Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995
Spørsmål 11
Marit Nybakk (A): Jeg skal ta opp følgende spørsmål som er stilt av stortingsrepresentant Magnar Sætre til samferdselsministeren:
Jeg er blitt kjent med at Telenor AS vurderer å slutte med renhold i egen regi og sette renholdet ut til private selskaper.
Mener statsråden at dette er i samsvar med de forutsetninger Stortinget la til grunn da Televerket ble omgjort til aksjeselskap?
Statsråd Kjell Opseth: Korleis Telenor AS skal organisere reinhaldet i framtida, er til drøfting i verksemda. Eg er kjend med at leiinga i Telenor AS vil samarbeide med organisasjonane for å finne løysingar som tek omsyn til både at dei tilsette skal få trygge arbeidstilhøve, og at bedrifta skal drive effektivt.
Når forslaget til organisering ligg føre, vil det bli vurdert om dette har ei slik form og eit slikt omfang at saka må fram for generalforsamlinga, etter § 10 i vedtektene.
Marit Nybakk (A): Jeg vil takke statsråden for svaret, som viser at han vil følge utviklingen.
Det er ellers en urovekkende utvikling i arbeidslivet der det tradisjonelle forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker undergraves ved at stadig større deler av arbeidsoppgavene settes ut på innleie til kontraktører eller til konsulenter. Nå viser også erfaring både her hjemme og i utlandet at slik praksis ikke er kostnadsbesparende, tvert imot.
I Telenor skaper nå forslag om å sette ut blant annet renhold og vakttjeneste stor uro blant de ansatte. Jeg vil gjerne spørre statsråden: Synes ikke statsråden at trygge og stabile arbeidsforhold vil styrke Telenor i en vanskelig omstillingsperiode?
Statsråd Kjell Opseth: Eg vil innleiingsvis gjerne gje uttrykk for at kontraktørverksemd ikkje er aktuelt i denne samanhengen.
Når ein skal vurdere tryggleiken til dei tilsette i Telenor AS, må ein sjå heile verksemda under eitt. Det er, med den konkurransen som Telenor no i aukande grad blir utsett for, viktig å drive mest mogleg rasjonelt for å sikre basisverksemda til Telenor. Difor kan det vere aktuelt å skilje ut enkelte delar, anten i eigne selskap eller rett og slett leige desse tenestene hjå andre, som har vore eit alternativ i den saka vi no drøftar. Men som sagt, desse spørsmåla får vi kome tilbake til i tur og orden.
Marit Nybakk (A): Jeg vil gjerne vise til at da Stortinget behandlet Innst.S.nr.163 (1993-1994), uttalte blant annet Arbeiderpartiets medlemmer at dette
innebærer at omstilling og utvikling ikke må føre til unødvendig bruk av overtid eller innleie av arbeidskraft, og at en søker å unngå at effektivisering fører til økt arbeidsløshet
Jeg vil i grunnen gjenta at jeg synes det er viktig at når Telenor er i en viktig omstillingsperiode, og det er vesentlig at man sikrer god service til kundene, og at Telenor fortsatt er et viktig styringsredskap både i distriktspolitikken og i fordelingspolitikken, da er det en forutsetning at de ansatte trekkes aktivt med, og at man har trygge og stabile arbeidsforhold. Jeg vil derfor be om at statsråden som generalforsamling vurderer disse spørsmålene nøye når saken kommer opp til behandling, jf. det svaret statsråden gav til meg i første runde.
Statsråd Kjell Opseth: Det er rett som representanten Nybakk understreka, at ein i omstillingsprosessen skulle vere varsam med innleige av arbeidskraft, og det er også Telenor sine intensjonar. Det vil vere kjent at ingen i Telenor blir oppsagde gjennom den omstillingsprosessen som er i gang, all den tid ein brukar Telenors nye moglegheiter for å omplassere dei som mister sine arbeidsoppgåver. Så så langt skjer omstillingsprosessen i samsvar med Stortingets føresetnader. Elles vil det, som eg sa i mitt hovudsvar, sjølvsagt bli følgt opp vidare.