Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Norsk Forsvarsteknologi A/S (NFT) sitt vedtak om å legge ned sin avdeling i Narvik medfører at over 80 arbeidsplasser går tapt, samt at det teknologiske miljø i Narvik blir betydelig forringet. Narvik kommunestyre vedtok 19. januar 1995 å opprette selskapet NATEK A/S, som har som mål å overta mest mulig av NFTs virksomhet i Narvik.

Vil nærings- og energiministeren bidra til at NATEK A/S vederlagsfritt får overta NFTs anlegg og kontrakter knytta til avdelinga i Narvik?

Statsråd Jens Stoltenberg: Beslutningen i Norsk Forsvarsteknologi A/S om nedleggelse av avdelingen i Narvik innebærer nye vansker og utfordringer for Narvik-samfunnet. Utfordringene er spesielle fordi Narvik har hatt et betydelig tap av arbeidsplasser de siste årene. Nettopp derfor er det både fra kommunen og fra ulike departementer tatt initiativ for å lette omstillingen, bidra til ny virksomhet generelt og ny virksomhet med utgangspunkt i Narvik-avdelingen spesielt.

Narvik kommunestyre har fattet vedtak om å opprette et nytt selskap - NATEK A/S - for å etablere ny produksjonsvirksomhet basert på eksisterende personell og utstyr ved avdelingen.

Både departementet og NFT vil medvirke positivt til at et slikt selskap kan videreføres i Narvik. Virksomheten vil kunne ta utgangspunkt i kompetanse, utstyr, lokaler og pågående kontrakter ved NFT-Narvik. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond er i gang med en analyse av Narvik-avdelingens muligheter. Representanter fra NFT deltar også i denne prosessen. SND vil forsøke å finne fram til mulige interessenter som kan overta etter NFT i Narvik.

NFT har overfor kommunen tilbudt det nye selskapet oppdrag som underleverandør til NFT, dersom etableringen kommer i orden. Dette gjelder først og fremst den igangværende produksjonen og vil kunne gi grunnlag for en virksomhet med 20-25 årsverk i første omgang. Varebeholdninger og produksjonsutstyr i NFT-Narvik vil bli stilt til det nye selskapets disposisjon etter nærmere avtale. NATEK A/S vil også kunne overta Narvik-avdelingens fabrikklokaler, der husleien er betalt til ut 1996.

NFT har overfor departementet forsikret om at de er beredt til å bidra positivt i denne prosessen.

Rammevilkårene for samarbeidet mellom NFT og NATEK om underleveranser og eventuell overtakelse av anlegg og kontrakter vil måtte fastsettes ved forhandlinger mellom de to partene. Jeg forutsetter at NFT viser all mulig velvilje ved disse forhandlingene.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker for svaret, som bør gi grunnlag for en forsiktig optimisme. Som statsråden riktig påpekte, har Narvik-området også tidligere, ja i mange år nå, vært utsatt for en sterk nedbemanning innenfor den industrielle sektoren, både ved LKAB, NSB osv., og det er tungt å drive omstilling.

Jeg synes jo da at departementet kanskje har vist en viss tafatthet i forhold til sin eierandel når det gjelder strategiske valg ved at NFT ble nedlagt, men jeg merker meg at departementet forutsetter at NFT viser all mulig velvilje ved forhandlingene, og at man vil ta utgangspunkt i kompetanse, utstyr, lokaler og pågående kontrakter. Det ser jeg som positivt. Jeg går også ut fra at statsråden vil vektlegge dette med den nye bedriftens rett til å få ta del i gjenkjøpsavtaler. Det er veldig sentralt på det området denne produksjonen foregår, og jeg håper jo da at statsråden vil bruke sin politiske innflytelse til å få et positivt resultat.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er ikke lenge siden jeg selv var i Narvik, og jeg tror jeg er ganske klar over hvor alvorlig situasjonen er i Narvik, ikke bare på grunn av nedleggelsen ved NFT, men fordi - slik representanten Myrvoll sier - dette kommer i tillegg til alle de andre problemene Narvik har hatt de siste årene. Derfor tar vi denne saken veldig alvorlig og gjør det vi kan blant annet gjennom SND, men også gjennom Kommunaldepartementet og vedtaket om å gjøre Narvik til omstillingskommune, for å sikre nye arbeidsplasser i Narvik.

Nå skal det innledes forhandlinger mellom det nye selskapet NATEK og NFT. Der vil detaljene rundt overdragelse av utstyr, lokaler, kontrakter og den type ting avklares. Men vi bidrar fra statens side til at de forhandlingene skal føre fram, og vi forutsetter at NFT gjør det samme.

Det er riktig at staten har eierflertall i NFT, men aksjeloven setter begrensninger for hvordan vi som flertallsaksjonær kan påføre mindretallsaksjonærene tap, og derfor var det ikke mulig for staten å gjøre noe annet enn det den gjorde da vedtaket om nedleggelse ble fattet.

: