Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Eva Lian (Sp):

Byggingen av E18 i nordre Vestfold pågår for fullt. Den utbygging som nå foregår i Sande kommune, skjer med utgangspunkt i en detaljplan for 4-felts motorvei, mens Samferdselsdepartementet i juni 1993 bestemte at det skal bygges en 2-felts motorvei.

Når kommer avgjørelsen om det skal eksproprieres grunn til den vedtatte 2-felts veien eller til den opprinnelige 4-felts veien?

Statsråd Kjell Opseth: Vegdirektoratet har godkjent hovudplan for E18 gjennom nordre Vestfold som firefelts veg. Etter at Samferdselsdepartementet hadde handsama klager, vart dette vedtaket stadfesta. Departementet fastsette at ei førebels utbygging skulle skje som tofelts veg, med naudsynt førebuing for framtidig firefelts veg og bandlegging av naudsynt grunn.

Det er fatta detaljplanvedtak for ein firefelts motorveg for E18 i Sande, med heimel i føresegnene etter § 12 i vegloven. Vedtak om oreigning må fattast på grunnlag av vedteken detaljplan. Eit vedtak om oreigning skal etter § 50 i vegloven fattast av vegsjefen. Dette vedtaket kan påklagast og vil bli endeleg avgjort av Vegdirektoratet. Vegsjefen har treft vedtak om oreigning av alt areal med ein gong. Avgjerda om når det skal oreignast grunn til firefelts veg, er såleis alt fatta for parsellen gjennom Sande. Årsaka til dette er at tofelts veg åleine krev 70-80 pst. av det arealet ein firefelts veg krev. I tillegg krev den tekniske førebuinga for fire felt som av praktiske og økonomiske årsaker må gjerast no, tilgang til meir areal enn tofelts veg krev.

Eva Lian (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Slik jeg forstår svaret, vil både kommunen og grunneierne etter dette måtte forholde seg til at det vil bli ekspropriert grunn til firefelts vei gjennom Sande, slik det foreligger i detaljplanen. Den avklaringen som statsråden nå gav, betyr konkret at det vil bli ekspropriert grunn til 22 meter veibredde istedenfor 13 meter veibredde, og det vil forhåpentligvis bidra til å skape ro om saken.

Mitt oppfølgingsspørsmål blir: Hva vil skje med de arealene som eksproprieres, men som ikke vil bli bebygd i første omgang? Vil de ligge der som sår i landskapet, eller vil statsråden pålegge Vegkontoret i Vestfold å lage tegninger eller modeller som viser hvordan den vedtatte tofelts veien og veiens nærmeste områder vil se ut når veien er ferdig?

Statsråd Kjell Opseth: Eg skulle ønskje at eg kunne svare representanten Lian eksakt på dette spørsmålet. Det er ikkje særleg enkelt. Eg går ut frå at det arealet som ikkje blir teke i bruk til vegføremål, vil kunne nyttast til det same som i dag, og at ein tofelts veg får ein normal overgang til omliggande areal, også det areal som ikkje vert teke i bruk til vegbygging i denne omgang.

: