Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Eva R Finstad (H): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Av momsavgiftsbeløp som betales etter forfall, regnes 21 % rente. Siden 1993 da rentesatsen ble vedtatt, er imidlertid rentenivået sunket sterkt.

Vil finansministeren vurdere rentesatsen på nytt?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Etter det regelverket som gjelder om merverdiavgift, påløper rente på avgiftsbeløp som betales etter forfall med 1,75 % pr. mnd. eller 21 % pr. år.

Denne morarentesatsen må vurderes i lys av flere forhold. Merverdiavgiften er statens hovedinntektskilde. Det er således nødvendig at de som skal betale avgift, motiveres til å betale innen de fastlagte frister. Rentesatsen må videre ses i sammenheng med at straff som reaksjon mot betalingsmislighold etter merverdiavgiftsloven bortfalt i 1983. For å hindre en svekkelse i betalingsmotivasjonen til de avgiftspliktige da straffesanksjonen ble fjernet, foreslo Justisdepartementet i samråd med Finansdepartementet at morarenten ble økt fra 18 % til 21 % pr. år. Morarentesatsen på merverdiavgiftsområdet er ikke endret etter dette, og har således ikke blitt koblet til utviklingen i det generelle rentenivået.

Den alminnelige morarente etter morarenteloven er begrenset til krav med formuesrettslig hjemmel, og den gjelder således ikke offentlige avgiftskrav. Tidligere var satsen 15 % pr. år for forbrukere og 18 % pr. år for næringsdrivende. Den 1. januar 1994 ble satsene satt ned til 12 % pr. år både for forbrukere og for næringsdrivende. Når det gjelder satsen for de næringsdrivende etter morarenteloven, er det viktig å bemerke at denne kan fravikes ved avtale. Den morarentesats som gjelder for de næringsdrivende etter morarenteloven, er således ingen god målestokk når en skal finne en hensiktsmessig morarentesats for offentlige avgiftskrav. Dersom denne satsen på merverdiavgiftsområdet settes for lavt i forhold til det alminnelige morarentenivå mellom næringsdrivende, vil en risikere at skyldnere prioriterer andre krav enn avgiftskrav.

Men ut fra nivået og utviklingen på den alminnelige morarenten etter morarenteloven samt nivået på det en kan anslå som det alminnelige rentenivået i samfunnet, vurderer likevel Finansdepartementet å redusere morarentesatsen på merverdiavgiftsområdet, og vi regner med å komme tilbake til den saken i løpet av våren.

Eva R Finstad (H): Jeg skal få lov å takke finansministeren for svaret. Det var et meget godt svar, som jeg er svært tilfreds med. En skulle nesten tro at finansministeren og jeg hadde snakket sammen på forhånd, men det har vi altså ikke gjort. Men jeg er glad for at vi har samme syn. Jeg ser frem til det forslaget som vil komme, og regner med at det blir en fornuftig vurdering av det. Jeg registrerte også at det vil komme i løpet av våren, og dermed er jeg meget tilfreds med svaret.

: