Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren, som besvares av kommunal- og arbeidsministeren:

I Klassekampen 19. januar 1995 heter det at den ekstrasatsing som ble vedtatt i Norsk jernbaneplan 1994-97, ikke skal ligge til grunn for NSBs planlegging, ifølge beskjed fra departementet. Dette til tross for en klar styrking av norsk økonomi og oppnåelse av målsettinga om kutt i overføringene.

Medfører det riktighet at ekstrasatsinga er skrinlagt også for resten av jernbaneplanperioden?

Statsråd Gunnar Berge: I Samferdselsdepartementets budsjettproposisjon, St.prp.nr.1 (1994-1995), er det redegjort for at ekstrasatsingen, som hadde som forutsetning en reduksjon i overføringene, ville bli svært vanskelig. Saken ble også omtalt av samferdselsministeren i trontaledebatten og ved stortingsbehandlingen av Samferdselsdepartementets budsjettforslag for 1995.

Erfaringen ved Stortingets behandling av budsjettet for 1995 har også vist at det kan bli vanskelig å gjennomføre reduksjoner for å kunne iverksette ekstrasatsingen. Bevilgningene til jernbaneformål i de gjenstående årene av planperioden 1994-97 vil Regjeringen komme tilbake til i forbindelse med forslaget til budsjett for 1996 og 1997.

Jeg vil få legge til at det aldri har vært satset mer på NSB enn i perioden 1991-95. I forhold til en videreføring av nivået i 1990 er det satset om lag 8 milliarder kr mer i den nevnte perioden.

Inge Myrvoll (SV): Jeg vil få takke for et svar som jeg finner meget underlig, fordi det går utafor realiteten i spørsmålet. I svaret vises det til at man vil komme tilbake til ekstrasatsinga i budsjettene for 1996 og 1997. Men det jeg tok utgangspunkt i, er et oppslag i Klassekampen fra 19. januar, bekreftet av ei pressemelding fra NSB samme dag, hvor konklusjonen er at NSB har fått beskjed om å la være å ta med ekstrasatsinga i det planarbeidet som skal foregå for 1996. Det må da innebære at Regjeringa allerede har bestemt seg for å skrinlegge ekstrasatsinga, og at man dermed, uten å ha gått til Stortinget, har skrinlagt Norsk jernbaneplan som Stortingets flertall sluttet seg til. Medfører det riktighet at NSB er pålagt å planlegge budsjettet for 1996 uten ekstrasatsing? Både for 1994 og 1995 planla NSB ut fra Jernbaneplanen med ekstrasatsing, men signalene nå er at for 1996 skal en ikke gjøre det. Da betyr det at Regjeringa allerede har bestemt seg.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg går ut fra at representanten Inge Myrvoll har forståelse for at jeg nødig vil gå nærmere inn på de tilleggsspørsmålene som nå ble stilt. Men det jeg skal sørge for, er at dette blir gjort kjent for samferdselsministeren, og at en da kan ha mulighet til på en hensiktsmessig måte å komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.

Inge Myrvoll (SV): Jeg har forståelse for at statsråd Berge har problemer med å gå djupere inn i materien. Men det som overrasket meg, var at man i det svaret som er skrevet av Samferdselsdepartementet, unngår å svare på det som er realiteten i mitt spørsmål. Men det skal jeg ikke laste statsråd Berge for.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg går ut fra at også den siden av saken vil det være rik anledning til å komme tilbake til når den ansvarlige statsråd er tilbake på plass. Jeg skal selvfølgelig sørge for at også den siste merknaden vil bli gjort kjent for samferdselsministeren.

: