Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

NSB har avvist samlokalisering av Gardermobanen - Hovedbanen gjennom Sørum og Ullensaker på tross av samlokaliseringens klare miljøfordeler. Samtidig fremheves det at dette kan vurderes i forbindelse med behandlingen av Norsk jernbaneplan for neste periode.

Mener virkelig statsråden at en samlokalisering av disse banene vil kunne konkurrere med andre prosjekter i Norsk jernbaneplan for neste periode?

Statsråd Kjell Opseth: Reguleringsplan for Gardermobanen gjennom Sørum og Ullensaker blir no handsama i Miljøverndepartementet og vil etter planen bli stadfesta i siste halvdel av denne månaden.

Det er fastlagt at noverande hovudbane ikkje skal leggjast om slik at den blir samlokalisert med Gardermobanen samstundes med framføringa av Gardermobanen.

Ei eventuell framtidig omlegging av den delen av Hovudbanen som ikkje blir liggjande i same korridor som Gardermobanen, vil bli vurdert i samanheng med neste jernbaneplan, som vil bli lagd fram for Stortinget våren 1997.

Dette prosjektet vil bli vurdert og prioritert av så vel NSB som departementet i høve til andre aktuelle prosjekt på vanleg måte.

Eg kan ikkje i dag forskottere resultatet av dette arbeidet og av Regjeringa si framtidige innstilling i denne saka.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg reagerer sterkt på at statsråden, samtidig som det fra et departement uttales at en samlokalisering vil bli så dyrt at det ikke er mulig, uttaler at det blir mulighet for å legge Hovedbanen inn til Gardermoen senere, i forbindelse med Norsk jernbaneplan for neste periode.

Etter at jeg stilte spørsmålet, har kommunene fått frigjort et notat som inntil mandag var hemmeligstemplet. Det notatet har de fått fra Miljøverndepartementet. Det er Asplan som som nøytral instans og på oppdrag fra Miljøverndepartementet konkluderer med at forskjellen mellom samlokalisering og annen løsning ikke utgjør 157 millioner kr, men ca. 30 millioner kr. Samtidig er samlokalisering ansett som teknisk, miljømessig og arealmessig bedre. Mener statsråden at en samlokalisering kan oppnås senere med så lave kostnader som antydet fra Asplan?

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil ikkje uttale meg om konklusjonane i eit notat som eg ikkje har sett. Eg er kjend med at det ligg føre ulike tal på kostnaden for samlokalisering, men dei byggjer i hovudsak på ulike føresetnader for kva som er naudsynt av tiltak i samband med samlokalisering. I det spørsmålet vel eg å halde meg til Gardermobanen A/S eller NSB, og då er kostnadsskilnaden den som er offentleg kjend.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg må si det forbauser meg at statsråden ikke er kjent med dette notatet som Miljøverndepartementet har fått utarbeidet på grunnlag av spørsmålet om samlokalisering. Dette notatet har kommunene fått, og notatet fra Asplan, som viser at det er så liten forskjell i økonomien, har vakt en viss oppmerksomhet i avisene. Jeg har faktisk lyst å spørre, som arbeiderpartiordføreren i Ullensaker, Ole Korslund, hvorfor kommunene har fått nærmere 0,5 millioner kr for å utrede forslag til trasé, når det overhodet ikke blir vurdert. Når jeg da får høre at statsråden heller ikke har sett Asplans notat, blir jeg meget forundret.

Statsråd Kjell Opseth: Eg må få minne representanten Eva Finstad om at det er Miljøverndepartementet som handsamar reguleringsplansaker, og ikkje Samferdselsdepartementet. Når det frå denne talarstol er vist til eit notat som det ikkje er varsla om på førehand - etter så pass mange dokument som ligg føre - trur eg representanten Finstad etter å ha tenkt seg om, finn det naturleg at eg ikkje kommenterer det.

Som sagt, det ligg føre ulike kostnadsoverslag gitt ulike føresetnader, men der må vi leggje fagetaten - dvs. Gardermobanen A/S og NSB - sine føresetnader til grunn. Noko anna er ikkje tilrådeleg.

Så må eg berre ta til etterretning at representanten Eva Finstad blir forbausa over ulike ting. Men eg vil tilrå at ein no får ro om desse sakene slik at ein kan kome vidare med det viktige arbeidet det er å få bygt Gardermobanen slik at den står ferdig til flyplassen skal opnast.

Presidenten: Vi går no til spørsmål 28.

: