Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Jan Simonsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Studiet ved Politihøgskolen medfører en ikke ubetydelig risiko for skader, blant annet på grunn av fag som « arrestasjonsteknikk » og et praksisår innen et risikofylt yrke.

Vil statsråden ta initiativ for å sikre studentene gode forsikringsordninger mot eventuelle økonomiske tap som resultat av skader påført under utdanningen?

Statsråd Grete Faremo: Jeg har fått opplyst at det heldigvis er meget sjelden at studenter ved Politihøgskolen kommer alvorlig til skade i undervisningen eller under opplæringen i praksisåret. Likevel er det høyst berettiget å stille spørsmålet: Hva hvis det skjer en alvorlig skade som fører til økonomisk tap?

Når studentene ved Politihøgskolen gjennomgår praktisk opplæring ved et lensmannskontor eller et politikammer, er de omfattet av yrkesskadeforsikringsloven på linje med ordinære arbeidstakere. Det følger imidlertid av yrkesskadeforsikringsloven at staten er unntatt fra plikten til som arbeidsgiver å tegne forsikring for yrkesskade for de ansatte. Staten er i denne sammenheng selvassurandør og skal erstatte eventuelle økonomiske tap som studenter måtte ha krav på utover det de får dekket av folketrygden.

Jeg vil ellers nevne at studenter ved offentlige utdanningsinstitusjoner til enhver tid omfattes av folketrygdlovens bestemmelser om yrkesskade. Videre står de selvfølgelig fritt til selv å reise krav på vanlig erstatningsrettslig grunnlag dersom det kan dokumenters at de som følge av en skade har lidt økonomisk tap utover det som dekkes.

På denne bakgrunn er det etter mitt syn ikke behov for særlige forsikringsordninger for studenter ved Politihøgskolen.

Jan Simonsen (Frp): Bare en kort kommentar. - Statsråden sa i sitt svar på forrige spørsmål til representanten Sjaastad at hun delte bekymringen for kriminalitetsutviklingen. I så fall vil jeg minne om hvor viktig det er med dyktige og motiverte nye polititjenestemenn. Hvorvidt statsrådens svar på dette spørsmålet vil føre til mer motiverte polititjenestemenn blant dem som nå går ut fra Politihøgskolen, skal være usagt, men jeg har vel en mistanke om at det neppe gjør det.

: