Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 1995
Spørsmål 17
Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til forsvarsministeren:
Kvifor har ikkje statsråden sytt for at Telemarksbataljonen er klar til fastsett tid?
Statsråd Jørgen Kosmo: I St.prp.nr.83 (1992-1993) ble det foreslått å etablere en norsk infanteribataljon som skulle inngå i NATOs styrker for øyeblikkelig utrykning. Stortinget sluttet seg til dette framlegget ved behandlingen av Innst.S.nr.241 (1992-1993). Telemark bataljon var etablert i henhold til tidsplanen pr. 1. januar 1995. Imidlertid kan den ikke erklæres operativ, slik vi hadde forutsatt, til 1. august i år. Dette er Stortingets forsvarskomite orientert om.
Det er flere grunner til forsinkelsen. En av årsakene ligger i rekrutteringsproblemer. Januar- og aprilkontingentene i år har hatt for lite antall kvalifiserte mannskaper til IRF-tjeneste. Det er forståelig at soldater som i utgangspunktet kunne tenke seg å delta i IRF-styrken, har nølt med å melde seg, all den tid vilkårene ikke har vært avklart fullt ut. Selve kontraktsdelen har vært klar en stund. Vi har nå forhandlet fram en avtale med tjenestemannsorganisasjonene om de økonomiske vilkårene for beredskapsperioden, hjemmevilkårene. Etter drøftinger med soldatenes tillitsvalgte vil vi i løpet av kort tid fastsette administrativt de vernepliktiges vilkår.
Med hensyn til de økonomiske vilkårene ved en eventuell innsetting av bataljonen, har vi så langt ikke lykkes med å komme til enighet med alle tjenestemannsorganisasjonene. Jeg forventer at lønnsvilkårene for innsettingsperioden vil bli fastsatt i statens lønnsutvalg medio juni 1995. Jeg tror at rekrutteringen vil skyte fart så snart alle disse forhold er avklart.
For å bøte på de svake oppsettinger i januar og april vil Hæren innkalle et erstatningskompani som vil påbegynne sin tolv måneders gjennomgående tjeneste på Heistadmoen. Dette er ment som et enkeltstående tiltak for juli-kontingenten 1995.
Når det gjelder treningsstandarden, vurderes det nå som ikke aktuelt å sende personell med mindre enn ni måneders tjeneste til IRF-oppdrag. Opprinnelig var det forutsatt seks måneders tjeneste. Revurderingen av treningsopplegget medfører således i seg selv en tre måneders forsinkelse.
Våre forpliktelser overfor NATO nødvendiggjør ikke at vi framskynder prosessen. Opprinnelig innrapporterte vi at IRF-bataljonen skulle være klar innen utløpet av 1995. Vår nasjonale målsetting ble satt i forhold til dette, dvs. med fem måneders margin. Dersom dette ikke holder, vil en eventuell ny dato for ferdigstillelse bli rapportert via fagmilitære kanaler til NATO. Slike utsettelser bør selvfølgelig unngås, men aksepteres i NATO-systemet, da det fra tid til annen viser seg at planer faktisk må justeres.
Jeg vil ikke her spekulere i når vi med sikkerhet kan erklære Telemark bataljon operativ i henhold til NATO-kravene. Bataljonen er klar når forsvarssjefen sier at den er det. Det jeg er opptatt av, er at vi legger forholdene best mulig til rette for at IRF-styrken og dens personell skal være i stand til å løse eventuelle oppdrag. Kravene til kvalitet og sikkerhet vil vi ikke under noen omstendigheter gå på akkord med.
Ingvald Godal (H): Eg takkar for svaret. Eg synest denne saka ikkje er bra. Det er no lang tid sidan Stortinget vedtok å opprette denne styrken, og ettersom vårt land i alle år har vore ein stor netto mottakar av tryggleik, synest eg det er leit at ikkje me kan vera presise når me endeleg kjem i ein situasjon der òg me skal yte bidrag til fellesskapet på dette området.
Dessverre har det vore mange meldingar om folk som har søkt seg vekk frå Telemark bataljon på grunn av det usikre omkring vilkåra i avtalen osv. Eg kan berre oppmode statsråden om å gjera alt han kan for at denne saka kan koma ut av verda så fort som råd er, slik at me kan ha dei styrkane på plass som me skal bidra med i fellesskapet i NATO.
Statsråd Jørgen Kosmo: Ja, jeg skal love representanten Godal at vi skal gjøre alt hva vi kan for å få bataljonen operativ så snart som mulig.
Når det gjelder de vilkårene for beredskapstillegg hjemme og eventuell innsetting i utlandet, er dette som sagt snart ferdig forhandlet - det skal avgjøres for en del i lønnsnemnd. Det har vært viktig for oss - særlig fordi vi legger så stor vekt på frivillighet - å få en avtale med organisasjonene for hvordan disse lønnsvilkårene skulle være. Derfor har vi til det ytterste fulgt forhandlingsprinsippene og unngått å gå inn med administrative tiltak.