Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. april 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Lokalsamfunnene rundt hovedflyplassen på Gardermoen har reagert kraftig på de politiske signalene som har blitt gitt om at flyplassen skal være nattåpen.

Hvilke argumenter for nattåpen flyplass er så vektige at samferdselsministeren mener at hensynet til lokalbefolkningen kan settes til side?

Statsråd Kjell Opseth: Oslo Lufthavn Fornebu er i dag den einaste av dei store stamruteflyplassane som ikkje er open om natta, dvs. 24 timar i døgnet. Flyplassane ved Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø er alle nattopne.

Etter at Stortinget i juni 1990 gjorde vedtak om å utgreie Gardermoen som ny hovudflyplass for Oslo-området, la Miljøverndepartementet fram nye og skjerpa retningsliner for arealbruk i flystøysoner ut frå den føresetnaden at flyplassen skulle vere open om natta, og at det ikkje skulle vere restriksjonar på inn- og utflygingstraseane. Desse retningslinene for planlegginga var på høyring til kommunar og ulike interesseorganisasjonar.

I St.prp.nr.90 (1991-1992) om utbygging av Gardermoen som hovudflyplass for Oslo-området, som låg til grunn for utbyggingsvedtaket i Stortinget, står det på side 23:

Som påpekt i enkelte høringsuttalelser vil det bli flytrafikk om natten på den nye hovedflyplassen. Dette er en forutsetning for å imøtekomme behovet for en god avvikling av flytrafikken i Oslo-området.

Samferdselskomiteen hadde ikkje merknader til dette i si innstilling, Innst.S.nr.1 (1992-1993). I debatten var heller ikkje dette spørsmålet oppe.

Trafikken om natta vil ikkje vere stor. I analysane for hovudflyplassen er det lagt til grunn at 1-2 % av flygingane i døgnet vil gå føre seg mellom kl. 23.00 og kl. 06.00, dvs. fem til ti flygingar pr. døgn. Dei fleste vil vere landingar, som medfører mindre støy enn avgangar.

Det at flyplassen er open 24 timar i døgnet, inneber ikkje at Luftfartsverket eller flyselskapa ukritisk vil leggje opp til trafikk om natta. At flyplassen er nattopen, gjer det derimot mogleg å avvikle trafikk spesielt på sein kveldstid og tidleg om morgonen. Ein kan gje tilbod til dei reisande som ein ikkje kan gjere ved ein nattestengt flyplass. I tillegg kjem at hovudflyplassen i alle fall må ha mannskap i arbeid heile døgnet av omsyn til ambulanseflyging, uventa forseinkingar mv., slik situasjonen er på Fornebu i dag.

Ein auka etterspurnad etter interkontinentale flygingar til og frå Noreg i framtida vil òg krevje at hovudflyplassen er tilgjengeleg om natta.

For å sikre norsk næringsliv og norske borgarar eit tilfredsstillande flytilbod også på lengre sikt kan ikkje den nye hovudflyplassen på Gardermoen vere stengt om natta.

Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret. Jeg er selvsagt ikke fornøyd med dette svaret.

Når jeg har tatt opp spørsmålet, er det fordi det er et stort engasjement blant lokalbefolkningen ut fra de helsemessige spørsmål man selv har, og fordi det er stor debatt om de rapporter som er laget ikke bare om det spørsmålet, men også om støyproblematikken, og mange er uenig i de konklusjoner som trekkes.

Jeg spurte etter argumentasjonen fordi jeg syns at statsrådens svar tidligere har vært preget av at det ikke er økonomiske hensyn, men hensynet til de reisende som er avgjørende. Av de argumentene som ble listet opp her, er det ett som er særlig interessant, nemlig det som går på interkontinentale flygninger. Det som det da er grunn til å spørre om, er om det som ble presentert som hovedflyplass for Oslo-området, er tiltenkt en rolle som interkontinental flyplass, fordi vi vet at mange flyplasser på det europeiske kontinentet etter hvert blir nattestengt, og fordi vi vet at det er kø for å komme inn til landing på flyplassene der.

Statsråd Kjell Opseth: Det er mange gode grunnar til at den nye hovudflyplassen på Gardermoen bør vere nattopen. Eg kan nemne eitt som i aller høgste grad er nasjonalt: Framføring av post innanfor dei krava til servicenivå som Stortinget har sett, inneber at posten frå Oslo bør gå så seint på kvelden som råd er. Pr. i dag er vi i den situasjon at vi ikkje maktar å innfri dei servicekrava som vi burde, på grunn av at vi ikkje får sein nok postavgang frå Oslo.

Elles er det rett at trafikken i luftrommet over Europa er stor. Men her gjeld det ikkje fyrst og fremst å få fleire interkontinentale ruter til Noreg, men det er slik at på ein flyplass reiser folk både ut og inn, og då er det viktig at vi også kan utnytte ledig kapasitet i eit sprengt luftrom i Europa med ruter ut frå Noreg.

Anne Enger Lahnstein (Sp): Vi har registrert at det er en omlegging når det gjelder posttransport som innebærer at det meste må innom Oslo. Fra Senterpartiets side synes vi ikke det er så hensiktsmessig, og jeg synes at det argumentet for å holde Gardermoen åpen om natten, er et ganske dårlig argument. Det jeg er redd for ligger i forlengelsen av dette, er at man ser for seg at man skal bruke Gardermoen som en interkontinental flyplass også for varetransport fra andre kontinenter, og det er noe helt annet enn det det er skapt forventninger om. Jeg tror at denne saken vil vi få en skikkelig debatt om, fordi det her er et sterkt ønske om og behov for å få klargjort premissene lokalt, og fordi det er et politisk spørsmål om det som det var flertall for i Stortinget - vi var blant mindretallet, vi gikk som kjent mot utbygging av Gardermoen - og de premissene som der lå, er innfridd med dette.

Jeg synes også det er påfallende og grunn til å peke på at her presenteres et opplegg som går på fem - ti flyginger pr. natt, mens det i forlengelsen av det samferdselsministeren sier, i realiteten ligger åpning for mye mer enn det.

Statsråd Kjell Opseth: Eg må vedgå at eg har visse vanskar med å skjøne korfor representanten Anne Enger Lahnstein skal gjere dette til eit større spørsmål enn det er. Det er faktisk slik at det er behov for å halde ein flyplass som det Gardermoen vil bli, nattopen, nettopp fordi det ville vere heilt uvanleg om flyplassen i det sentrale austlandsområdet, i motsetning til alle andre nasjonale flyplassar rundt om i verda, ikkje skulle vere nattopen. Det ligg ikkje noko i dette som tilseier at vi skal trekkje til oss interkontinentale ruter. Men det er no eingong eit behov også for Noreg for å ha samband med verda rundt oss, og då kan det vere nyttig at vi har avgangar som er tilpassa kapasiteten i luftrommet i Europa. Og det vil kanskje vere slik at vi kan gje dei reisande noko billigare tilbod enn dei elles ville få, men eg skjøner dette opptar ikkje Anne Enger Lahnstein og Senterpartiet.

: