Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995
Spørsmål 13
Jan Tore Sanner (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
Siden 1988 har Lions Quest Foundation Norway sammen med Rusmiddeldirektoratet arbeidet med innføring av det holdningsskapende undervisningsopplegget « Det er mitt valg », i 4. - 6. klasse. Programmet finansieres av stiftelsen og Lions. Nå arbeides det med å tilby programmet for 1. - 3. klasse, men det forutsetter offentlig medvirkning.
Vil statsråden sørge for at Lions Quest Foundation får nødvendig støtte slik at programmet kan bygges ut?
Statsråd Gudmund Hernes: Ved departementets store satsing på rusmiddelundervisning i 1990 ble det i samarbeid med Rusmiddeldirektoratet presentert følgende undervisningsopplegg for grunnskolen: « Det bestemmer jeg » for 1.- 3. klasse, « Det er mitt valg » fra Lions Quest for 4.- 6. klasse, « Rus, roller og identitet » for 7.- 9. klasse. Undervisningsoppleggene for 1.- 3. klasse og for 7.- 9. klasse fikk skolene gratis fra Rusmiddeldirektoratet. Opplegget fra Lions Quest måtte de betale for, i tillegg var det knyttet sertifisering til bruk av opplegget. Rusmiddeldirektoratet hadde to av sine konsulenter på kurs i USA, og kun disse to kunne føre opplegget videre. Departementet har mottatt både positive og kritiske synspunkter på anvendelsen av dette opplegget.
Målet for denne storsatsingen var at rusmiddelundervisningen skulle være en integrert del av skolenes lokalt tilpassede læreplaner innen utgangen av skoleåret 1991/92.
Departementet har nå mottatt søknad om økonomisk støtte til undervisningsopplegget « Det er mitt valg I » for 1.- 3. klasse fra Lions Quest Foundation Norway v/styreformann Thor Hauge. Søknaden er foreløpig ikke vurdert. I søknaden går det frem at Lions-klubbene siden starten i 1988 har påtatt seg å kjøpe undervisningsmateriell til lærere, elever og foreldre. Dette har kostet klubbene så langt mellom 12 og 15 millioner kr. I tillegg har Lions sentralt bidratt til programmet med 8 - 10 millioner kr. Lions Quest Foundation Norway har bidratt med ca. 10 millioner kr.
Lions vil fortsatt bekoste undervisningsopplegget for 4.- 6. klasse, men søker om tilskudd til programmet for 1.- 3. klasse. Tilskuddet skal blant annet dekke materiell, instruktører, 30 kurs i året, reise/opphold, og det søkes om et årlig tilskudd på 4 millioner kr. På grunn av arbeidet med grunnskolereformen er det vanskelig å finne plass til et så omfattende tiltak som ikke direkte er prioritert i årets budsjett.
Skolene har imidlertid flere tilbud om undervisningsopplegg for målgruppen 1.- 3. klasse. I tillegg til det som er nevnt ovenfor « Det bestemmer jeg », har blant annet Pedagogisk senter i Sandefjord utarbeidet et opplegg for 1.- 6. klasse som blir brukt av skoler over hele landet.
Departementet ser klart at rusmiddelforebyggende arbeid er svært viktig på alle trinn i skoleverket. Målet er å øke kunnskapen og styrke holdninger knyttet til livsstil og helse. I det forebyggende arbeidet legges det vekt på å bevisstgjøre barn og unge i verdispørsmål, gi dem forutsetninger for å foreta veloverveide valg, vise solidaritet og ta ansvar for seg selv og andre. I M-87 er ANT-undervisningen innarbeidet i fagplanene i forskjellige fag - noe som forutsetter tverrfaglig arbeid. I den nye læreplanens generelle del er det lagt stor vekt på at oppfostring og opplæring skal bidra til å integrere holdninger hos barn og unge slik at de kan ta ansvar for egne valg og handlinger.
Jan Tore Sanner (H): Jeg vil takke for svaret. Selv om svaret var uklart, velger jeg en positiv tolkning fordi prosjektet fortjener støtte. Det er som kjent anbefalt av tidligere statsråder, flere tusen engasjerte lærere deltar landet over, og mange tusen frivillige støtter prosjektet både med sitt engasjement og med økonomiske midler. Prosjektet er testet og evaluert. Resultatene er målbare og positive, og evalueringsrapporten fra MMI gav også et positivt resultat. Jeg håper at det kan finnes midler. Vi får eventuelt komme tilbake til det i senere budsjettbehandlinger. Jeg vil også anmode statsråden om personlig å gå inn i det materialet som finnes, nettopp for å se hvor positivt dette er og hvilke resultater det allerede har gitt på de skolene som har prøvd det ut.