Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

På grunn av en reduksjon i tildelte lønnsmidler på 5 millioner kroner står Vestlandet Kompetansesenter i fare for å måtte si opp 36 ansatte fra skoleåret 1995-96, med enorme konsekvenser for hørselshemmede elever i form av et sterkt redusert undervisningstilbud.

Hva vil statsråden gjøre for å forhindre at en dramatisk reduksjon av tilbudet til elevene blir nødvendig?

Statsråd Gudmund Hernes: Dette er et område hvor representanten Simonsen har hatt et langvarig og sterkt engasjement. Jeg tror at det ikke bare er noe de berørte miljøer har satt stor pris på; også jeg som statsråd på dette felt setter særlig pris på at jeg blir passet på. Jeg anser det også som meget viktig at utsatte grupper kan vite at de har en spesiell oppmerksomhet her i nasjonalforsamlingen.

Når det gjelder det konkrete spørsmål, er det slik at departementet fordeler bevilgningen på kap. 243 til de tre styrene for de statlige kompetansesentrene og statens utdanningskontorer. Styrene har ansvar for å fordele bevilgningen til godkjente budsjett for det enkelte kompetansesenter innenfor gitt ramme, slik at den overordnete målsettingen for kompetansesentrene ivaretas og kravene i tildelingsbrevene blir oppfylt.

Tildelt ramme til Vestlandet Kompetansesenter for 1994 var på 55,1 millioner. Innenfor rammen av foreløpig tildelingsbrev fra departementet har styret for de statlige landsdekkende kompetansesentrene, som Vestlandet Kompetansesenter hører inn under, tildelt et foreløpig budsjett - jeg understreker et foreløpig budsjett - for 1995. Vestlandet Kompetansesenter fikk her en foreløpig tildeling på 52 millioner. Blant annet på bakgrunn av reaksjon fra sentrene har styret gitt departementet sin vurdering av foreløpig tildelingsbrev.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har på bakgrunn av disse vurderingene justert premissene for tildelingen i endelig tildelingsbrev av 20. januar 1994. Styret vil justere den foreløpige tildelingen til senteret i et styremøte som skal finne sted 1. - 3. februar, som følge av endringene i endelig tildelingsbrev.

La meg også her legge til at etter det jeg har forstått, har styret når det gjelder Vestlandet Kompetansesenter, ikke lagt opp til oppsigelser eller vesentlige endringer i aktivitetsnivå, verken for skoledelen eller for kompetansesenterdelen.

La meg også legge til at alle kompetansesentre må gjennomgå sin organisasjon, sin virksomhet og sine rutiner med henblikk både på å kunne yte gode tjenester og på god bruk av det man har tilgang på, det som er til rådighet. Med den politiske tilhørighet som Simonsen har, går jeg ut fra at han også har sans for at det offentlige til enhver tid må vurdere hvordan midler brukes.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil selvfølgelig først takke statsråden for rosen for mitt engasjement for de døve og hørselshemmede elevene.

Det er jo slik at døveskolene er normalskolen for de hørselshemmede elvene. Stortinget har tidligere gjort et vedtak om at skolefunksjonen ved døveskolene skal opprettholdes på tidligere nivå, og at finansieringen skal skje ved en støtte pr. elev mot trekk i rammetilskudd fra kommuner og fylkeskommuner. I tillegg skal man få midler til kompetanseoppbyggingen.

Mitt spørsmål er da: Kan statsråden bekrefte at denne finansieringsordningen fremdeles fungerer etter Stortingets vedtak og intensjoner?

Og et lite spørsmål til: Jeg tolker statsrådens svar dit hen at det vil bli gitt en tilleggsbevilgning til Vestlandet Kompetansesenter i den nye runden. Det er jeg glad for, og jeg regnet med som en selvfølge at det ville bli svaret. Men tror statsråden at det er enkelt å budsjettere og planlegge et skoleår effektivt og rasjonelt når man ikke vet hvor mye penger man har til rådighet før i februar i budsjettåret? Hva er begrunnelsen for at døveskolene er i denne håpløse situasjonen når de skal utforme sine budsjetter - i forhold til andre skoler?

Statsråd Gudmund Hernes: Når det gjelder det første spørsmålet, er ikke jeg kjent med at det er foretatt noen endringer i det opplegg som Stortinget har lagt.

Når det gjelder det andre spørsmålet om endelig bevilgning, vil jeg si det slik at jeg vil ikke bli overrasket om det budsjett som tildeles for 1995, vil være av samme størrelse som for 1994. Når det gjelder at sen tildeling av budsjettet vanskeliggjør planleggingen, kan jeg se at det er et problem. Det er også noe som jeg skal se på når det gjelder de rutinene vi har.

Nå er imidlertid situasjonen også den at Stortinget ikke tildeler departementets budsjett før i desember, og vi kan da heller ikke foreta en endelig tildeling til våre underliggende organer før vi vet hva Stortingets sluttsum er blitt. Det er klart at det selvsagt legger en begrensning på hva det er mulig for departementet å gjøre.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil bare takke statsråden for det siste svaret. Nå syns jeg det ble konkret og greit.

Jeg tror at Vestlandet Kompetansesenter, med de tre skolene som det består av - to videregående skoler og en grunnskole - vil være fornøyd med statsrådens svar og kan med glede se frem til at de vil få mer midler for 1995 enn det de fikk i den første tildelingsrunden.

Så håper jeg at man vil se litt nærmere på problemene med sen tildeling, for det er jo åpenbart problematisk å planlegge et skoleår når man ikke vet hvor mye penger man har til rådighet før etter at skoleåret er begynt.

Statsråd Gudmund Hernes: Det gjelder bare den helt siste bemerkningen fra Simonsen. Jeg vil understreke at departementet som sådant er i akkurat samme situasjon i og med at vi heller ikke vet hva vi blir tildelt av den bevilgende myndighet, som er denne nasjonalforsamling, før tett inn under jul. Da er det klart at det er begrenset hva man rekker å få ut av tildelingsbrev før det nye budsjettåret er begynt, også for de underliggende organer.

: