Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmål til justisministeren:

Hvorfor gis somaliere opphold i Norge som flyktninger når leder i Somalisk Velferdsorganisasjon, Ahmed Muusa Ismail, sier til VG at han tror mange somaliere vil ta med seg pikebarna sine tilbake til hjemlandet for å få dem omskåret selv om lovforbud mot omskjæring trer i kraft, og vil Regjeringen sørge for bestemmelser som medfører automatisk hjemsending av flyktninger som har vært på ferie til sitt hjemland?

Statsråd Grete Faremo: Asylsøkere fra Somalia innvilges i dag bare unntaksvis asyl i Norge, men de gis opphold på humanitært grunnlag på grunn av den politiske og humanitære situasjonen i deres hjemland. Utlendingsloven § 18 gir myndighetene rett til å tilbakekalle innvilget asylstatus dersom det oppstår forhold som tilkjennegir at flyktningen ikke lenger går inn under flyktningdefinisjonen, eller dersom det for øvrig følger av alminnelige forvaltningsrettslige regler. Som regel vil dette være i tilfeller der situasjonen i hjemlandet har endret seg, og/eller der flyktningen velger å returnere til hjemlandet. Asyl kan også tilbakekalles hvis det viser seg at det er innvilget flyktningstatus på bakgrunn av uriktige opplysninger eller bristende forutsetninger.

Vi har med andre ord et regelverk som gir oss anledning til å tilbakekalle innvilget flyktningstatus dersom vedkommende reiser tilbake til hjemlandet på ferie. På bakgrunn av en konkret og individuell vurdering der det tas hensyn til den enkeltes oppholdstid her i landet, familiesituasjon o.l., vil vedkommende også kunne risikere å få tilbakekalt sin oppholdstillatelse i Norge. Dette har skjedd i flere tilfeller.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg takker for svaret som jeg egentlig ikke oppfattet som et svar. Jeg er fullt klar over at regelverket er der. Spørsmålet dreier seg om hvorvidt man ikke skal innføre den regel som jeg ber om blir innført, nemlig at hvis man har opphold i Norge og føler at man kan reise til hjemlandet for å få utført en grotesk handling, nemlig omskjæring av små pikebarn, som jeg håper det nå snart blir en egen lov mot - det er for så vidt allerede ulovlig ifølge straffeloven - fører det automatisk til hjemsending. Da kan jo ikke hjemlandet anses for å være et farlig sted man flykter fra. Hvorfor i all verden kan man ikke si at enhver person som har opphold på humanitært grunnlag eller har flyktningstatus i Norge, som frivillig besøker sitt hjemland, derved har erkjent at det er ingen grunn til at vedkommende skal ha opphold i Norge, og blir automatisk hjemsendt uten noen som helst form for individuell vurdering? For den ene aksjonen ved å reise til hjemlandet er en innrømmelse av at det ikke er noe grunnlag for oppholdstillatelse eller beskyttelse her i Norge.

Statsråd Grete Faremo: Jeg er glad for at representanten Carl I. Hagen også bekrefter at reglene er der, og at det i disse sakene, som i andre saker på utlendingsfeltet, vil måtte foretas en helt konkret vurdering ut fra fakta som foreligger i den enkelte sak.

Så er det en sak for seg, som representanten Carl I. Hagen nevner, at omskjæring allerede rammes av straffeloven og at helseministeren likevel har varslet at det vil bli lagt fram en egen lov hvor dette også uttrykkelig forbys.

Carl I. Hagen (Frp): Reglene gir i dag mulighet for utvisning. Det jeg etterlyser et svar på er: Vil ikke statsråden ta et initiativ for å sørge for at man får et regelverk som medfører automatisk utvisning når man frivillig har besøkt sitt hjemland på ferie eller for noe annet? Og jeg vil også spørre justisministeren, med presidentens tillatelse, så får vi se hvordan det går: Anser justisministeren det for å være akseptabelt at personer med asyl eller oppholdstillatelse i Norge kan reise ut av landet og gjennomføre handlinger som justisminsteren selv sier er ulovlig å utføre her i landet, altså i realiteten å omgå norsk lov ved å få utført handlingen i utlandet? Er ikke det i seg selv grotesk nok til at man automatisk bør utvises også av den grunn? Med andre ord, hvis man reiser ut av landet for å omskjære små pikebarn, noe som ifølge justisminsteren rammes av straffeloven i Norge, bør vel det i seg selv anses som en straffbar handling som bør medføre automatisk utvisning?

Statsråd Grete Faremo: For meg er det en selvfølge at utlendinger som bor i Norge, har det samme krav på rettssikkerhet som andre, og når det gjelder den begrensningen i forvaltningsskjønnet som jeg her oppfatter at representanten Carl I. Hagen er ute etter å få mitt syn på, kan jeg med en gang si at jeg tror ikke det er den riktige vei å gå. Jeg tror det i disse som i andre forvaltningssaker er fornuftig å ha de reglene vi har, som altså gir en mulighet for individuell vurdering i de konkrete saker. Og jeg ser det heller ikke nødvendig i denne sammenheng å gå nærmere inn i problematikken rundt omskjæring.

: