Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:

Hva er grunnen til at Utlendingsdirektoratet har endret status for fremmedpasset til eritreiske flyktninger slik at passet ikke gjelder i Eritrea, og vil statsråden ta noe initiativ for å endre på dette?

Statsråd Grete Faremo: En flyktning er i henhold til utlendingsloven og Flyktningkonvensjonen av 1951 en person som blir forfulgt i sitt hjemland. Vedkommende får utstedt reisebevis for flyktning som ikke gjøres gjeldende for hjemlandet, nettopp fordi flyktningen ikke kan oppholde seg trygt der.

Sett i dette perspektiv kan eritreiske flyktninger ikke inneha pass som er gyldig for reiser til Eritrea.

Etter regimeskiftet i Eritrea i 1991 har imidlertid en rekke eritreere kunnet reise tilbake til Eritrea på besøk. Dette tilkjennegir at behovet for beskyttelse i Flyktningkonvensjonens forstand ikke lenger er til stede. Mange eritreere har ved retur til Norge derfor fått tilbakekalt sin asylstatus og fått inndratt sitt reisebevis for flyktning og blitt bedt om å skaffe seg hjemlandets pass.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er helt enig i at Eritrea er et land der folk ikke lever under trussel lenger - og det er vi glad for - men det er jo en periode fra landet er blitt frigjort til eritreerne eventuelt vil vende tilbake til sine hjemland. Jeg tror de fleste av dem ikke har noe imot å få eritreisk pass. Men i en overgangstid, mens de ennå er her i Norge og frem til de eventuelt vender tilbake til sine hjemland, ønsker mange av dem å besøke hjemlandet for eventuelt å forberede en tilbakereise. Derfor er det også viktig at papirene deres fra norsk side godtar at de reiser tilbake til Eritrea. Og spørsmålet mitt blir: Dersom disse eritreiske flyktningene får eritreiske pass, vil de allikevel få beholde sine rettigheter i Norge i forhold til oppholdstillatelse og arbeidstillatelse?

Statsråd Grete Faremo: Dette påvirker ikke nødvendigvis muligheten for opphold i Norge. Selv om asylstatus tilbakekalles, vil det altså kunne være grunnlag for opphold i Norge av andre grunner. Det vil være i helt spesielle tilfeller at både asylstatusen og muligheten for opphold i Norge blir tilbakekalt.

: