Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Arild Hiim (H): La meg først tillate meg å rette en feil i spørsmålet i den trykte dagsordenen i forhold til det spørsmålet som opprinnelig ble fremsatt. I dagsordenen står det:

I årets budsjett styrket Stortinget budsjettet for Kriminalomsorg i frihet (KIF) ved blant annet å tildele KIF nye stillinger øremerket for tilsyn med prøveløslatelse og sikringsdømte.

Hva har Regjeringen gjort for å følge opp Stortingets vedtak?

Det skal stå « med prøveløslatte ». Jeg tillater meg å forutsette at statsråden har fått den rette tekst, og at spørsmålet da er stilt i samsvar med det som ble innlevert fra min side, og som er identisk med denne endringen.

Statsråd Grete Faremo: Innledningsvis vil jeg vise til at det var tilsynet med de prøveløslatte og betinget dømte - og ikke de sikringsdømte - justiskomiteen i B.innst.S.nr.4 (1994-1995) ønsket å styrke. Stortinget bevilget midler til ti nye stillinger for denne type tilsynsarbeid. Det ble ved tildelingen av midler tatt hensyn til at stillingene ikke ville bli besatt før våren 1995.

I budsjettfordelingsbrevet av 18. januar i år til Kriminalomsorg i frihet, som er departementets viktigste styringsdokument, har departementet presisert at friomsorgen skal følge opp Stortingets forventninger med hensyn til rapportering av brudd. Ved tildelingen av årets budsjett ble det uttrykt at utvikling av tilsynsarbeid skal være et prioritert område i 1995.

Når det gjelder prøveløslatte, er departementet i ferd med å sende ut et brev til kontorsjefene i Kriminalomsorg i frihet og fengselsdirektørene hvor man utdyper hvilke ordninger som skal gjelde, og presiserer regelverket som skal gjøre dette mulig. I dette ligger det en opprioritering av de lange dommene. Stortingets intensjoner er derved tydelig brakt videre til etatene. I brevet blir det bl.a. presisert at brudd på vilkår skal følges opp av friomsorgen og fengselsvesenet, selv om bruddet ikke består av ny kriminalitet, men f.eks. alkoholbruk.

Departementet vil følge utviklingen på området gjennom de kvartalsvise rapporteringer fra friomsorgen.

Departementet hadde videre et forhandlingsmøte 7. mars i år med tjenestemannsorganisasjonene om fordelingen av de ti nye stillingene. Det er tatt med i protokollen fra møtet at stillingene er bevilget til styrking av tilsynsarbeidet med prøveløslatte og betinget dømte.

I brev av 16. mars i år orienterte departementet friomsorgen om fordelingen av de nye stillingene, og at de nå kan kunngjøres. Det ble også i dette brevet presisert at stillingene skal styrke tilsynsarbeidet med prøveløslatte og betinget dømte.

Arild Hiim (H): Jeg håper da at utfallet vil være at jeg denne gang kan si meg ubetinget tilfreds med oppfølgingen fra departementets side.

Justiskomiteen ønsket også i budsjettet for 1994 å styrke tilsynet med sikringsdømte og prøveløslatte, og tildelte 3 mill. kr ekstra i bevilgning til dette. Dessverre merket vi oss at departementets oppfølging var sensasjonelt svak ved at departementet - i henhold til rundskriv av 22. desember 1993 til Kriminalomsorgen - antydet at det ønsket å nedprioritere tilsynet med prøveløslatte. Vi oppfattet ikke dette som annet enn brudd på en del av forutsetningene for Stortingets tilleggsbevilgning for 1994 på 3 mill. kr. Derfor forsterket vi også budsjettet for 1995 for å oppnå det vi ønsket, og som statsråden nå synes å bekrefte at man fullt ut er innstilt på å følge opp.

: