmål til miljøvernministeren er:

Gaupebestanden på Sør-Vestlandet er eit aukande problem i eit av landets tettaste beiteområde for sau.

Vil statsråden føreta seg noko i forhold til dette?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Om det er tillatt, må jeg si at det er en nokså besynderlig aktivitet Senterpartiet har lagt for dagen her i dag når det gjelder å kjempe for sin grønne profil. De er så vidt jeg skjønner mot vern av nasjonalparker, mot vern av rovvilt, mot barskogvern og i det hele tatt mot det meste av det som er viktig innenfor naturvernet, og det begriper ikke jeg noe særlig av etter alt det som Senterpartiet selv har gjort for å markedsføre seg som et grønt parti. Det er mulig at det er jeg som er tungnem, men jeg tror ikke det. Det kan også være et uttrykk for at Senterpartiet ønsker å omprofilere seg på denne saken, og mer innta grunneierens interesser i stedet for miljøets interesser i disse sammenhengene. Det er en interessant observasjon. Men nå skal jeg svare, president - spørgeren får disse bemerkninger for samme prisen.

Jeg er kjent med at det i de senere årene er registrert en viss økning i gaupestanden på Sør-Vestlandet. Siden 1992, som var den første beitesesongen det ble gitt erstatning for gaupeskader her i landet, har skadeomfanget økt noe i Rogaland, mens det i Vest-Agder har variert fra år til år. I 1993 ble det for de to fylkene til sammen erstattet 165 lam og 27 sau som ble drept av rovvilt, mens tallene for 1992 og 1994 var langt lavere.

Jeg er innforstått med at det eksisterer et stort potensial for konflikt i denne landsdelen med så stor tetthet av bufe, dersom gaupebestanden fortsetter å øke. Dette er et forhold som vil bli tillagt vekt i forbindelse med min tilbakemelding til Stortinget om rovviltpolitikken, der jeg bl.a. vil foreta en gjennomgang også av gaupeforvaltningen. For øvrig er det igangsatt arbeid med å fremskaffe sikrere bestandstall for gaupe over hele landet, samtidig som bestandssituasjonen i de enkelte fylkene årlig blir vurdert med tanke på eventuell fastsetting av jaktkvoter, og da eventuelt forhøyede jaktkvoter og fellingstillatelser.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): La meg fyrst medverka til å klåra opp ei openberr misforståing: Det går ikkje føre seg noka omprofilering frå Senterpartiet, men vi ynskjer å ha ryddige forhold der konfliktar dukkar opp.

Eg ynskte ikkje i utgangspunktet med dette spørsmålet å stilla spørsmålsteikn ved om Noreg f.eks. skal innfri sine internasjonale lovnader om ei berekraftig utvikling. Men eg meiner at det som no skjer på Sør-Vestlandet, gjev grunn for ei ny vurdering av innhaldet i rovdyrforvaltinga. Det er altså slik at i Dalane-regionen i Rogaland vert fleire saueeigarar utsette for til dels store tap av lam, og i fire kommunar er det aukande uro og utryggleik.

Eg forstår det slik at miljøvernministeren ikkje i same grad som oss ser problema i dette området, men eg vil gjerne ha stadfesta om han faktisk vil gjera noko.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg foretar meg noe hele tiden, men det er ikke alt som går på rovvilt og sau! Det dreier seg også om en del andre ting, men jeg tar dette spørsmålet meget alvorlig.

I går hadde jeg møte med Bondelaget, Bonde- og Småbrukarlaget og Norsk sau- og geitalslag, som er organisasjoner for de gruppene som er hardest rammet av disse rovviltskadene. Jeg tar de synspunkter og den informasjon som kommer fra disse, meget alvorlig. Og som jeg sa: Det vi kommer til å gjøre når det gjelder gaupebestanden på Sør-Vestlandet, er å regulere bestandens størrelse etter hvert. Jeg antydet i mitt svar at den er raskt voksende, og at vi derfor må gå inn med reguleringstiltak, som jaktkvoter og fellingstillatelser, for å holde bestanden på et akseptabelt nivå - for å bruke et slikt uttrykk. Det vil si at bestanden må være så stor at den greier å reprodusere seg selv, men ikke vokser utover alle grenser. Vi vil sørge for å ha gode bestandsregistreringer med tanke på å regulere bestanden slik at vi reduserer konfliktene, slik som representanten Kleppa er ute etter.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil takka for svaret. Eg vil streka under at vi frå vår side er interessert i at departementet har kontakt både med næringsinteresser og med miljø- og friluftsinteresser i dette spørsmålet.

Så vil eg gje eit råd med i det vidare arbeidet. Landbruksdepartementets etikkutval seier i april 1995:

Det er f.eks. neppe ønskelig at det etableres faste rovdyrbestander i de beste beiteområdene på Sør-Vestlandet.

Det er òg grunn til å sjå utviklinga i Dalane i forhold til dei føresetnadene som miljøkomiteen i 1992 la til grunn då dei drøfta rovdyrforvaltinga. Då sa ein samrøystes komité at det ville vera nødvendig å justera rovdyrpolitikken basert på ny kunnskap og endra situasjonar. Eg forstår at det er nettopp det statsråden no vil leggja til grunn - ein endra situasjon krev ei ny vurdering.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Som sagt: Vi vil legge fram en stortingsmelding helt på slutten av neste år, hvor alle sider ved rovdyrforvaltningen i Norge vil bli tatt opp. Da blir det opp til Stortinget å fastlegge de videre prinsipper for den rovdyrforvaltningen som vi skal ha i Norge. Det arbeidet er i gang, og vi skal gjøre et grundig arbeid, slik at ingenting ikke er belyst når den meldingen kommer til Stortinget.

: