Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Stortinget har vedtatt at det skal stasjoneres et flerbrukshelikopter på Vigra.

Hvor står denne saken nå med tanke på gjennomføring av vedtaket?

Statsråd Jørgen Kosmo: De berørte departementer har arbeidet med å vurdere forskjellige alternativer for hvordan Stortingets vedtak kan oppfylles, også med tanke på de krav til utstyr og yteevne som er nødvendig for å sikre at et slikt flerbrukshelikopter skal kunne operere etter hensikten. Stortingsvedtaket konkretiserer ikke hvilke funksjoner som er aktuelle å ivareta, men ambulanse- og redningstjeneste vurderes som hovedoppgaver for helikopteret.

I juli 1994 ble det tatt i bruk en base for ambulansehelikopter ved fylkessykehuset i Ålesund som anses å dekke behovet for luftambulanse i det aktuelle området. Det er etter dette behov for en egen vurdering av hvordan de øvrige deler av flerbrukstjenesten skal organiseres og finansieres.

Regjeringen har nå innhentet nødvendig bakgrunnsmateriale for å kunne foreta en grundig faglig vurdering av mulige alternativer, og vil diskutere saken slik at et forslag kan presenteres for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett senere i år.

Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Det har vært en lang og vanskelig vei å gå for å få dette helikopteret på plass på Vigra. Kystbefolkningen er opptatt av det, ikke minst ut fra at det skal dekke en ganske ulykkesutsatt kyststrekning. Ennå er vi altså ikke i mål. Først hadde vi komitemerknader fra forsvarskomiteen i Stortinget, så kom det et vedtak som var noe vagt i formen, og fordi det fortsatt ikke skjedde noe, kom det et klinkende klart vedtak i Stortinget for noen måneder tilbake om at det nå skal plasseres et flerbrukshelikopter, og at Regjeringen skal legge saken fram i revidert nasjonalbudsjett.

Jeg velger å forstå forsvarsministeren slik at dette nå vil skje. Jeg godt forestille meg at det vil være diskusjoner mellom departementene om utgiftsfordelingen, men da blir det Regjeringens ansvar til slutt å skjære igjennom og fremme et helt konkret forslag.

Jeg er enig i at ambulanse- og redningstjenester vil være hovedoppgaver, men det kan også tenkes andre bruksområder, som for eksempel miljøovervåking.

Jeg vil til slutt bare stille spørsmålet slik: Er forsvarsministerens svar å forstå dit hen at det nå ikke lenger vil presenteres om det skal plasseres et flerbrukshelikopter, men et konkret forslag til vedtak, hvordan og med utgiftsfordeling?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg kan bekrefte at det blir lagt fram et forslag til hvordan Stortingets vedtak skal realiseres.

: