Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. april 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Jarle Skartun (Sp): Eg har fylgjande spørsmål til justisministeren:

I lokalaviser i Sogn og Fjordane har det frå politimeisterhald vorte nemnt at ved den omorganiseringa som føregår i politi- og lensmannsetaten, kan det vere aktuelt å redusere talet på lensmannsdistrikt i fylket til det halve.

Kva er justisministeren si vurdering av ei slik omorganisering?

Statsråd Grete Faremo: Departementet vil foreta en gjennomgang av distriktsgrensene i politi- og lensmannsetaten med sikte på effektivisering av den administrative strukturen. Den overordnede målsetting for en slik gjennomgang som ennå ikke er påbegynt, vil være å få til en bedre publikumsservice og politiberedskap. Departementet vil om kort tid sende ut retningslinjer for denne fasen av organisasjonsprosessen.

Jeg vil minne om at det er redegjort for dette tiltaket i St.prp.nr.1 (1994-1995). Her ble det forutsatt at publikumsbetjeningen skal være minst like god som tidligere, og at antallet tjenestesteder med publikumsbetjening skal beholdes. En énstemmig justiskomité viste til arbeidet med grensereguleringer og sluttet seg til departementets målsetting i sin innstilling til årets budsjett. Lokale myndigheter vil bli rådspurt i forbindelse med det utredningsarbeidet som skal gjennomføres.

Jarle Skartun (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg er stort sett nøgd med svaret, og mange som har vore uroa over nemnde avisoppslag, vil også vera det. Svaret stadfestar at statsråden legg avgjerande vekt på det som ved fleire høve har vore Stortinget og komiteen sine føresetnader i omorganiseringa: nærpolitimodellen, eit sivilt prega politi med stor lokal tilknyting. Men det vil vera avgjerande at Stortinget sine føresetnader vert oppfylte òg i praksis. Det er signal om at ressursmangel kan verta nytta nærast som påskot til sentralisering. Såleis vil det òg vera fare for at slike endringar føregår nærast bit for bit utan ein grunnleggjande politisk debatt om eventuelle endringar. Politimeistrane vil ha eit særskilt ansvar i å sjå til at lensmannsdistrikta kan ta i vare desse - her kalla - nærmiljøoppgåvene også i framtida.

Eg tillèt meg derfor å stilla eit tilleggsspørsmål: Kva vil justisministeren gjera for å kontrollera at Stortinget sine intensjonar vert oppfylte også i praksis?

Statsråd Grete Faremo: Vi er midt i det en vel kan kalle etterkrigstidens største omorganiseringsprosess innenfor politi- og lensmannsetaten. Jeg synes derfor ikke det er rart at det er ulike debatter som foregår lokalt. Men for mitt vedkommende er det helt avgjørende at prosessen føres videre innenfor de rammene som bl.a. er fastsatt her i Stortinget, og som tilsier at vi sender ut sentrale retningslinjer for hvordan også denne fasen i omorganiseringsprosessen skal tas videre, og da selvsagt med sikte på å holde så god kontakt med det som skjer lokalt, at vi ikke går på uforutsette overraskelser i den forbindelse.

Presidenten: Spørsmål 15 er besvart tidligere.

: